KVÁSKOVÝ CHLÉB
Kvas:
Dvě jablka i se slupkou nakrájíme na kousky, zalijeme 300 ml studené pramenité vody (ne chlorovanou z vodovodu) a vmícháme dvě lžičky medu. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 5 dní na teplém místě kvasit.
Po 5 dnech smícháme 200 ml vzniklé tekutiny s 200 g celozrnné žitné mouky a necháme opět na teplém místě zakryté 12 hodin. Polovinu kvásku odebereme, omladíme 200 ml vody a 200 g mouky, dobře promícháme a dáme opět kvasit. Omlazujeme ještě celkem 2 x, vždy po dni. Pečeme ráno poté, co jsme kvásek večer nakrmili.
Chleba:
Do mísy nasypeme 600 g hladké tmavé pšeničné mouky, 2 lžičky soli, oblíbené bylinky nebo koření, přidáme 600 g kvasu, promícháme a přilijeme 400 - 500 ml vlažné vody. 15 minut pilně zpracováváme do řídkého, hladkého těsta.
Vyklopíme na pomoučený vál a překládáme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký, pevný bochánek. Pod utěrkou necháme půl hodiny odpočinout. Dobře prohněteme a v ošatce necháme 6 hodin kynout. Pečeme při 250 stupních ve vyhřáté troubě v pekáči s víkem 40 minut.