Re: Zavařování

Autor: SPIKE, Datum: 19.08.2018 07:13

Já rajčata sušila loni a postupně jsem je uzobávala, až to vypadalo, že než uschnou, nezbyde už žádné.

A včera jsem dávala sušená pokrájená rajčata do téhle "nádivky" a moc mi chutná, když kousnu do kousku toho rajčete.

 

Bylo to inspirované tímto receptem, ale místo cukety byly maličké růžičky květáku, olivy a slaninu jsem vynechala, přidala dost bylinek a sníh ze zbylých bílků od předešlého dne.

 

500 g cukety

100 g slaniny nebo špeku

100 g cibule

5 vajec

20 g psyllia (lze případně vynechat)

50 g sušených rajčat

10 černých oliv bez pecky

1 hrst lístků čerstvé bazalky

sůl

pepř

Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.

Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.

Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem (to u Whole30 varianty vynechte), nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.

Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.

Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.

 

Galerie:
dsc_0551.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 12.05.2021 06:14
Adresa příspěvku: http://www.week.cz/re-zavarovani/read.php?1,24507,1508894#msg-1508894