ČOČKOVÝ SALÁT
Výborný salát, doporučuju!
Den předem namočíme 230 g čočky, druhý den vodu vyměníme a čočku vaříme 15 minut, slijeme ji, necháme dobře okapat, za tepla promícháme se zálivkou a necháme vychladnout.
Zálivka: 100 g rajského protlaku, šťáva z ½ citrónu, velká lžíce medu, dvě lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř a dva utřené stroužky česneku.
4 rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nadrobno nasekáme, 3 řapíky celeru nakrájíme na tenké plátky a 3 jarní cibulky na tenká kolečka. Zeleninu smícháme s čočkou a necháme chvíli odležet.
ČERVENÁ ČOČKA PO INDICKU
Večer předem namočíme 200 g červené čočky, druhý den propláchneme, scedíme a dáme okapat.
Na dvou lžících oleje osmahneme tři jarní cibulky a tři stroužky česneku nadrobno nakrájené a po lžičce koření: římský kmín, karí, koriandr a pepř. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel a jednu velkou bramboru. Zaprášíme lžící mouky, rozmícháme, zalijeme 400 ml rajčatové šťávy, osolíme a dusíme 15 minut pod pokličkou.
Vmícháme namočenou čočku, misku nasekané bršlice, svazek divoké pažitky, 150 g bílého jogurtu, prohřejeme, ale už nevaříme.