pondělí 23. června, 08:03 Svátek má Zdeňka
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Konzervace
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Konzervace
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Libi

Zavařování

Datum: 01.10.2007 09:33
 
zavařujete klasicky v hrnci (a jak dlouho) nebo v troubě (to jsem zatím nezkoušela), ale je to prý rychlejší než v hrnci, poté co jsem zavařila už nespočet skleniček s houbama, bych třeba zkusila i tu troubu, jen nevím jak confused smiley

PRUNED
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 1 z 21
  • Autor: gabca

    Re: Zavařování

    Datum: 16.08.2018 22:37
     



    SPIKE napsal(a):

    Gabčo, to je škoda otevírat. Takové džemy bych si vystavila a jen se kochala. thumbs down flower smiley

    Viď? grinning smiley Jsem z těch víček unešená. Taky přijde jedno na 9,-, když počítám i poštovný. Koupila jsem i skleničky, aby byly všechny stejný. Nejdřív jsem neodhadla velikost a koupila moc velký, takže jsem měla z 1 kg ovoce 3 skleničky. spinning smiley sticking its tongue out Tak to bych to rozdala v cuku letu. grinning smiley Musela jsem přikoupit menší. Ale jako dárek je to hezký. flower smiley

    Já bych to taky všechno nepojedla. U nás si to na chleba nenamažou, jen v palačince. Ale tahle ostružinová je prý dobrá na cukroví. Mám letos i tu černorybízovou za studena, tak vyzkouším slepit více druhy a porovnám.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Zavařování

     
     
  • Re: Zavařování

    Datum: 16.08.2018 23:01
     

    Šťávu lisuju na staré mašince, nechám do druhého dne odstát a přecedím, přidám tolik vody kolik je šťávy (jinak je z toho rosol) a přidám tolik kg cukru kolik je tekutiny. Dám zahřát k bodu varu a plním do horkých sklínek a zavíčkuju, neobracím, jen nechám vystydnout. Vydrží, šťávám dělaným za studena nevěřím, většinou mi vybouchaly....neumím je:-)

     
  • Autor: babkaela

    Re: Zavařování

    Datum: 16.08.2018 23:31
     

    Gabčo, ty si tedy vyhraješ thumbs down . Přímo skvostné balení. Marmelád mám letos spousty, další dělat nehodlám bo mám ještě staré zásoby. Jsem lenoch, dávám do skleniček, které jsou od čehokoli a tak každá jiná, spoustu toho rozdám.

    Šťávu dělám většinou "druháka" , po přepasírování rozvařeného "pecičkového" ovoce (maliny, rybíz, ostružiny apod...) přeleju zbytek po pasírování podle svého známého přiměřeně vodou, přivedu do varu, znovu přepasíruju, přidám cukr, znovu do varu, naliju do sklenic, zavíčkuju horké. Vydrží než se vypije - většinou rychle. Jednou, těsně po vymalování kuchyně, jsem dala do 1,5 l PETky, druhý den už bylo znovu vymalováno včetně stropu, na skvrnito, bouchla.

    Z aronie (tu už nemáme, zašla, nedaří se jí u nás), a nejen z ní, dělá můj chlap likér - 3/4 4 l sklenice ovoce, 1 kg cukru zasypat, nechat 3 týdny (u nás většinou do pozdního podzimu), přecedit, dolít 1-2 l pálenky - u nás většinou kalvados či jablkovice bo do pravého kalvadosu má daleko. Když nemáme svůj, koupíme v palírně, ve které pálíme ostatní ovoce. Přecezené ovoce je super na kynutý táč s drobenkou.

     
  • Autor: Frantisek

    Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 13:25
     
    aaaaaaaaaa.jpg
    Další fotografie:

    Se zavařováním jsem už letos tedy skončil. Včerejších 15 sklenic švestek jsemuž nefotil.

     
  • Autor: Evin

    Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 14:00
     



    jaja99 napsal(a):

    Taky rozdávám, mám specialitky třeba lesní jahody, loniceru, muchovník, různé kombinace. No udělám si ostružinový rosol do cukroví, rybízový už mám a budu končit. Mám spoustu různých šťáv.

    Nevíte někdo co ještě s černou jeřabinou, zbývá mi půl stromu. Šťáva je moc dobrá, včera jsem udělala zkusmo kompot a džem. Mám letos i kompot z ořechů, zlomila se nám větev a bylo mi líto je vyhodit, je to raritka, ale za mě na tu práci (trvalo to 3 týdny) tedy nic moc:-)

     

    A Františku...hluboce se skláním thumbs down thumbs down thumbs down

     

    Jájo, já jsem z aronie dělala bylinný výluh, jako se dělá z různých léčivek. Dala jsem do sklenice a zalila vodkou - bez cukru. Asi to měsíci nebo ještě za delsí dobu jsem slila do skleniček od kečupu a během zimy buď po ránu nebo během dne (na lačno) jsem si dávala malého panáka stydlin smiley . Myslím, že to účel splnilo, celou zimu se mne nic nechytlo.

    Oboje jsem dávala přiměřeně (jak jsem zrovna měla) grinning smiley .

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Evin (18.08.2018 14:14)
     
  • Autor: drahus

    Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 16:57
     

    Teda, vy jedete grinning smiley

    Já mám v plánu ještě pár skleniček čalamády. Máme nějaké papriky a spoustu rajčat. Cibuli a zelí koupím. A pak zpracovat rajčata. Ty bych chtěla jen rozmačkaná zavařit s bazalkou, na špagety.

     
  • Autor: HanaK

    Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 18:37
     

    Z aronie mi chutná džem napůl s jablky

     
  • Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 19:06
     

    Evin, nevím, jestli by stejně neposloužil jen malý panáček vodky bez aronie. grinning smiley U příbuzných na Moravě začímali pomalu všichni den maličkým panáčkem slivovice.Taky moc nemarodili.

     
  • Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 20:02
     

    Kdybych měla rajčata sušila bych v tomhle létě na slunci a pak zalila olivovmo olejem, okořenit a to je slast

     
  • Autor: drahus

    Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 21:51
     

    Nemám je ráda sušené a manžel o ně také nestojí. Mám doma darovanou skleničku už rok.. thumbs up

     
  • Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 22:44
     

    Já za ně utratím majlant :-), každý máme jinou chuť.

     
  • Autor: iriska

    Re: Zavařování

    Datum: 18.08.2018 23:23
     

    rajčata sušený nee a ani zavařený. Jen čerstvý ze zahrádky.

     
  • Autor: drahus

    Re: Zavařování

    Datum: 19.08.2018 07:06
     

    Irisko, my je klasicky zavařovat nechceme. Také by nám nejely, jen zelené, zavařené, ale rajčatové pyré, které pak můžu použít do špaget nebo do plněných lilků.

    Jajo, tak to je. Co člověk, to jiná chuť winking smiley

     
  • Autor: SPIKE

    Re: Zavařování

    Datum: 19.08.2018 07:13
     
    dsc_0551.jpg

    Já rajčata sušila loni a postupně jsem je uzobávala, až to vypadalo, že než uschnou, nezbyde už žádné.

    A včera jsem dávala sušená pokrájená rajčata do téhle "nádivky" a moc mi chutná, když kousnu do kousku toho rajčete.

     

    Bylo to inspirované tímto receptem, ale místo cukety byly maličké růžičky květáku, olivy a slaninu jsem vynechala, přidala dost bylinek a sníh ze zbylých bílků od předešlého dne.

     

    500 g cukety

    100 g slaniny nebo špeku

    100 g cibule

    5 vajec

    20 g psyllia (lze případně vynechat)

    50 g sušených rajčat

    10 černých oliv bez pecky

    1 hrst lístků čerstvé bazalky

    sůl

    pepř

    Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.

    Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.

    Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem (to u Whole30 varianty vynechte), nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.

    Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.

    Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.
     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Konzervace (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.