sobota 27. dubna, 14:38 Svátek má Jaroslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Zavařovala jsem rajčata a papriky.
Z bazalky, které se letos obzvlášť dařilo, je pesto.
Hroznů máme taky dost a ty zelené nejsou oc dobré pro přímou konzumaci. Zkusila jsem z nich udělat džem. Původně ta barva byla jedovatě zelená, škoda, že se varem změnila.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Letos jsem taky zavařovala, ale míň než minulé roky. Poprvé jsem nechala opadat černý rybíz a nic jsem z něj neudělala.
Marmelády jsem dělala hlavně jahodovou a rybízovou. Meruňkovou mám ještě z loňska.
Zavařovala jsem jen meruňky, okurky ( taky ne moc, asi 35 sklenic ) a červený papriky.
Možná jkeště budu dělat jablečný povidla, ale uvidím. Nějaký zásoby ještě mám.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
U nás letos nic po ničem nebylo, o všechno ovoce nás připravila nemocná srnka a ptactvo. Srnka vše poslintala už jsem neměla odvahu to sklizet. Zbyly jen ostružiny (srnka asi konečně někde v lese pošla, myslivcům se ji nechtělo nahánět a mezi domy ji střelit nemůžou, tak trpce dožila) ze 6kg jsem udělala džem. Koupila jsem v Polsku okurky a zavařila asi 30 sklenic a nějakou čalamádu, naše rajčata a papriky stíháme sníst. Ještě zavařuju houby a mám koupený pytel červené řepy a to bude z bídného letoška vše.
A máme nasušené 4 velké 4 litrovky hub, to většinu rozdáme, ale mě to sušení strašně moc baví.
Re: Zavařování
SPIKE,prosím,mohla bys napsat recept na pesto?
Re: Zavařování
Bosk, dělám pesto odhadem.
Tyčákem rozmixuji listy bazalky, přidám nějaké ořechy (tentokrát to byla namočená slunečnice a vlašské ořechy), trochu soli a olej. Ve sklenici to potom ještě zaliju olejem, aby byla navrch vrstva oleje. Mám od jara v lednici ještě trochu pesta z medvědího česneku a je ok.
Re: Zavařování
SPIKE,díky zkusím to,dám tam taky ořechy,těch máme dost.
Re: Zavařování
Včera jsem dělala švestková povidla z cca 3,5kg švestek.
Po neblahé zkušenosti s pečením povidel v troubě jsem poctivě míchala na kamnech. z toho množství mám dvě sklenice povidel a trošku v misce (to už jsme ochutnáváním zlikvidovali ).
Re: Zavařování
Letos povidla nedělám, není z čeho. Buď jsou shnilé na stromě nebo opadané červivé na zemi. Ale mám ještě od loňska
Re: Zavařování
Irisko, já je včera koupila. Svoje nemám, samosběr nikde v okolí nebyl...
Re: Zavařování
Děvčata, něco vám řeknu, že už mě s tím zavařovánim a povidlama pěkně séřete já jsem neotrhala ani ostružiny, shnily na keři
Re: Zavařování
Letošní šťávy. Bez, kdoule, kdoule, dřín, rybíz. Ty dvě kdoulové jsou dělané každá trochu jinak a i jinak chutnají, budu muset ještě degustovat. Ta světlá je asi lepší. Nastrouhaná kdoule prosypaná cukrem a nechána pár dní stát, tmavší varianta se vařila hned.
Re: Zavařování
šikovná
Re: Zavařování
Alenko, my taky máme velkou spotřebu. Nepřijde mi to nijak přehnané množství.
Vařím každý den, cibuli cpu snad i do marmelády. Cibule pod maso, na topinky, na bramborovou kaši, do zelí, na omáčku.
Re: Zavařování
Naše roční spotřeba je zelená bedýnka plná, cca do 20 kg. Teď jsem si koupila cibulku už hotovou, např. na kaši, Kamarádka mi povídala, že vozí sušenou z PL. Prý je výborná, nechá se trošičku nabobtnat, voda se pak odpaří, říkala že na guláš, pod maso super. Dostala pytel cibule, která je špatně usušená a hnije. Tak má z PL, taky řešení.
Re: Zavařování
Taky spotřebujeme dost cibule.