sobota 27. dubna, 09:08 Svátek má Jaroslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Jéé Laduš to je super nápad, ale nemám tolik místa v mrazáku. Letos je rybíz obalený, budu muset vytáhnout mlýnek. U Manči mě překvapilo to zakvašení to bych neriskovala, nevykvasí to pak komplet? Já vylisovanou šťávu trochu zředím vodou a přidám 1.1 cukr, povařím a dám horké do zavařovaček pod víčko a hotovo. Někdy dám trochu citronové kyseliny, třeba do malin nebo ostružin.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Davám tak i jiné, ostružiny, jahody.. co se nespotřebuje, pak svařím mix do marmošky.
Re: Zavařování
Já jsem četla, že když zakvasí, tak potom neželíruje. Potvrdit to ale nemůžu. Zředit by bylo asi spolehlivější. Mrazák mě napadl, že by se nemuselo vařit a zůstanou vitamíny, ale nemám místo.
Re: Zavařování
Hlásím, že rybíz zatím neztuhnul a ve spíži přibyla malinovka. Dobré jsou obě. Na rozdíl od marmelád to i mizí, tak se budu ubírat tímto směrem. Až přestanu kojit, vrátím se k likérům
Re: Zavařování
Mančo, vypadá to dobře, s tím jogurtem.
Já měla včera zavařovací den...
Re: Zavařování
Gabčo, obdivuju tě, jak to máš upravené. Kdybys viděla moje, nalepený malý štítek, začáteční písmeno a rok,... no je důležité, že vnitřek je dobrý... ale mohla bych se polepšit, obzvlášť ty pro podarky. .....
Re: Zavařování
Alenko, díky.
Holky, co dělat, aby meruňky po zavaření nezhnědly? Jako ty vrchní bych pochopila, ale teď jsem vyhazovala loňskou sklenici, byly skoro všechny nahnědlý a hnusný....
Re: Zavařování
nejsem si jista, tipla bych kombinace málo cukru a málo sterilované, na nižší teplotu....taky se mi to už stalo, většinou malá doba sterilizace...
Re: Zavařování
Já, když jsem zavářívala, tak jsem kvůli barvě použila citronovou kyselinu a trochu víc cukru i když sladký moc nemusím.Ona kyselina srazí tu sladkost. Ale úplná jistota to taky není.
Re: Zavařování
Holky, asi to bude tím. Zavařují 10 minut na 80 stupňů. Mám zavařovací hrnec. No ono chvíli trvá, než to na těch 80 naběhne. A zase to nechci mít bláto, mám radši tvrdší.
A vloni jsem možná udělala blbost, že jsem je jen zasypala lžíci cukru a zalila převařenou vlažnou vodou. Pak jsem to jen promichala zatřepáním. Letos jsem dala i víc cukru( smíchala jsem zvlášť), byly vloni i málo sladký. No uvidíme, člověk se furt učí....Díky.
Re: Zavařování
Dostala jsem kompoty od kamarádky, jejíž maminka likvidovala sklep a oni to nejedí. Byly taky hnědé, ale chuťově výborné. Tak jsem to rozvařila s cukrem a polila tím knedlíky, bylo to moc dobré a ta barva až tolik nevadila. Nesmí to být samo rozbředlé. Tady byl problém jen v barvě.
Re: Zavařování
Gabčo, když zavařuju meruňky, což moc často není, nemají je zrovna v oblibě ... vykrájené dávám do trochu octové vody (radí i sůl, prý zachovává barvy), potom přecedím (sliju vodu přes síto - radím blbě, kosa tahat žížalu nemá smysl učit) - nikdy nedávám cukr do sklenic a zalívat vodou (dělávala máma mého chlapa, zavařeniny nic moc - navíc používala jakousi sterilovačku či co, nevařila) ... dělám cukrový nálev, cukr podle sladkosti, přejít varem. Podle zralosti - tuhosti - 15 min na 80, případně ubírám. Kamarádka ze zásady zavařovala vše - do bodu varu vody a vypnout.
Mne už to letos moc neba - mám zavařeno mraky angreštu, marmelád taky (už nemám malé slenice a kupovat nebudu) a ještě je tam josta, červený rybíz a dnes bych měla znovu obrat maliny ... ach jo.
Naloženy 2 čl sklenice kvašáků a začnou okurky ...
Re: Zavařování
Naše mamka je zavařovací génius, toto bohužel nepodědím. Dělaly jsme revizi sklepa (je tam tma a zima) po té, co byla mamka rok "mimo provoz". V rámci toho, jak letí potraviny nahoru, jsme teď po letech vděční, že má mamka narvaný sklep kompoty a okurkami, všemi možnými sirupy, marmeládami a džemy. X let jsme to moc neodebírali. Ovoce se dalo koupit za dostupné ceny čerstvé. Teď jsem se tam s radostí vrhla. Takže jsme objevily třeba džem z ostružin z roku 2010. Barva nádherná, víčko drželo tzv. jak "helvétská víra", vůně úžasná, konzistence ideální, chuť nepopsatelná. Skoro se mi tomu nechce věřit.
Mamce se za celý její "zavařovací" život zkazil počet sklenic, který by se dal doslova spočítat na prstech rukou. Ona je teda velmi poctivá v té sterilizaci před, ovoce má taky čisté, nikdy ani kousek nahnilého (to znám "umělkyně", které meruňky zavařují skoro ve stavu, jak je posbíraly pod stromem , asi mají dojem, že var to nějak zhygienizuje a to nahnilé nevadí... to vždycky čumím). Pak se diví, že jim po 14 dnech vše zkvasí a doslova vystřílí víčka...
Re: Zavařování
Dnes 17 sklenic,
Re: Zavařování
Miluju tu mrkev v tom.