300 g chilli papriček
4 stroužky česneku
4 lžíce hnědého cukru
1.5 lžičky soli
80 ml octa (vinného nebo jablečného)
Papričky omyjte, odřízněte jim stopky a z poloviny odstraňte i zelenou část. Ta dodá omáčce zajímavou chuť, takže ji klidně nechte na všech papričkách, ušetříte si tím práci.
Pokrájejte na menší kusy a přesuňte spolu s nasekaným česnekem, solí a cukrem do mixéru. Promixujte a přilejte 50 až 150 ml vody, aby se směs hezky propojila – záleží na šťavnatosti vašich papriček. Rozmixujte na co nejjemnější směs, přendejte do skleněné nádoby, přetáhněte folií a nechte alespoň 5 až 7 dnů na teplém a tmavém místě kvasit.
Zkvašenou směs znovu promixujte s octem a propasírujte přes sítko do vyčištěných sklenic. Hotová omáčka vám v lednici vydrží až několik měsíců, jen si dávejte pozor, abyste ji nabírali čistými příbory.