ŠVESTKOVÁ POVIDLA (bez míchání)
Autor: naba
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 kg švestek
2 lžíce octa
0,5 kg cukru- krystal či krupice
4-6ks celé skořice (je to jedno balení z Vitany)
6ks badyánu (může i nemusí být)
1 lžíčka hřebíčku
4 lžíce rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Švestky vypeckujeme, pokapeme octem tak, aby se dostal všude.-) a spolu s kořením dáme na pekáč do trouby péci na 225 `C a to na 30 minut. poté přidáme polovinu cukru a bez míchání vrátíme do trouby. po 15 minutách znovu na plech nasypeme zbytek cukru opět bez míchání směsi! a opět pečeme 15 minut. Poté vyjmeme a vytáhneme ze směsi koření(občas se hřebíček hůře hledá ale není to na škodu, dodává postupně dále patřičné aroma, pak přidáme rum a směs rozmixujeme v mixeru- možno tyčový popř. klasický, pak plníme do skleniček, uzavřeme a posléze obrátíme dnem vzhůru. Povidla jsou naprosto vynikající !!!!Neváhejte a vyzkoušejte nebudete litovat. kdo má rád více kořeníčka, doporučuji při plnění skleniček přidat kousek celé skořice i kousek badyánu, postupně aroma uvolňuje a povidla jsou mnohem výraznější :-)