Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.

Autor: SPIKE, Datum: 01.09.2015 10:26

DOMÁCÍ HOŘČICE

Na 1 sklenici potřebujete:

100 g bílých hořčičných semínek

250 ml octa (jablečný nebo vinný je jemnější, lihový dodá hořčici opravdu výraznou chuť)

3–4 lžíce sladidla (med, cukr, agávový sirup)

½ lžičky soli

½ lžičky kurkumy (možno vynechat)


Postup: 

Ocet svařte a nechce trochu prochladnout. Jestli používáte k oslazení cukr, rozpusťte ho v horkém octě, pokud jako já med, přidejte ho rovnou k semínkům. Ta poté osolte a přidejte kurkumu pro žlutou barvu, zalejte polovinou octa a nechte alespoň 15 minut odstát, aby semínka nasákla a změkla. Směs poté za přilévání zbylého octa rozmixujte do hladka. V případě potřeby ještě rozřeďte, doslaďte nebo dosolte.

Druhá možnost je semínka nasucho rozemlít v mlýnku na mák, a poté je s ostatními surovinami pouze smíchat. Hotovou hořčici dejte do čisté skleničky a uchovávejte v lednici, kde vám vydrží minimálně dva týdny, ale i déle. Nebojte se výrazné chuti, hotová hořčice postupně zjemní!


Část světlých semínek nahraďte pikantnějšími černými a v octě svařte bobkový list, majoránku a nové koření – vznikne vám pak hořčice na způsob kremžské Pro hrubozrnnou hořčici jednoduše nemixujte do hladka Experimentujte s kořením: přidejte estragon, tymián, oregano nebo chilli Pro další ochucení rozmixujte se semínky i česnek, šalotku, nastrouhaný křen nebo pomerančovou šťávu


 

Galerie:
hoice-3347.jpg hoice-3353.jpg hoice-3360.jpg hoice-3367.jpg hoice-3464.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 05:12
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-spojena-kucharka-weekovska-dzemy-catny-kecupy-ap/read.php?1,1319712,1320781#msg-1320781