Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

Autor: SPIKE, Datum: 18.09.2015 06:18

Povidla z trouby

Na 4 menší skleničky potřebujete: 

2,5 kg švestek

300 až 500 g cukru krupice

50 ml octa

 

Postup:

Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (my měli švestky hodně zralé a sladké, takže stačilo 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.

Vlejte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin. Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá. Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček a vymýšlet, co z nich upečete :-).

Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – babička povidla běžně připravuje z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě a peče je přes noc při pouhých 50 stupních.

 

Galerie:
00001babi_povidla.jpg 00010babi_povidla.jpg 00011babi_povidla.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 07:06
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-kucharka-weekovska-dzemy-catny-kecupy-ap/read.php?1,1319712,1325117#msg-1325117