Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

Autor: SPIKE, Datum: 29.09.2015 07:02

Domácí naložený křen

 

Na 3 malé lahvičky (po 200 ml) potřebujete:

300 g čerstvého křenu (2 menší kořeny)

200 ml vody, 2 lžíce cukru krupice,

50 ml octa

1 lžičku soli

100 ml slunečnicového oleje

 

Postup:

Vodu přiveďte s cukrem k varu a stáhněte z ohně. V kuchyni zapněte digestoř nebo otevřete okno (slabší povahy mohou nasadit i potapěčské či lyžarské brýle).

Křen oloupejte, nakrájejte na plátky a přendejte do mixéru. Přidejte ocet, sůl a olej a promixujte.

Přilejte svařenou vodu a domixujte na pastu v požadované konzistenci – záleží jen na vás, jestli ji chcete úplně hladkou nebo s hrubší strukturou.

Rozdělte do vyčištěných lahviček, ve kterých vám v lednici vydrží minimálně měsíc.

 

Křen můžete místo mixování i najemno strouhat, ale počítejte s tím, že zapláčete ještě víc než u mixéru

Pro delší trvanlivost lahvičky 10 minut sterilujte, a poté ještě otočte do druhého dne víčkem vzhůru

Tradičně se křen podává k masům, ale tu pravou vitaminovou bombu si připravíte smícháním strouhaného zelí nebo řepy s několika lžičkami naloženého křenu

 

Galerie:
11kren_postup-13.jpg 01kren_postup-2.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 08:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-kucharka-weekovska-dzemy-catny-kecupy-ap/read.php?1,1319712,1327920#msg-1327920