![]() |
čtvrtek 6. února, 17:25 Svátek má Vanda
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční cukroví - pečené
Lekníny neznám, netuším o co vůbec jde
(chvála moje za stydlínový sajlík) .... u nás v dávnověku dodnes ... cukroví je pro "ježíška" nikdo ... my, sourozenci, moje děti, nikdy nás nikoho nenapadlo uzobávat vánoční cukroví, ani náhodou ... sváteční byl štědrý večer a dny následující ...chuť jaksi se neřešila ... musíte vydržet, o to víc si tohle vše užijete mezi štědrým dnem a třech králů .. nepředváděli jsme se, sousedka přinesla krabičku, krabičku jiného dostala, takhle fungovalo i s rodinami ....návštěvy na vánoce, max. nejbližší rodina a tahle sousedka (loni zemřela, v požehnaném věku 98ti let. ani na pohřeb, díky uzávěrán, jsem jí nemohla jít) ........ do psí boudy, já už jsem zase OT .... jdu ohřát oběd pro dědka a pokračovat v naložení dýní na kandování (nooo, dědek musel volat sestře, že zpracovávám dýni .... nezbyla vám nějaká, já už jsem ty dvě - byly obr, nekanduje, čertví co s nimi udělala ... zpracovala, mám chuť na dýňovou polévku
)
Aha, vidíš, ono je možné to vnímat taky takto... my jsme ctili třeba zdobení vánočního stromku až na Štědrý den, takže teď mám "problém" s tím, že je někde v rodinách nazdobeno již týden... My též nesměli, a ani by mě nenapadlo to porušovat... to jen ten náš taťka "hřešil" a tajně uzobával.
Ale teď je mi příjemnější, když se to dá na stůl a zmizí to, než to někde skladovat a pak je v lednu "prosit", aby to dojedli. Nemusím řešit skladování a čertsvost.. prostě se to sní a je to. 
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
U nás se nikdy neřešil Advent, svátky byly od Štedrého dne tak jako u Elly. Předem nic, stromeček na Štědrý den a cukroví taktéž.
Když nad tím přemýšlím, tak u nás za mého dětství taky tak.
Možná jen ty svíčky se zapalovaly.
Adventní svícen jsem měla první až po revoluci dřív ne. Možná je to tím, že jsme pohani a nic jsme nikdy nedodržovali.
Taky to tak u nás bylo.A s tím užíráním cukroví,to dělá můj chlap dodnes.
I já advent vnímám vlastně až v posledních letech. Líbí se mi, když zapaluji svíčky na věnci.
Ale stromeček jsme měli důsledně až o Štědrý den. Před tím víc než půlstoletím jsme ráno šli s tátou do lesa pro stromeček, odpoledne se zdobil (když jsme byly se ségrou malé, tak ho rodiče zdobili tajně a my ho viděly opravdu až při nadílce). Ten stromek mi k adventu nepasuje, ten by měl být krásným překvapením Štědrého večera. Však si ho užijeme do Tří králů až až.
Jen letos nevím, kam s ním. Loni byl v zimní zahradě, jenže teď se nám tam zabydlely kočky. Kam ho před nimi ukryjeme, netuším.
Spike, Věrko, na strop (moje nesírně tajné přání) tak jak ho mívá Jája ... a prý prapůvodně takhle vánoční srtomky byly ... Nikola se bude muset pochlapit a vyrobit hák na strop

Přesně. Pověsíte ho od stropu.
Stromek strojíme taky až na Štědrý den.Když jsme byly se sestrou malé,tak ho naši zdobili v obýváku a měli zamčené dveře.Já jsem je stále rušila klepáním,protože jsem toho Ježíška chtěla vidět
.Nepodařilo se mi to..
Naše kočky si naštěstí vánočního stromku nevšimnou.
Občas si Albík cvrnkne do nějaké skleněné koule, když mu bimbá před nosem, ale zatím bez ztráty.
Foto loňské...
krásný stromeček
. náš je ve sklepě nastrojený . už nás to nebaví , tak ho vždycky jenom přeneseme. je umělý .
cukroví až na marokánky upečeno . plnit se bude až tak kolem 20 .12 . letos to celkem dobře šlo .
Ke stromečkům, zase jsme OT, ale teď jsem opravdu ne strojvůdce nebo výpravčí vlaku jen jsem přistoupila , jen jedu - Jájin kdysi vánoční stromeček, jak dopadl následně, musíte se proklikat dál .... [www.week.cz] snad se zobrazí
Elo stále věšíme stromek za špičku ke stropu, jen loni byl takřka neozdobený protože 4 roční puboši by ho byli zničili raz dva. Letos snad bude líp už jsou to mackové rozumní a snad ho nezdevastují. Fotku z loňska nemám nestálo za focení:-)