Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

Autor: SPIKE, Datum: 13.10.2015 08:38

DÝŇOVÝ DŽEM

(Kuchařka ze Svatojánu)
Pokrájíme 1 – 1,5 kg dýňové dužniny bez semen, avšak se slupkou, a zalijeme ji v hrnci 1,5 l vody.

Přidáme několik celých kousků skořice a asi deset rozdrcených tobolek zeleného kardamomu (kdo jej nemá, může samosebou vynechat, ale ta vůně je neopakovatelná).

Vaříme asi půl hodiny, vyjmeme skořici a rozmixujeme.

Přidáme 700 g až 1,2 kg tmavého třtinového cukru (podle hmotnosti dýně) 300 g datlového sirupu, 300 ml šťávy z pomerančů, 200 ml citrónové šťávy a dvě lžíce agaru. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, necháme dojít k varu a minutu povaříme, sebereme pěnu, ochutíme dvěma lžícemi mleté skořice a ještě horké plníme do dokonale čistých a vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Používá se podobně jako pomerančový džem, tj. k sýrům, na různé krekry a také do palačinek nebo jako náplň do dortů a koláčů. Je sladší a aromatičtější než ovocné džemy.

 

Galerie:
12107938_1012607532123789_5754433328810735153_n.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 13:13
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-kucharka-weekovska-dzemy-catny-kecupy-ap/read.php?1,1319712,1331224#msg-1331224