Gabčo, když zavařuju meruňky, což moc často není, nemají je zrovna v oblibě ... vykrájené dávám do trochu octové vody (radí i sůl, prý zachovává barvy), potom přecedím (sliju vodu přes síto - radím blbě, kosa tahat žížalu nemá smysl učit) - nikdy nedávám cukr do sklenic a zalívat vodou (dělávala máma mého chlapa, zavařeniny nic moc - navíc používala jakousi sterilovačku či co, nevařila) ... dělám cukrový nálev, cukr podle sladkosti, přejít varem. Podle zralosti - tuhosti - 15 min na 80, případně ubírám. Kamarádka ze zásady zavařovala vše - do bodu varu vody a vypnout.
Mne už to letos moc neba - mám zavařeno mraky angreštu, marmelád taky (už nemám malé slenice a kupovat nebudu) a ještě je tam josta, červený rybíz a dnes bych měla znovu obrat maliny ... ach jo.
Naloženy 2 čl sklenice kvašáků a začnou okurky ...