Marmeláda (nebo povidla) z černého bezu
500g bezinek
500g očištěných jablek
400g cukru
citrónová šťáva podle chuti
rum podle chuti
1.Bezinky omyjeme a v hrnci smícháme s očištěnými jablky.
2.Směs na mírném plameni rozvaříme (bezinky s jablky můžeme ze začátku trochu podlít vodou nebo rozmačkat).
3.Jakmile je ovoce rozvařené přepasírujeme jej přes síto, vrátíme do hrnce a redukujeme do požadované hustoty.
Jablka obsahují mnoho pektinu, takže musíme počítat s tím, že marmeláda hodně ztuhne.
Celková doba vaření je u marmelády asi 20 minut, u povidel asi 60 minut.
4.Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sklenice můžeme také zavařit (to uděláme tak, že sklenice dáme do kastrůlku, doplníme vodu, aby byly napůl
ponořené a pod poklicí vaříme asi 30 minut).