![]() |
neděle 23. března, 11:38 Svátek má Ivona
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční cukroví - pečené
Věrko, mám to - překvapivě
- úplně stejně.
.
Když už se k tomu odhodlám,musí to pro mě být zábava. Nemohla bych to mít jako povinnost s daným termínem dodání. To by mě hrozně stresovalo. Takhle si každý rok říkám, že buď to stihnu nebo to cukroví prostě nebude. Jednou jsem pekla perníčky až 25. prosince a nic jiného nebylo a taky jsme to, kupodivu, přežili
Stačily nervy, když byly děti menší a muselo se stihnout napéct do termínu Mikulášské besídky, aby bylo co donést do školky na stůl. Často to zachraňovala naše mamka, která to spolehlivě "vykryla"... já peču obvykle mnohem později.
spodky pod vídeňské jsou na plechách - jenom upéct . jde to letos v pohodě- ani se s dědkem nehádáme
- upečeno ..
nejsou rohlíčky, ale tyčinky,jak už jsem loni psala , udělám zploštělý váleček a odkrajuju . když je těsto drolivé , přidám trošku vody.
Taky letos nic moc chuť. V neděli jsem udělala dvě těsta - na linecké a ořechové do strojku. A nakonec jsem s mladší dcerou udělala perníčky z Ikea těsta (a jeden plech jsem spálila
) a ty linecké. Pak jsme já a starší dcera chytly od manžela střevní chřipku a těsto na strojek pořád leží v lednici.
Ale já stejně mám ráda čerstvě upečené cukroví, to odleželé už mě tolik neláká, tak si říkám, že času ještě dost.
Já mám ve své hlavě a pracovních aktivitách tak sotva půlku listopadu
.
Péct začínám na vánoce zak cca po 15.12., vždycky se to nějak zvládne ... jo, bývaly doby, kdy jsem začínala po Mikuláši, pekla jsem 24 druhů, děti musely mít do školky nebo školy a taky vždy krabice putovala poštou k bráškovi, už několik let tohle nemusím řešit ... trochu kecám, loni jsem místo cukroví na vánoční besídku dala Tondě sušené křížaly z jablek, hrušek, sušené švestky a kandovanou dýní - část dětí na to hleděla jako na "proboha, tohle se snad ani nemůže jíst", část dětí a paní učitelka s paní asistentkou zobaly
. Letos se musím "pochlapit", no to raději ne - možná ano, když si vzpomenu na Kaaj dědka - a upéct včas aspoň perníčky a linecké.
Kiko, taky mám raději čerstvé než zaležené a vánoce opravdu u nás začínají 24.12. - ne jako u neteře ve Vancouveru a jedné mojí kamarádky u nás v dědině 1.12. a 25. je po vánocích ... u nás jsou min. do Třech králů, pokud stromeček a cukroví vydrží (už dlouho ne) do Hrnomnic.
Jak je to u Vás??
[www.youtube.com]
Vánočku běžně peču i mezi svátky, minimálně jednou jsem tak dělala i cukroví. Byl na to klid. Po Štědrém dnu chodíme k rodičům a pak jsme teprve doma, s dcerou máme narozeniny. Ale na odbyt jdou spíš chlebíčky.
hele, já to video viděla asi 50x ... se divím, že má tak málo lajků, protože já se u toho vždycky pobavím... "a končíme"...

Moje mamka je typická představitelka tohoto druhu. Ta vždy "končila" u tří druhů a nakonec jich bylo 17... "no když táta chce rohlíčky, ty chceš vosí hnízda, bratr vyžaduje zase jiný druh, já mám ráda pracny, pro návštěvy linecké"... no a už se to rozjelo naprosto nekontrolovatelně.

Ale u nás se to teda vždycky nějak do Silvestra snědlo. Bylo hodně druhů, ale z malé dávky těsta.
Někdo má cukroví ještě v únoru, tak to fakt ne...
Poučena známým: Nežerte to! A pak: Tady to nikdo nežere...
jim doma říkám, že když to sežerou do Štědrého dne, tak prostě podruhé nepeču (ovšem jsem ráda, že se to sní). Na štědrovečerní stůl schovám jeden talířek a je vystaráno. Jen když jdeme pak někam na Silvestra, tak se mi všichni diví, že UŽ nemáme cukroví.
Taku,
.
U nás to většinou dopadá tak, což mě celekm těší, když už se s tím plácám, že většina je tajně vyzobána členy rodiny před svátky. S chutí. O svátcích to už pak skoro nikdo nechce.
Regi... čti výše.

dnes jsem se divila- dědek udělal těsto na košíčky. děs a hrůza - z Hery. sračka úplná . přes noc v chladu chodby trochu ztuhlo , ale viděla jsem to černě. navíc to dal do sáčku a nevšiml si , že předtím v něm měl pečivo . sypané kmínem . takže ta sračka těsto ještě nalepila kmín . jsem myslela , že mně fikne.
vybíral to asi hodinu . . s dost divým pocitem jsem plnila formičky na košíky. pár dokonce formičky ořechů. nevěřila jsem , že to půjde vyklopit - kupodivu všechno výborné .. i 14 kusů větších košíků . ty pak plním ovocem a pudinkovým krémem. oba vnuci ten zákusek milují . kivi , mandarinka kompot ananas. želatina. pracné , ale na dost rychlou spotřebu . takže jen 14 kusů . .na řadu jde ovocný chlebíček . . mixer a formy srnčího hřbetu .
Já s chutí konzumuji cukroví ke kafíčku celý advent. Stačí, když mi zbyde jeden kompletně naplněný tácek na štědrovečerní stůl. Návštěvy o to nestojí, protože to mají všichni doma, max. ochutnají něco, co nepečou a nějak je to zaujalo. Jsem ráda, když po vánočních dnech nezbývá už nic. Stejně se to pak jí jen z povinnosti.
Pamatuji si to ještě z dětství, jak mamka měla cukroví v krabicích na skříni v chladné ložnici a byl přísný zákaz ujídat. Potom toho byly na stole hory a už to nikdo nechtěl. Tak proč to nejíst s chutí hned. A určitě neschovávám do mrazáku. Možná to v létě vypadá zajímavě, když se to vytáhne, ale fakt by mě to nelákalo.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Holky já peču a peču za vánoce sním tak 5 kousků. Ale co dělat tma celý den pustím si filmy a peču, je to zábava.
Věrko, naše mamka to dávala na balkon a taťka tam taky chodil tajně a někdy se zlobila. Ale s přibývajícím věkem pochopila kouzlo toho, když je na to opravdu chuť a sní se to spontánně a že opravdu není nutné "dělat dojem" na návštěvy.
Hlavně, aby si to užila ta rodina. S tím k tomu přistupuji. K čemu je, když má někdo 20 druhů, aby se "předvedl", nosil to do práce a na různé besídky a rodina musí "sušit hubu" až do 24. To nemá smysl přece...

Nepečete některá Lekníny? Narazila jsem náhodou na recept a taky by mě to lákalo zkusit.
Já letos taky z menších dávek,jenom pro nás a synovu rodinu,ale oř.rohlíčky s krémem a čokoládou peču i pro dceru a vnukovu rodinu.