![]() |
středa 2. července, 04:20 Svátek má Patricie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Eli, a koupilas tu formu nakonec? Tady naštěstí není moc těhle burz a hrabárny jsou tu mizerný. Bejt to jako u Kordulky, zavetešila bych toho víc než stíhám doteď.
Zaváření už jsem skoro zproštěná. Nikdo o produkty nejevil moc zájmu.Vyjma okurek. S rozšířením mrazáků je to u nás žádanější způsob uchování. Ale obdivně to sleduju.
já mám 30 sklenic okurek a pár rybízů v mrazáku, za mě dobrý
Eli to jsem chtěla slyšet.. Já páč jsem měla klasickou obyč troubu dělala jsem v jednom dvouuchém pekáči. Už to mám zmáknuto, že odvařím v hrnci , dám plnej pekáč do trouby, zbytek povařím na spokáku a necham bejt. Jak se v pekáči odvaří , tak doleju zbytek zamíchám (nikdy se nepřipálily ani nic jimého, byť se s nima nemá míchat). Hlubokej plech u sporáku je opravdu hlubokej asi 8 cm vejde se víc než do pekáče, jen je z tenkého smaltu, tak jsem se chtěla ujistit. Jeden starej "buchtovej" plech se mi tam též vejde.
Eli děláš jen na horkovzduch? a na kolik stupňů prosím? To víš 40let jsem byla zvyklá na obyčejnou troubu (to mám všechno zmáklý) a děsila jsem se až budu muset koupit novou. Tak ať nemusím laborovat a vychytávat . díky
Laduš, horkovzduch - moje trouba letitá nemá jiné možnosti - píšou na 200, já dělám tak nějak cca 180, možná kapku víc, stupnice není úplně přesná (kolečko, ne digi), občas kouknu a promíchnu, bokama se dělá rychleji. Neodvařuju předem, na to jsem líná.
Regi, bábovku jsem nekoupila ...........
Dík, tak nějak jsem to odhadovala. Já jsem zase líná mlejt, (byť melu na robotu) , tak dám vařit do hrnce a pak v něm rozmixuju tyčákem, když už to je v hrnci, tak to nechám odvařit. Taky kvůli času, v jednom pekáči bych to dělala na několikrát, takhle jsem si ušetřila polovinu času., jak se to smrskne.
Prvně v životě jdu dělat rybízovou šťávu. Možná budu i něco časem něco zavařovat, tak vytahuju tuhle diskuzi
Jdu se podělit o zkušenosti. Natrhala jsem nějak přes dva litry rybízu, červený byl zralý, černého menší hrneček, ten byl míň. Odstopkovala, rozmačkala a nechala tři dny v kuchyni v tomhle teple, pravidelně míchala. Viditelně se tam dělaly bublinky a kvasilo. Pak jsem scedila šťávu, do zbytku přidala asi dvě deci vody, povařila a přidala. Byl toho přesně litr. Překapanou šťávu svařila s kilem cukru, sbírala pěnu a nalila horké do sklenic. Trochu to želíruje, ale zatím teče. Je to dobré s jogurtem, chutná jak kupovaný jahodový.
Já rybíz na šťavu před lety vyřešila takto. Nechtělo se mi crcat se se šťávou, tak jsem normálně semlela jako na marmošku, přidala trochu cukru a dala do mrazáku. Dělám do většího sáčku tak maxi dvoucemtimetrovou placku, pak vydtám, nakrájím na kostky. Buď dám do vody nebo v zimě hodím do horkého čaje a nemusím čekat až zchládne. To že je to i s tím mělem, mi neva, máme to tak rádi.
Dnes se vrhnu na první várku okurek.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Jéé Laduš to je super nápad, ale nemám tolik místa v mrazáku. Letos je rybíz obalený, budu muset vytáhnout mlýnek. U Manči mě překvapilo to zakvašení to bych neriskovala, nevykvasí to pak komplet? Já vylisovanou šťávu trochu zředím vodou a přidám 1.1 cukr, povařím a dám horké do zavařovaček pod víčko a hotovo. Někdy dám trochu citronové kyseliny, třeba do malin nebo ostružin.
Davám tak i jiné, ostružiny, jahody.. co se nespotřebuje, pak svařím mix do marmošky.
Já jsem četla, že když zakvasí, tak potom neželíruje. Potvrdit to ale nemůžu. Zředit by bylo asi spolehlivější. Mrazák mě napadl, že by se nemuselo vařit a zůstanou vitamíny, ale nemám místo.
Hlásím, že rybíz zatím neztuhnul a ve spíži přibyla malinovka. Dobré jsou obě. Na rozdíl od marmelád to i mizí, tak se budu ubírat tímto směrem. Až přestanu kojit, vrátím se k likérům
Mančo, vypadá to dobře, s tím jogurtem.
Já měla včera zavařovací den...
Gabčo, obdivuju tě, jak to máš upravené.
Kdybys viděla moje,
nalepený malý štítek, začáteční písmeno a rok,... no je důležité, že vnitřek je dobrý... ale mohla bych se polepšit, obzvlášť ty pro podarky.
.....