![]() |
středa 2. července, 04:20 Svátek má Patricie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Eli, a koupilas tu formu nakonec? Tady naštěstí není moc těhle burz a hrabárny jsou tu mizerný. Bejt to jako u Kordulky, zavetešila bych toho víc než stíhám doteď.
Zaváření už jsem skoro zproštěná. Nikdo o produkty nejevil moc zájmu.Vyjma okurek. S rozšířením mrazáků je to u nás žádanější způsob uchování. Ale obdivně to sleduju.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
já mám 30 sklenic okurek a pár rybízů v mrazáku, za mě dobrý
Re: Zavařování
Eli to jsem chtěla slyšet.. Já páč jsem měla klasickou obyč troubu dělala jsem v jednom dvouuchém pekáči. Už to mám zmáknuto, že odvařím v hrnci , dám plnej pekáč do trouby, zbytek povařím na spokáku a necham bejt. Jak se v pekáči odvaří , tak doleju zbytek zamíchám (nikdy se nepřipálily ani nic jimého, byť se s nima nemá míchat). Hlubokej plech u sporáku je opravdu hlubokej asi 8 cm vejde se víc než do pekáče, jen je z tenkého smaltu, tak jsem se chtěla ujistit. Jeden starej "buchtovej" plech se mi tam též vejde.
Re: Zavařování
Eli děláš jen na horkovzduch? a na kolik stupňů prosím? To víš 40let jsem byla zvyklá na obyčejnou troubu (to mám všechno zmáklý) a děsila jsem se až budu muset koupit novou. Tak ať nemusím laborovat a vychytávat . díky
Re: Zavařování
Laduš, horkovzduch - moje trouba letitá nemá jiné možnosti - píšou na 200, já dělám tak nějak cca 180, možná kapku víc, stupnice není úplně přesná (kolečko, ne digi), občas kouknu a promíchnu, bokama se dělá rychleji. Neodvařuju předem, na to jsem líná.
Regi, bábovku jsem nekoupila ...........
Re: Zavařování
Dík, tak nějak jsem to odhadovala. Já jsem zase líná mlejt, (byť melu na robotu) , tak dám vařit do hrnce a pak v něm rozmixuju tyčákem, když už to je v hrnci, tak to nechám odvařit. Taky kvůli času, v jednom pekáči bych to dělala na několikrát, takhle jsem si ušetřila polovinu času., jak se to smrskne.
Re: Zavařování
Prvně v životě jdu dělat rybízovou šťávu. Možná budu i něco časem něco zavařovat, tak vytahuju tuhle diskuzi
Re: Zavařování
Jdu se podělit o zkušenosti. Natrhala jsem nějak přes dva litry rybízu, červený byl zralý, černého menší hrneček, ten byl míň. Odstopkovala, rozmačkala a nechala tři dny v kuchyni v tomhle teple, pravidelně míchala. Viditelně se tam dělaly bublinky a kvasilo. Pak jsem scedila šťávu, do zbytku přidala asi dvě deci vody, povařila a přidala. Byl toho přesně litr. Překapanou šťávu svařila s kilem cukru, sbírala pěnu a nalila horké do sklenic. Trochu to želíruje, ale zatím teče. Je to dobré s jogurtem, chutná jak kupovaný jahodový.
Re: Zavařování
Já rybíz na šťavu před lety vyřešila takto. Nechtělo se mi crcat se se šťávou, tak jsem normálně semlela jako na marmošku, přidala trochu cukru a dala do mrazáku. Dělám do většího sáčku tak maxi dvoucemtimetrovou placku, pak vydtám, nakrájím na kostky. Buď dám do vody nebo v zimě hodím do horkého čaje a nemusím čekat až zchládne. To že je to i s tím mělem, mi neva, máme to tak rádi.
Dnes se vrhnu na první várku okurek.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Jéé Laduš to je super nápad, ale nemám tolik místa v mrazáku. Letos je rybíz obalený, budu muset vytáhnout mlýnek. U Manči mě překvapilo to zakvašení to bych neriskovala, nevykvasí to pak komplet? Já vylisovanou šťávu trochu zředím vodou a přidám 1.1 cukr, povařím a dám horké do zavařovaček pod víčko a hotovo. Někdy dám trochu citronové kyseliny, třeba do malin nebo ostružin.
Re: Zavařování
Davám tak i jiné, ostružiny, jahody.. co se nespotřebuje, pak svařím mix do marmošky.
Re: Zavařování
Já jsem četla, že když zakvasí, tak potom neželíruje. Potvrdit to ale nemůžu. Zředit by bylo asi spolehlivější. Mrazák mě napadl, že by se nemuselo vařit a zůstanou vitamíny, ale nemám místo.
Re: Zavařování
Hlásím, že rybíz zatím neztuhnul a ve spíži přibyla malinovka. Dobré jsou obě. Na rozdíl od marmelád to i mizí, tak se budu ubírat tímto směrem. Až přestanu kojit, vrátím se k likérům
Re: Zavařování
Mančo, vypadá to dobře, s tím jogurtem.
Já měla včera zavařovací den...
Re: Zavařování
Gabčo, obdivuju tě, jak to máš upravené.
Kdybys viděla moje,
nalepený malý štítek, začáteční písmeno a rok,... no je důležité, že vnitřek je dobrý... ale mohla bych se polepšit, obzvlášť ty pro podarky.
.....