středa 15. května, 05:37 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Dělená strava
Diskutujte!
Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
kytičky
ZELENINA S TOFU A CIZRNOU
100 % vegan
100 g cizrny namočíme přes noc do studené vody, druhý den vodu vyměníme a cizrnu uvaříme doměkka. 2 mrkve a čtvrtku celerové bulvy nakrájíme na droboučké kostičky. 200 g přírodního tofu nakrájíme na špalíčky a naložíme do marinády ze tří lžic sojové omáčky, 4 utřených stroužků česneku, soli a lžíce oleje. Na dvou lžících oleje necháme změknout jednu velkou pokrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, lžičku mleté papriky, oregana a bobkový list, osolíme, podlijeme trochou vody, aby se zelenina nepřipalovala a deset minut dusíme. Přidáme naložené tofu, zalijeme 150 ml sojového mléka s rozšlehanými dvěma lžícemi celozrnné mouky, krátce podusíme, vsypeme uvařenou cizrnu a 100 g zeleného hrášku a prohřejeme. Podáváme s těstovinami, celozrnným knedlíkem nebo chlebem.
NUDLE S TOFU
Vynikající jídlo, já bych se toho mohla užrat
Rozmícháme šťávu z jedné limetky, 4 lžíce oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a půl lžičky chilli. 400 g tofu (já mám nejradši lahůdkové, ale můžete použít i přírodní nebo bylinkové, jaké máte nejradši) nakrájíme na kostičky, promícháme s marinádou a necháme v ledničce odpočívat. Mezitím si nakrájíme zeleninu: 4 jarní cibulky na tenká kolečka, 4 velké mrkve a pěkný kousek čerstvého zázvoru na tenoučké nudličky a 200 g hlívy na nudličky. V hluboké pánvi wok rozpálíme lžíci oleje a zprudka na něm osmahneme okapané tofu. Tofu vyjmeme a do pánve postupně dáváme zeleninu a každou smažíme asi 3 – 4 minuty. Nejdříve zázvor, potom cibulku, pak mrkev a nakonec houby. 250 g čínských nudlí připravíme podle návodu na obalu, propláchneme, necháme okapat a přidáme do pánve. Osolíme, přidáme zbylou marinádu a tři lžíce sojové omáčky a ještě chvíli smažíme. Nakonec vmícháme tofu a podáváme.
kytičky
kytičky
FAZOLE S RAJČATY
Na olivovém oleji necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule a tři stroužky česneku, přidáme 1 kg oloupaných a nakrájených rajčat, okořeníme tymiánem, oreganem, pepřem a bobkovým listem, osolíme, přidáme lžičku třtinového cukru a dusíme do zhoustnutí. Bobkový list vyjmeme. 2 konzervy bílých fazolí propláchneme, necháme okapat, vmícháme k rajčatům a podáváme sypané petrželkou nebo pažitkou. Je to rychlá a dobrá večeře, teplá nebo studená.
POHANKA S KAPUSTOU
Jednoduché, zdravé a dobré jídlo.
300 g pohanky nasucho opražíme a potom uvaříme ve vývaru s trochou libečku. Menší hlávku kapusty najemno nakrájíme a s trochu vody ji dusíme do změknutí. Smícháme s pohankou, přidáme 3 lžíce oleje, osolíme, prohřejeme a posypeme hojně pažitkou.
kytí
ČOČKOVÝ SALÁT
Výborný salát, doporučuju!
Den předem namočíme 230 g čočky, druhý den vodu vyměníme a čočku vaříme 15 minut, slijeme ji, necháme dobře okapat, za tepla promícháme se zálivkou a necháme vychladnout.
Zálivka: 100 g rajského protlaku, šťáva z ½ citrónu, velká lžíce medu, dvě lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a dva utřené stroužky česneku.
4 rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nadrobno nasekáme, 3 řapíky celeru nakrájíme na tenké plátky a 3 jarní cibulky na tenká kolečka. Zeleninu smícháme s čočkou a necháme chvíli odležet.
ČERVENÁ ČOČKA PO INDICKU
Večer předem namočíme 200 g červené čočky, druhý den propláchneme, scedíme a dáme okapat.
Na dvou lžících oleje osmahneme tři jarní cibulky a tři stroužky česneku nadrobno nakrájené a po lžičce koření: římský kmín, karí, koriandr a pepř. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel a jednu velkou bramboru. Zaprášíme lžící mouky, rozmícháme, zalijeme 400 ml rajčatové šťávy, osolíme a dusíme 15 minut pod pokličkou.
Vmícháme namočenou čočku, misku nasekané bršlice, svazek divoké pažitky, 150 g bílého jogurtu, prohřejeme, ale už nevaříme.
KYTI
Nejdříve uvaříme dva balíčky sojových kostek (já měla pouze nudličky, ale kostky se hodí lépe) půl hodiny v zeleninovém vývaru se lžící mleté papriky. Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět 3 velké pokrájené cibule a 3 stroužky česneku, přidáme lžíci červené papriky, lžičku kmínu, půl lžičky pepře a 1 bobkový list. Vmícháme uvařené a scezené sojové maso (vývar nevyléváme, guláš jím podlijeme), 500 g kysaného zelí, jednu červenou a jednu oranžovou papriku pokrájenou na kostičky a konzervu loupaných rajčat nakrájených na kostky. Osolíme, podlijeme trochu vývarem a dusíme, dokud zelí nezměkne, trvá to asi půl hodiny. Odstavíme a vmícháme 250 ml zakysané smetany (vegani a dělenky vynechají), případně dosolíme. Podáváme s tradiční maďarskou přílohou – vařenými krupkami nebo s chlebem, knedlíkem nebo drobnými těstovinami.
100 % vegan
Do mixéru dáme šalvějové lístky, rozmixujeme, přidáme česnek, rozmixujeme, přidáme vlašské ořechy, rozmixujeme, přidáme slunečnicová semínka, rozmixujeme, nakonec přidáme sůl a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Naplníme do skleničky a zalijeme olejem. Uložíme v chladničce a používáme na těstoviny.
Naprosto dokonalé, musela jsem si přidat proti své vůli .
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 minut na něm opékáme 500 g na tenká kolečka pokrájené sladké jarní mrkve. Osolíme, přidáme lžičku kari koření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme obvyklým způsobem 4 – 5 porcí dušené (nebo vařené, jak je kdo zvyklý) jasmínové rýže a nasucho opražíme 50 g slunečnicových semínek dozlatova. Hotovou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve, na talíři sypeme pažitkou.
KYTI
TĚSTOVINY S CUKETOU A PEČENÝMI RAJČATY
100 % vegan
1 kg rajčat omyjeme, nakrájíme na kousky, vložíme do pekáčku, pokapeme třemi lžícemi olivového oleje, osolíme, přidáme natrhané bazalkové lístky a dva stroužky česneku nakrájené na plátky. Pečeme nezakryté v troubě vyhřáté na 180 stupňů hodinu.
Na dvou lžících oleje krátce osmahneme menší cuketu nakrájenou škrabkou na brambory na tenké plátky, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a vmícháme k rajčatům. Uvaříme semolinové těstoviny, na talíři je polijeme omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou.
NUDLE S FAZOLKAMI
Na dvou lžících přepuštěného másla nebo oleje necháme změknout jednu pokrájenou červenou cibuli a stroužek česneku, přidáme 200 g bylinkového tofu nakrájeného na kostičky a osmahneme. Vlijeme 200 ml smetany, povaříme, osolíme, opepříme, odstavíme a do horké omáčky vmícháme 50 g smetanového sýra (třeba Lučiny) - dělenky můžou vyměnit za rostlinnou cucinu a ochutit. 400 g zelených fazolek uvaříme 3 minuty v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a vmícháme do omáčky. 400 g širokých nudlí uvaříme podle návodu na obalu, rozdělíme na talíře, na ně navrstvíme omáčku s fazolkami a ozdobíme čerstvou červenou cibulí.
RÝŽE S LILKEM
1 lilek nakrájíme na kostky, osolíme, dáme do síta, zatížíme a necháme půl hodiny vypotit.
Na třech lžících oleje necháme změknout jednu červenou cibuli pokrájenou na tenká kolečka, přidáme hrnek propláchnuté a okapané rýže a pět minut opékáme spolu se špetkou mletého nového koření a skořice. Přilijeme dva hrnky horkého zeleninového vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a dusíme 10 minut. Dvě mrkve nakrájíme na tenoučká kolečka a vmícháme spolu s lilkem k rýži. Dusíme ještě 15 minut. Na talíři ozdobíme nahrubo nasekanými a nasucho opraženými mandlemi a rukolou nebo řeřichou. Podáváme s jogurtovou omáčkou (bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl, pepř) - dělenky můžou vyměnit za sojanézu nebo ochutit si soj.smetanu.
neutral
ZELENINOVÉ KULIČKY
Nesmažené, bez tuku a bez vajec.
Nastrouháme najemno 100 g karotky, 100 g celeru, 2 cm zázvorového kořene, 1 stroužek česneku a 200 g přírodního tofu, vmícháme 100 g nadrobno nasekaného pórku a 1 cibuli, osolíme, opepříme, okořeníme chilli a sekanou petrželovou natí. Dobře rukou prohněteme, tvoříme kuličky, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem a pečeme na 190 stupňů dozlatova.
Podáváme s vařenými novými bramborami nebo jogurtovou omáčkou: 250 ml bílého jogurtu, lžička rozpuštěného medu, lžíce citrónové šťávy, lžíce olivového oleje, sůl a sekaná pažitka nebo kopr.
Re: neutral
NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA V OLEJI (rozpis na dvě sklenice po 300 ml)
2kg zralých rajčat
1 lžíce krupicového cukru
sůl
olivový olej
4 stroužky česneku
tymián a rozmarýn
Omytá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Na plech dáme kovovou mřížku a rajčata na ně naskládáme. Mírně osolíme a posypeme cukrem. Sušíme v troubě při 100 °C asi hodinu. Pak troubu vypneme a dosušíme, do vychladnutí trouby. Pak dle zralosti rajčat sušíme v teplém prostředí, nebo na slunci asi 24 hodin. můžeme použít i sušičku ovoce.
Česnek oloupeme na velké stroužky a překrájíme podélně na poloviny. Usušená rajčátka skládáme do skleniček a prokládáme česnekem, tymiánem a rozmarýnem. Nakonec rajčata zalijeme dostatečným množstvím oleje. Rajčata musí být zcela potopená!! Skleničky uzavřeme a skladujeme v chladu.
Re: neutral
DIPY KE GRILOVAČCE
Paprikový dip Miltra
400g Zdravého hubnutí Miltra
1 malá červená cibule
2 červené papriky
2 lžíce nasekané řeřichy
1/2 lžičky mletého římského kmínu
sůl, bílý pepř
Zeleninu nakrájet na kostičky a vše smíchat, ochutit dle chuti.
Dip s nivou a opraženou slaninou
150 g bílého jogurtu
50 g nastrouhané nivy
3 plátky anglické slaniny
1 lžíce nastrouhaných ořechů
sůl
Na nudličky nakrájenou slaninu opražíme nasucho v pánvi dozlatova a nehcáme na ubrousku odkapat. V misce smícháme jogurt s ořechy, přimícháme nivu a slaninu a osolíme dle chuti.
Re: Dělená strava - recepty
Salát z cukety.- Kytičky - Čalamáda
Suroviny:
2,5 kg cukety oloupané bez jadýrek
500g cibule
500g červené papriky čerstvé
250 ml octa
100 ml oleje
1 lžíce soli
1 lžíce pepře
6 lžic fruktozy(nebo sladidlo přiměřeně váze fruktozy)
Postup:
Omytou cuketu nastrouháme na nudličky,papriku nakrájíme na kousky a cibulu najemno.Přidáme ostatní suroviny,promícháme a necháme v nádobě pár hodin odležet.Pak směs naplníme do sklenic a sterilujeme.
Re: Dělená strava - recepty
Pomazánka z cukety(na topinky,nebo k dochucení guláše,nebo jen tak jako příloha místo hořčice)
Suroviny:
200 ml.oleje
500g cibule
3 lžičky sladké papriky
1,5 kg cukety 100 ml.sojové omáčky
80 g.vegety
1 lžička suš.zázvoru
2 paličky česneku
2 větší rajské protlaky
Postup:
na oleji zpěníme nakrájenou cibulku,přidáme mletou papariku a nastrouhanou cuketu(Já jsem ji oloupala).Dusíme zhruba 15 minut.Přidáme zbylé koření a ještě dalších 15 minut podusíme.Nakonec přidáme oba rajské protlaky,dobře promícháme a necháme projít varem.Prochladlou pomazánku plníme do sklenic a ještě 20 min.sterilujeme.
KYTI
Pomazánka na pečivo - PASTA DE ACEITUNA
Vynikající pomazánka na bílé pečivo.
Do mixéru dáme100 g zelených a100 g černých oliv, 1 lžíci kaparů,50 g mletých mandlí, 1 stroužek utřeného česneku, půl lžičky drceného kmínu a půl lžičky mleté papriky a rozmixujeme, přidáme 5 lžic panenského olivového oleje a ještě pomixujeme nebo promícháme.
Zvěř
[fresh.iprima.cz]
KYTI
SOYACINO
70 ml sojového mléka ALPRO SOYA ohřejeme 1 minutu v mikrovlnce, poté vyšleháme do pěny. Zalijeme 1 lžíci instant.kávy nebo caro, přilejeme ohřáté sojové mléko, navrch zdobíme pěnou a posypeme kakaovým práškem.
Re: Dělená strava - recepty
CUKETOVÝ NÁKYP--ZVÍŘÁTKA
cuketa,rajčata,paprika,cibule nakrájet na kostičky
mleté maso
vejce
sůl,pepř,chilli
vše smíchat,dát do vyšší nádoby a péct
pozor-pustí vodu,já slívám
když je upečeno,oddělí se od krajů
Re: Dělená strava - recepty
CUKETOVÁ POLÉVKA--ZVÍŘÁTKA
máslo+česnek na plátky zpěnit
přidat na kostky cuketu+kousek mrkve
orestovat
sůl,pepř,mletý kmín
rozmixovat ponorákem
pokud je řidší,zahustit zakysanou smetanou
pažitka,petrželka