středa 8. května, 08:33 Svátek má Statní svátek
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Kanadské borůvky jsou dobré jen čerstvé, v knedlících hrůza, udělali to v hotelu a lidí jim to hodili na hlavu, totéž koláč. Chtěli ušetřit právé borůvky jsou drahé, no byl to výbuch. Chybí jim chuť i barva.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
No právě i merenda nic moc, vypadá, jak kdyby už jí někdo pozřel.
Re: Zavařování
Z kanadských borůvek kynuté knedle dělám, mě chutnají. Irisko, výborné jsou mražené, chvilku nechat povolit, nemůžu se jich dojíst. Když dáš hned do lednice, vydrží celý měsíc. Metýnky vyzkoušené nemám, neboť se nedostává a máme různé švestky. Dort ze zakysanky se dělá jak jahodový, ten děláme, mňamozní. Jen kdyby jich bylo. Přes zimu si i kupuju, asi je potřebuju.
Re: Zavařování
seš dobrá
švagrová nám teď dávala šťávu z třešní, prý se stejně dělá i z jahod. Rozmixovat, dát na 1 kg ovoce 1 kg cukru, k tomu nějaký konzervant jak je kdo zvyklý a zcedit.
Re: Zavařování
Přijedu
Já to klukům dám do malých plastových krabiček a naskládám do mrazáku. A v létě si to pak vyklopí, třeba ještě s malinami, nechají trochu povolit a zamíchají si třeba do jogurtu nebo do tvarohu. Mizí to rychlostí blesku.
Re: Zavařování
Muchovník stíhám ojídat rovnou ze stromu, nemáme těch plodů ještě moc. Musím říct, že mám odrůdu, která je velmi dobrá, užrala bych se toho, stejně jako moruší, těch máme taky málo a ještě hned padají, takže je umění to "pochytat", aby toho nebylo víc na zemi jak v puse.
A těším se na aronii. Syrovou jím jen já, ale v pečeném čaji to mají rádi všichni. A ještě je plná céčka.
Pečený čaj jsem teď zkusila i v létě. Zaleju do konvice, nechám vychladnout, může se přidat i meduňka, máta, citron, limetka, led a je z toho výborná ovocná limonáda.
U nás ovoce opravdu není žádný ležák, a vlastně ani zelenina. Nemám strach, že by se něco nesnědlo.
Re: Zavařování
Děláte někdo marmeládu z kuliček černýho bezu?
Re: Zavařování
Irisko, dělala jsem marmeládu z bezinek úplně stejně jako třeba z rybízu. Vím, že se dělá i ve směsi s jablky, aby to trošku srazilo pro někoho nepříjemnou pachuť.
Letos se na ni po několika letech chystám, asi přidám nějaké koření (hřebíček, badyán, skořici...).
Re: Zavařování
Dnes jsem zavařila první sklenice okurek, Nakládačky venku teprve začínají, ale neobjeví-li se plíseň, mohla by být slušná úroda. Kupodivu se nám letos plíseň zatím vyhýbá, ale řádí dřepčíci. Teď jsem dala k lichořeřišnici lepovou destičku a už jich tam je požehnaně. Snad je to trošku eliminuje.
Re: Zavařování
momentálně zpracovávám, dávám na 1 kg černého rybízu 1/2 kg cukru, svářela jsem na cestičku, šlo to rychle, na konec trošku kysl. citronové a štamprlátko rumu, čisté skleničky sterilizuju v mikrovlnce a víčko výplach rumem
jestli máš možnost s červeným rybízem, je to vynikající
neumím číst, omlouvám se - černý bez na 1 kg kuliček 1/2 kg cukru, skořice, hřebíček, badián a nakonec šamprlátko rumu + troškičku kys. citronové
Re: Zavařování
Diky
Re: Zavařování
Irisko, teď to po sobě čtu, chybí mi tam napsáno gelfix 2-1, rybíz dělám bez gelfixu, na černý bez to chce.
Re: Zavařování
Jasně
Re: Zavařování
Bezovou marmošku dělám, míchám s rybízem.
Re: Zavařování
Dnes jsem udělala z ostružin a OK. Pěkně ztuhla