sobota 27. dubna, 09:05 Svátek má Jaroslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
vypadá to parádně, ale prý z Polska nedržej, kazí se to
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Tyhle jsou z Deutch. Einkochdeckel.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
U nás jsou ostružiny krásné veliké, šťavnaté, z čeho narostly netuším, už jsem ze dvou kbelíčků udělala šťávu a rozdávám komu se dá. Ještě udělám rosol do cukroví. Džemu jsem navařila víc než za posledních 20 let, ale vůbec ho nejíme, co s ním budu dělat, nevím.
Re: Zavařování
Já ho Jájo z poloviny už rozdala. Mám radost, že oni mají radot. Občas donesu i pacošům.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Taky rozdávám, mám specialitky třeba lesní jahody, loniceru, muchovník, různé kombinace. No udělám si ostružinový rosol do cukroví, rybízový už mám a budu končit. Mám spoustu různých šťáv.
Nevíte někdo co ještě s černou jeřabinou, zbývá mi půl stromu. Šťáva je moc dobrá, včera jsem udělala zkusmo kompot a džem. Mám letos i kompot z ořechů, zlomila se nám větev a bylo mi líto je vyhodit, je to raritka, ale za mě na tu práci (trvalo to 3 týdny) tedy nic moc:-)
Re: Zavařování
Jájo, jak děláš šťávu, třeba z ostružin? A vydrží? Já ji nikdy nedělala.
Re: Zavařování
Gabčo, to je škoda otevírat. Takové džemy bych si vystavila a jen se kochala.
Re: Zavařování
Viď? Jsem z těch víček unešená. Taky přijde jedno na 9,-, když počítám i poštovný. Koupila jsem i skleničky, aby byly všechny stejný. Nejdřív jsem neodhadla velikost a koupila moc velký, takže jsem měla z 1 kg ovoce 3 skleničky. Tak to bych to rozdala v cuku letu. Musela jsem přikoupit menší. Ale jako dárek je to hezký.
Já bych to taky všechno nepojedla. U nás si to na chleba nenamažou, jen v palačince. Ale tahle ostružinová je prý dobrá na cukroví. Mám letos i tu černorybízovou za studena, tak vyzkouším slepit více druhy a porovnám.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Šťávu lisuju na staré mašince, nechám do druhého dne odstát a přecedím, přidám tolik vody kolik je šťávy (jinak je z toho rosol) a přidám tolik kg cukru kolik je tekutiny. Dám zahřát k bodu varu a plním do horkých sklínek a zavíčkuju, neobracím, jen nechám vystydnout. Vydrží, šťávám dělaným za studena nevěřím, většinou mi vybouchaly....neumím je:-)
Re: Zavařování
Gabčo, ty si tedy vyhraješ . Přímo skvostné balení. Marmelád mám letos spousty, další dělat nehodlám bo mám ještě staré zásoby. Jsem lenoch, dávám do skleniček, které jsou od čehokoli a tak každá jiná, spoustu toho rozdám.
Šťávu dělám většinou "druháka" , po přepasírování rozvařeného "pecičkového" ovoce (maliny, rybíz, ostružiny apod...) přeleju zbytek po pasírování podle svého známého přiměřeně vodou, přivedu do varu, znovu přepasíruju, přidám cukr, znovu do varu, naliju do sklenic, zavíčkuju horké. Vydrží než se vypije - většinou rychle. Jednou, těsně po vymalování kuchyně, jsem dala do 1,5 l PETky, druhý den už bylo znovu vymalováno včetně stropu, na skvrnito, bouchla.
Z aronie (tu už nemáme, zašla, nedaří se jí u nás), a nejen z ní, dělá můj chlap likér - 3/4 4 l sklenice ovoce, 1 kg cukru zasypat, nechat 3 týdny (u nás většinou do pozdního podzimu), přecedit, dolít 1-2 l pálenky - u nás většinou kalvados či jablkovice bo do pravého kalvadosu má daleko. Když nemáme svůj, koupíme v palírně, ve které pálíme ostatní ovoce. Přecezené ovoce je super na kynutý táč s drobenkou.
Re: Zavařování
Se zavařováním jsem už letos tedy skončil. Včerejších 15 sklenic švestek jsemuž nefotil.
Re: Zavařování
Jájo, já jsem z aronie dělala bylinný výluh, jako se dělá z různých léčivek. Dala jsem do sklenice a zalila vodkou - bez cukru. Asi to měsíci nebo ještě za delsí dobu jsem slila do skleniček od kečupu a během zimy buď po ránu nebo během dne (na lačno) jsem si dávala malého panáka . Myslím, že to účel splnilo, celou zimu se mne nic nechytlo.
Oboje jsem dávala přiměřeně (jak jsem zrovna měla) .
Re: Zavařování
Teda, vy jedete
Já mám v plánu ještě pár skleniček čalamády. Máme nějaké papriky a spoustu rajčat. Cibuli a zelí koupím. A pak zpracovat rajčata. Ty bych chtěla jen rozmačkaná zavařit s bazalkou, na špagety.
Re: Zavařování
Z aronie mi chutná džem napůl s jablky
Re: Zavařování
Evin, nevím, jestli by stejně neposloužil jen malý panáček vodky bez aronie. U příbuzných na Moravě začímali pomalu všichni den maličkým panáčkem slivovice.Taky moc nemarodili.