KYTI

Autor: Sheila112, Datum: 16.07.2013 23:41

TĚSTOVINY S CUKETOU A PEČENÝMI RAJČATY
100 % vegan
1 kg rajčat omyjeme, nakrájíme na kousky, vložíme do pekáčku, pokapeme třemi lžícemi olivového oleje, osolíme, přidáme natrhané bazalkové lístky a dva stroužky česneku nakrájené na plátky. Pečeme nezakryté v troubě vyhřáté na 180 stupňů hodinu.
Na dvou lžících oleje krátce osmahneme menší cuketu nakrájenou škrabkou na brambory na tenké plátky, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a vmícháme k rajčatům. Uvaříme semolinové těstoviny, na talíři je polijeme omáčkou a ozdobíme čerstvou bazalkou.

 

NUDLE S FAZOLKAMI
Na dvou lžících přepuštěného másla nebo oleje necháme změknout jednu pokrájenou červenou cibuli a stroužek česneku, přidáme 200 g bylinkového tofu nakrájeného na kostičky a osmahneme. Vlijeme 200 ml smetany, povaříme, osolíme, opepříme, odstavíme a do horké omáčky vmícháme 50 g smetanového sýra (třeba Lučiny) - dělenky můžou vyměnit za rostlinnou cucinu a ochutit. 400 g zelených fazolek uvaříme 3 minuty v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a vmícháme do omáčky. 400 g širokých nudlí uvaříme podle návodu na obalu, rozdělíme na talíře, na ně navrstvíme omáčku s fazolkami a ozdobíme čerstvou červenou cibulí.

 

RÝŽE S LILKEM
1 lilek nakrájíme na kostky, osolíme, dáme do síta, zatížíme a necháme půl hodiny vypotit.
Na třech lžících oleje necháme změknout jednu červenou cibuli pokrájenou na tenká kolečka, přidáme hrnek propláchnuté a okapané rýže a pět minut opékáme spolu se špetkou mletého nového koření a skořice. Přilijeme dva hrnky horkého zeleninového vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, ztlumíme teplotu a dusíme 10 minut. Dvě mrkve nakrájíme na tenoučká kolečka a vmícháme spolu s lilkem k rýži. Dusíme ještě 15 minut. Na talíři ozdobíme nahrubo nasekanými a nasucho opraženými mandlemi a rukolou nebo řeřichou. Podáváme s jogurtovou omáčkou (bílý jogurt, citrónová šťáva, sůl, pepř) - dělenky můžou vyměnit za sojanézu nebo ochutit si soj.smetanu.

 

Galerie:
test s cuket a raj.jpg nudle s fazolkami.jpg ryze s lilkem.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 16:09
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/kyti/read.php?1,219768,1012296#msg-1012296