Na 4 menší skleničky potřebujete:
2,5 kg švestek
300 až 500 g cukru krupice
50 ml octa
Postup:
Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (my měli švestky hodně zralé a sladké, takže stačilo 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.
Vlejte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin. Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá. Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček a vymýšlet, co z nich upečete :-).
Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – babička povidla běžně připravuje z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě a peče je přes noc při pouhých 50 stupních.