středa 15. května, 05:23 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
ŠVESTKOVÁ POVIDLA (bez míchání)
Autor: naba
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 kg švestek
2 lžíce octa
0,5 kg cukru- krystal či krupice
4-6ks celé skořice (je to jedno balení z Vitany)
6ks badyánu (může i nemusí být)
1 lžíčka hřebíčku
4 lžíce rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Švestky vypeckujeme, pokapeme octem tak, aby se dostal všude.-) a spolu s kořením dáme na pekáč do trouby péci na 225 `C a to na 30 minut. poté přidáme polovinu cukru a bez míchání vrátíme do trouby. po 15 minutách znovu na plech nasypeme zbytek cukru opět bez míchání směsi! a opět pečeme 15 minut. Poté vyjmeme a vytáhneme ze směsi koření(občas se hřebíček hůře hledá ale není to na škodu, dodává postupně dále patřičné aroma, pak přidáme rum a směs rozmixujeme v mixeru- možno tyčový popř. klasický, pak plníme do skleniček, uzavřeme a posléze obrátíme dnem vzhůru. Povidla jsou naprosto vynikající !!!!Neváhejte a vyzkoušejte nebudete litovat. kdo má rád více kořeníčka, doporučuji při plnění skleniček přidat kousek celé skořice i kousek badyánu, postupně aroma uvolňuje a povidla jsou mnohem výraznější :-)
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
,
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
DOMÁCÍ HOŘČICE
Na 1 sklenici potřebujete:
100 g bílých hořčičných semínek
250 ml octa (jablečný nebo vinný je jemnější, lihový dodá hořčici opravdu výraznou chuť)
3–4 lžíce sladidla (med, cukr, agávový sirup)
½ lžičky soli
½ lžičky kurkumy (možno vynechat)
Postup:
Ocet svařte a nechce trochu prochladnout. Jestli používáte k oslazení cukr, rozpusťte ho v horkém octě, pokud jako já med, přidejte ho rovnou k semínkům. Ta poté osolte a přidejte kurkumu pro žlutou barvu, zalejte polovinou octa a nechte alespoň 15 minut odstát, aby semínka nasákla a změkla. Směs poté za přilévání zbylého octa rozmixujte do hladka. V případě potřeby ještě rozřeďte, doslaďte nebo dosolte.
Druhá možnost je semínka nasucho rozemlít v mlýnku na mák, a poté je s ostatními surovinami pouze smíchat. Hotovou hořčici dejte do čisté skleničky a uchovávejte v lednici, kde vám vydrží minimálně dva týdny, ale i déle. Nebojte se výrazné chuti, hotová hořčice postupně zjemní!
Část světlých semínek nahraďte pikantnějšími černými a v octě svařte bobkový list, majoránku a nové koření – vznikne vám pak hořčice na způsob kremžské Pro hrubozrnnou hořčici jednoduše nemixujte do hladka Experimentujte s kořením: přidejte estragon, tymián, oregano nebo chilli Pro další ochucení rozmixujte se semínky i česnek, šalotku, nastrouhaný křen nebo pomerančovou šťávuRe: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Povidla z trouby
Na 4 menší skleničky potřebujete:
2,5 kg švestek
300 až 500 g cukru krupice
50 ml octa
Postup:
Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (my měli švestky hodně zralé a sladké, takže stačilo 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.
Vlejte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin. Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá. Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček a vymýšlet, co z nich upečete :-).
Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – babička povidla běžně připravuje z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě a peče je přes noc při pouhých 50 stupních.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Marmeláda (nebo povidla) z černého bezu
500g bezinek
500g očištěných jablek
400g cukru
citrónová šťáva podle chuti
rum podle chuti
1.Bezinky omyjeme a v hrnci smícháme s očištěnými jablky.
2.Směs na mírném plameni rozvaříme (bezinky s jablky můžeme ze začátku trochu podlít vodou nebo rozmačkat).
3.Jakmile je ovoce rozvařené přepasírujeme jej přes síto, vrátíme do hrnce a redukujeme do požadované hustoty.
Jablka obsahují mnoho pektinu, takže musíme počítat s tím, že marmeláda hodně ztuhne.
Celková doba vaření je u marmelády asi 20 minut, u povidel asi 60 minut.
4.Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sklenice můžeme také zavařit (to uděláme tak, že sklenice dáme do kastrůlku, doplníme vodu, aby byly napůl
ponořené a pod poklicí vaříme asi 30 minut).
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Domácí naložený křen
Na 3 malé lahvičky (po 200 ml) potřebujete:
300 g čerstvého křenu (2 menší kořeny)
200 ml vody, 2 lžíce cukru krupice,
50 ml octa
1 lžičku soli
100 ml slunečnicového oleje
Postup:
Vodu přiveďte s cukrem k varu a stáhněte z ohně. V kuchyni zapněte digestoř nebo otevřete okno (slabší povahy mohou nasadit i potapěčské či lyžarské brýle).
Křen oloupejte, nakrájejte na plátky a přendejte do mixéru. Přidejte ocet, sůl a olej a promixujte.
Přilejte svařenou vodu a domixujte na pastu v požadované konzistenci – záleží jen na vás, jestli ji chcete úplně hladkou nebo s hrubší strukturou.
Rozdělte do vyčištěných lahviček, ve kterých vám v lednici vydrží minimálně měsíc.
Křen můžete místo mixování i najemno strouhat, ale počítejte s tím, že zapláčete ještě víc než u mixéru
Pro delší trvanlivost lahvičky 10 minut sterilujte, a poté ještě otočte do druhého dne víčkem vzhůru
Tradičně se křen podává k masům, ale tu pravou vitaminovou bombu si připravíte smícháním strouhaného zelí nebo řepy s několika lžičkami naloženého křenu
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
DÝŇOVÝ DŽEM
(Kuchařka ze Svatojánu)
Pokrájíme 1 – 1,5 kg dýňové dužniny bez semen, avšak se slupkou, a zalijeme ji v hrnci 1,5 l vody.
Přidáme několik celých kousků skořice a asi deset rozdrcených tobolek zeleného kardamomu (kdo jej nemá, může samosebou vynechat, ale ta vůně je neopakovatelná).
Vaříme asi půl hodiny, vyjmeme skořici a rozmixujeme.
Přidáme 700 g až 1,2 kg tmavého třtinového cukru (podle hmotnosti dýně) 300 g datlového sirupu, 300 ml šťávy z pomerančů, 200 ml citrónové šťávy a dvě lžíce agaru. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, necháme dojít k varu a minutu povaříme, sebereme pěnu, ochutíme dvěma lžícemi mleté skořice a ještě horké plníme do dokonale čistých a vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Používá se podobně jako pomerančový džem, tj. k sýrům, na různé krekry a také do palačinek nebo jako náplň do dortů a koláčů. Je sladší a aromatičtější než ovocné džemy.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Pálivá chilli omáčka
300 g chilli papriček
4 stroužky česneku
4 lžíce hnědého cukru
1.5 lžičky soli
80 ml octa (vinného nebo jablečného)
Papričky omyjte, odřízněte jim stopky a z poloviny odstraňte i zelenou část. Ta dodá omáčce zajímavou chuť, takže ji klidně nechte na všech papričkách, ušetříte si tím práci.
Pokrájejte na menší kusy a přesuňte spolu s nasekaným česnekem, solí a cukrem do mixéru. Promixujte a přilejte 50 až 150 ml vody, aby se směs hezky propojila – záleží na šťavnatosti vašich papriček. Rozmixujte na co nejjemnější směs, přendejte do skleněné nádoby, přetáhněte folií a nechte alespoň 5 až 7 dnů na teplém a tmavém místě kvasit.
Zkvašenou směs znovu promixujte s octem a propasírujte přes sítko do vyčištěných sklenic. Hotová omáčka vám v lednici vydrží až několik měsíců, jen si dávejte pozor, abyste ji nabírali čistými příbory.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Červená řepa - naložená ( HanaK)
červená řepa
křen
fenykl
1 litr vody svaříme s 0,3 l octa, přidáme 1 lžíci soli a 2 lžíce cukru.
Řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme. Do sklenic vkládáme s kolečky křenu, přidáme špetku fenyklu.
Zalijeme horkým nálevem. Sterilujeme 30 minut na 90 stupňů.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Něco s chilli
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Něo kořenného pod maso ,nebo na topinky
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Omlouvám se, nejde mě foto dát do správné polohy.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
"Kůže" z ovoce
[www.zahrada.sk]
[www.zahrada.sk]
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Houbové čatní
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Čalamáda se zelím a s houbama
(od Gabči)
- 2,5 kg zelí
- 2 kg hub ( podusit )
- 1 kg parik
- cibule 8 k ( menších )
- celer ( menší )
- 1/4 l octa
- 1,5 dcl oleje
- 20 dkg cukru
- 1 DEKO
Já dělám z tohoto jen poloviční dávku ( dá to asi na 6 - 7 větších sklenic )
Ten nálev trochu rozehřeju v mikrovlnce a pořádně promíchám s ostatním. Vše krájím na nudličky, jen celer na malé kostičky. My ho máme moc rádi, tak nám ta chuť v tom nevadí. Bylo by asi možné ho i nastrouhat.
Pak napěchuju sklenice a zavařím na 8 - 10 minut na 80 °C.