Na 3 malé lahvičky (po 200 ml) potřebujete:
300 g čerstvého křenu (2 menší kořeny)
200 ml vody, 2 lžíce cukru krupice,
50 ml octa
1 lžičku soli
100 ml slunečnicového oleje
Postup:
Vodu přiveďte s cukrem k varu a stáhněte z ohně. V kuchyni zapněte digestoř nebo otevřete okno (slabší povahy mohou nasadit i potapěčské či lyžarské brýle).
Křen oloupejte, nakrájejte na plátky a přendejte do mixéru. Přidejte ocet, sůl a olej a promixujte.
Přilejte svařenou vodu a domixujte na pastu v požadované konzistenci – záleží jen na vás, jestli ji chcete úplně hladkou nebo s hrubší strukturou.
Rozdělte do vyčištěných lahviček, ve kterých vám v lednici vydrží minimálně měsíc.
Křen můžete místo mixování i najemno strouhat, ale počítejte s tím, že zapláčete ještě víc než u mixéru
Pro delší trvanlivost lahvičky 10 minut sterilujte, a poté ještě otočte do druhého dne víčkem vzhůru
Tradičně se křen podává k masům, ale tu pravou vitaminovou bombu si připravíte smícháním strouhaného zelí nebo řepy s několika lžičkami naloženého křenu