![]() |
pondělí 23. června, 08:03 Svátek má Zdeňka
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Viď?
Jsem z těch víček unešená. Taky přijde jedno na 9,-, když počítám i poštovný. Koupila jsem i skleničky, aby byly všechny stejný. Nejdřív jsem neodhadla velikost a koupila moc velký, takže jsem měla z 1 kg ovoce 3 skleničky.
Tak to bych to rozdala v cuku letu.
Musela jsem přikoupit menší. Ale jako dárek je to hezký. 
Já bych to taky všechno nepojedla. U nás si to na chleba nenamažou, jen v palačince. Ale tahle ostružinová je prý dobrá na cukroví. Mám letos i tu černorybízovou za studena, tak vyzkouším slepit více druhy a porovnám.
Re: Zavařování
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Šťávu lisuju na staré mašince, nechám do druhého dne odstát a přecedím, přidám tolik vody kolik je šťávy (jinak je z toho rosol) a přidám tolik kg cukru kolik je tekutiny. Dám zahřát k bodu varu a plním do horkých sklínek a zavíčkuju, neobracím, jen nechám vystydnout. Vydrží, šťávám dělaným za studena nevěřím, většinou mi vybouchaly....neumím je:-)
Re: Zavařování
Gabčo, ty si tedy vyhraješ
. Přímo skvostné balení. Marmelád mám letos spousty, další dělat nehodlám bo mám ještě staré zásoby. Jsem lenoch, dávám do skleniček, které jsou od čehokoli a tak každá jiná, spoustu toho rozdám.
Šťávu dělám většinou "druháka" , po přepasírování rozvařeného "pecičkového" ovoce (maliny, rybíz, ostružiny apod...) přeleju zbytek po pasírování podle svého známého přiměřeně vodou, přivedu do varu, znovu přepasíruju, přidám cukr, znovu do varu, naliju do sklenic, zavíčkuju horké. Vydrží než se vypije - většinou rychle. Jednou, těsně po vymalování kuchyně, jsem dala do 1,5 l PETky, druhý den už bylo znovu vymalováno včetně stropu, na skvrnito, bouchla.
Z aronie (tu už nemáme, zašla, nedaří se jí u nás), a nejen z ní, dělá můj chlap likér - 3/4 4 l sklenice ovoce, 1 kg cukru zasypat, nechat 3 týdny (u nás většinou do pozdního podzimu), přecedit, dolít 1-2 l pálenky - u nás většinou kalvados či jablkovice bo do pravého kalvadosu má daleko. Když nemáme svůj, koupíme v palírně, ve které pálíme ostatní ovoce. Přecezené ovoce je super na kynutý táč s drobenkou.
Re: Zavařování
Se zavařováním jsem už letos tedy skončil. Včerejších 15 sklenic švestek jsemuž nefotil.
Re: Zavařování
Jájo, já jsem z aronie dělala bylinný výluh, jako se dělá z různých léčivek. Dala jsem do sklenice a zalila vodkou - bez cukru. Asi to měsíci nebo ještě za delsí dobu jsem slila do skleniček od kečupu a během zimy buď po ránu nebo během dne (na lačno) jsem si dávala malého panáka
. Myslím, že to účel splnilo, celou zimu se mne nic nechytlo.
Oboje jsem dávala přiměřeně (jak jsem zrovna měla)
.
Re: Zavařování
Teda, vy jedete
Já mám v plánu ještě pár skleniček čalamády. Máme nějaké papriky a spoustu rajčat. Cibuli a zelí koupím. A pak zpracovat rajčata. Ty bych chtěla jen rozmačkaná zavařit s bazalkou, na špagety.
Re: Zavařování
Z aronie mi chutná džem napůl s jablky
Re: Zavařování
Evin, nevím, jestli by stejně neposloužil jen malý panáček vodky bez aronie.
U příbuzných na Moravě začímali pomalu všichni den maličkým panáčkem slivovice.Taky moc nemarodili.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Kdybych měla rajčata sušila bych v tomhle létě na slunci a pak zalila olivovmo olejem, okořenit a to je slast
Re: Zavařování
Nemám je ráda sušené a manžel o ně také nestojí. Mám doma darovanou skleničku už rok..
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Já za ně utratím majlant :-), každý máme jinou chuť.
Re: Zavařování
rajčata sušený nee a ani zavařený. Jen čerstvý ze zahrádky.
Re: Zavařování
Irisko, my je klasicky zavařovat nechceme. Také by nám nejely, jen zelené, zavařené, ale rajčatové pyré, které pak můžu použít do špaget nebo do plněných lilků.
Jajo, tak to je. Co člověk, to jiná chuť
Re: Zavařování
Já rajčata sušila loni a postupně jsem je uzobávala, až to vypadalo, že než uschnou, nezbyde už žádné.
A včera jsem dávala sušená pokrájená rajčata do téhle "nádivky" a moc mi chutná, když kousnu do kousku toho rajčete.
Bylo to inspirované tímto receptem, ale místo cukety byly maličké růžičky květáku, olivy a slaninu jsem vynechala, přidala dost bylinek a sníh ze zbylých bílků od předešlého dne.
100 g slaniny nebo špeku
100 g cibule
5 vajec
20 g psyllia (lze případně vynechat)
50 g sušených rajčat
10 černých oliv bez pecky
1 hrst lístků čerstvé bazalky
sůl
pepř
Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.
Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.
Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem (to u Whole30 varianty vynechte), nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.
Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.
Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.