KYTI

Autor: Sheila112, Datum: 16.07.2013 23:37

VEGETARIÁNSKÝ SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
Nejdříve uvaříme dva balíčky sojových kostek (já měla pouze nudličky, ale kostky se hodí lépe) půl hodiny v zeleninovém vývaru se lžící mleté papriky. Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět 3 velké pokrájené cibule a 3 stroužky česneku, přidáme lžíci červené papriky, lžičku kmínu, půl lžičky pepře a 1 bobkový list. Vmícháme uvařené a scezené sojové maso (vývar nevyléváme, guláš jím podlijeme), 500 g kysaného zelí, jednu červenou a jednu oranžovou papriku pokrájenou na kostičky a konzervu loupaných rajčat nakrájených na kostky. Osolíme, podlijeme trochu vývarem a dusíme, dokud zelí nezměkne, trvá to asi půl hodiny. Odstavíme a vmícháme 250 ml zakysané smetany (vegani a dělenky vynechají), případně dosolíme. Podáváme s tradiční maďarskou přílohou – vařenými krupkami nebo s chlebem, knedlíkem nebo drobnými těstovinami.
ŠALVĚJOVÉ PESTO
100 % vegan
Do mixéru dáme šalvějové lístky, rozmixujeme, přidáme česnek, rozmixujeme, přidáme vlašské ořechy, rozmixujeme, přidáme slunečnicová semínka, rozmixujeme, nakonec přidáme sůl a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Naplníme do skleničky a zalijeme olejem. Uložíme v chladničce a používáme na těstoviny.
RIZOTO S MRKVÍ
Naprosto dokonalé, musela jsem si přidat proti své vůli .
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 minut na něm opékáme 500 g na tenká kolečka pokrájené sladké jarní mrkve. Osolíme, přidáme lžičku kari koření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme obvyklým způsobem 4 – 5 porcí dušené (nebo vařené, jak je kdo zvyklý) jasmínové rýže a nasucho opražíme 50 g slunečnicových semínek dozlatova. Hotovou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve, na talíři sypeme pažitkou.

 

Galerie:
vege sege.jpg salvejove pesto.jpg rizoto s mrkví.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 15:08
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/kyti/read.php?1,219768,1012295#msg-1012295