pondělí 6. května, 03:18 Svátek má Radoslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Dělená strava
Diskutujte!
Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
KYTI
CUKETOVÁ POLÉVKA - KYTIČKY
podušená cibule na olivoil + mletá červ. paprika, uzená sůl, pepř, zahradnická směs (místo vegety), majoránka, sušený medvědí česnek, a 1 kostka Wurtzl, cuketu na kostky, pak obyč. mražená zelenina 1/2 pytlíku (mrkev, celer, zel.fazolky), 1/3 sklenice zavařeného kopru (lze i bez něj), 100-150 ml sojového mléka, asi 5 minut povařit, přidat "jíšku" (celozrn.mouku rozmích. v Alpro soya), přejít varem hotovo
(Je tak hustá, že lze použít i jako "falešná" koprovka s knedlíkem. Chutná podobně.)
KYTI
zvěř
PEČENÁ CUKETA
Mladou cuketu nakrájíme na kolečka, rozložíme do zapékací misky, pokapeme olejem, opepříme a osolíme. Pečeme na 200 stupňů, dokud nezačnou hnědnout okraje. Potom posypeme strouhaným sýrem a prolisovaným česnekem a ještě krátce zapečeme, aby se sýr roztavil. Je to jednoduchá, rychlá a s chlebem skvělá večeře.
KYTI
TĚSTOVINY NASLADKO S ALPRO SOYA SMETANOU A TŘTINOVÝM CUKREM (S MÁKEM NEBO KOKOSEM nebo obojím)
Uvařené těstoviny ochutíme troškou třtinového cukru, posypeme mákem nebo strouhaným kokosem a zalejeme ALPRO SOYA smetanou cuisine (má lehce nasládlou chuť). Množství dle chuti
zvěř
A tady jeden nápad na lehké letní jednohubky krásně dělené
Re: zvěř
Míchaná vajíčka můžou mít různou konzistenci i chuť. Já si nejvíce oblíbila ty krémová až kašovitá s jemnou chutí. Jsou skvělá k snídani, svačině i večeři.
Vajíčka (na osobu tak 3ks)
menší cibulka
oříšek másla
smetana či mléko
sůl
pepř
Cibulku nakrájenou na jemno přidáme do pánve, kde jsme si rozpustili máslo. Necháme ji zesklovatět. Je lepší dát přednost máslu před olejem. Máslo podtrhne výslednou chuť. Až nám cibulka zesklovatí, ztlumíme plamen či na chvíli odstavíme pánvičku.
Poté přilijeme rozšlehaná vejce se smetanou či mlékem (stačí 1-2 lžíce), solí, pepřem a muškátovým oříškem. Smažíme na mírném plameni za stálého míchání. Je důležité pořád míchat, pokud bychom nemíchali vajíčka začnou tvořit větší kusy a potom už nebudou krémová. Je to zdlouhavější proces než klasická míchaná vajíčka - mícháme na nejmenším plameni okolo 10 minut. Čím delší čas přípravě věnujeme, tím budou krémovější.
zvěř
TARATOR
Tuhle osvěžující bulharskou studenou polévku jistě všichni znáte, u nás doma se dělává od mého dětství a v horkém létě neznám nic lepšího k obědu. Moje maminka dostala recept od domorodého Bulhara, když jsme tam byli před 40 lety na dovolené
Na osobu budeme počítat s jednou menší okurkou.
Okurku nakrájíme na kostičky (když má tuhou slupku, oloupeme ji), dáme do mísy, osolíme, přidáme utřený česnek (já dávám 1 – 2 stroužky, ale Bulhaři dávají celou paličku!), sekaný čerstvý kopr a podmáslí, jogurt nebo kysanou smetanu, podle preferencí. Když dáme tekuté složky více, bude to spíš polévka, když méně, bude to spíš salát. Dáme dobře vychladit a podáváme s čerstvým pečivem.
Re: zvěř
Zvířátkový knedlík od Andinky
1 vejce a sůl. Z bílku udělame tuhý sníh do kterého opatrně vmícháme žloutek. Dáme do plecháčku, který jsem pro jistotu vyložila pečícím papírem a šup dělat do voní lázně. Horký je úúúplně nadýchaný, pak malinko spadne. Ale je voňavý a hlavně, ta pěnová konzistence saje omáčku.... Toto je porce z jednoho vajíčka
Re: zvěř
Gratinované brambory s cuketou - KYTI
1 - 2červené cibule
500 G brambor
cuketa - oloupaná, vydlabaná
sůl, pepř, červená paprika,
petrželka
olivojl
smetana sójová
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme koření a osmahneme.
Mezitím si nakrájíme na kostičky brambory a cuketu. Smícháme a dáme polovinu do pekáče. Na to vsypene tu osmahlou cibuli a zasypeme zbylou směsí brambor a cuket.
Dáme do trouby na 180 °Ca pečeme 20 minut, pak vytáhneme a zalejeme smetanou a dáme na dalších 20 minut dopéct.
posypeme petrželkou a podáváme. Lze použít jako přílohu i jako hlavní jídlo.
Re: zvěř
TĚSTOVINY S RAJČATY A CUKETOU
Sáček těstovin
500 G cherry rajčat - překrojená
cuketa - oloupaná, vydlabaná
sůl, pepř, bazalka, petrželka, koření na špagety
olivoil
víno - nemusí být,
kapari - nemusí být
česnek
Na jedné pánvici osmahneme rajčata, osolíme, opepříme.
Na druhíé osmahneme nakrájenou cuketu, přidáme prolisovaný česnek. Osmahlé rajčata vsypeme i se šťávou k cuketám, přidáme kapari a trochu podlejeme vínem a necháme probublat. Ještě dochutíme dle vlastní chuti a pak ve velké míse smícháme s uvařenými těstovinami. Nakonec zasypeme petrželkou - popř. sýrem. Lze použít i za studena jako salát.
Re: Dělená strava - recepty
INDICKÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY - KYTI
150 g červené čočky
100G Červené cibule na větší kousky
100G řapíkatého celeru na kostky - nemusí být
1 mrkev na kolečka
1 brambora na kostky
50G rajčatpvého protlaku
1L zeleninového vývaru, nebo vody (vývar z Würzl bukónu)
4 lžíce olivoilu
1 lžíce kari
50g čerstvého zázvoru .- nemuí být
mořský sůl, koriandr, petrželka
česnek na plátky
Cibuli orestujeme na oleji, přidáme česnek, zázvor a koření. Pak přidáme protlak, necháme orestovat a zalijeme vývarem, osolíme.Vložíme nakrájenou zeleninu a vaříme dokud brambora není měkká. Nakonec vložíme čočku, krátce povaříme a odstavíme z plotny. necháme pod pokličkou dojít. Polévku podáváme posypanou čerstvým koriandrem, nebo petrželkou. Luxusní!!
Re: Dělená strava - recepty
ROSTLINNÉ KARI - kyti
300G rostlinného masa ( řízek chicken style od goody foody)
1 cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
100g mraženého hrášku
250g drcených rajčat
2,5 lžíce kari koření
1 lžička strouhaného zázvoru
1 třený česnek
100 ml kokosového mléka
2 lžíce kukuřičné hladké moouky
sůl, koriandr, petrželka
chilli paprička
Nahrubo nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do hněda, přidáme česnek, zázvor, chilli papričku, kari a osmahneme a pilejeme vodu.
Pak přidáme nakrájené papriky, a podusíme. Potom vložíme drcená rajčata a opět krátce povaříme. Vložíme rostlinné maso, hrášek a krátce prohřejeme. Dle potřeby zasmahneme kukuřičnou moukou. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a zasypeme čerstvýma bylinkama. Vlejeme na rýži.
Re: Dělená strava - recepty
CIZRNOVÝ KOTLÍK TAGINE S DATLEMI A DÝNÍ HOKAIDO
150g cizrny
2 červené cibule
200g dýně hokaido
5 rajčat
2 brambory
1 mrkev
75g datlí bez pecek
čerství koriandr
2 stroužky česneku
1,5 lžičky zeleninového bujonu Würzl
římský kmín, mletá paprika, skořice
kukuřičný škrob
4 lžíce olivoilu
Cibuli nakrájenou nahrubo vložte do rozpáleného oleje a osmahněte dohněda. Přidejte koření a vše krátce osmahněte. (3-5 minut) Zalijte vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev, dochuťte Würzlem, přiveďte k varu a vařte 15 minut
Přidejte nahrubo nasekané datle, na větší kostky nakrájenou dýni (nemusí se loupat) , rajčata a vše duste, až začne dýně měknout. Dle potřeby dolijte vodu, zelenina musí být ponořená.
Do směsi vsypte uvařenou cizrnu dle návodu. Podle potřeby zahustěte omáčku kukuřičným škrobem. odstavte a vmíchejte koriandr.
Re: Dělená strava - recepty
.... no to je dobrůtek, proč jsem sem nejukla dříve
KVÁSKOVÝ CHLÉB
KVÁSKOVÝ CHLÉB
Kvas:
Dvě jablka i se slupkou nakrájíme na kousky, zalijeme 300 ml studené pramenité vody (ne chlorovanou z vodovodu) a vmícháme dvě lžičky medu. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 5 dní na teplém místě kvasit.
Po 5 dnech smícháme 200 ml vzniklé tekutiny s 200 g celozrnné žitné mouky a necháme opět na teplém místě zakryté 12 hodin. Polovinu kvásku odebereme, omladíme 200 ml vody a 200 g mouky, dobře promícháme a dáme opět kvasit. Omlazujeme ještě celkem 2 x, vždy po dni. Pečeme ráno poté, co jsme kvásek večer nakrmili.
Chleba:
Do mísy nasypeme 600 g hladké tmavé pšeničné mouky, 2 lžičky soli, oblíbené bylinky nebo koření, přidáme 600 g kvasu, promícháme a přilijeme 400 - 500 ml vlažné vody. 15 minut pilně zpracováváme do řídkého, hladkého těsta.
Vyklopíme na pomoučený vál a překládáme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký, pevný bochánek. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout. Dobře prohněteme a v ošatce necháme 6 hodin kynout. Pečeme při 250 stupních ve vyhřáté troubě v pekáči s víkem 40 minut.
Neutrál
CUKETOVÉ ŠKVARKY
Na rozpálený olej hodíte na plátky nakrájenou cuketu (dobrej je ten kráječ na okurky). Důležité je vychytat ten správný čas a mít trpělivost. Před konečnou fází je totiž delší fáze, kdy se z cuket stane tak trochu matlanina (nezoufat). Takže počkat až se začnou na jednotlivých plátcích dělat puchýřky až je trochu jakoby připéct a vypražit. Vlastně jde o to, vypařit z nich vodu, aby mohly zase nasát chuť česneku, který s němi opražíte v té závěrečné fázi.... no pak se to dá na chleba, nebo topinku, posolí, bylinky co máte, nebo oregano, podle chuti... a...spapá.... jinak dřív jsem vydlabávala střed, ale teď tam to semeno nechávám. Ono se to taky vyškvaří.