neděle 19. května, 14:57 Svátek má Ivo
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční štola
Drahuško, já letos opět prošvihla termín, tak jí udělám asi až na velikonoce
Re: Vánoční štola
Re: Vánoční štola
Andoro, taky jí dělám víckrát do roka
zuzibercinystra..
Re: Vánoční štola
Fakt je domácí tak dobrá? Ještě nikdy jsem ji nejedla. Jednou ze zvědavosti jsem si koupila marcipánovou a moc mi teda nejela, jediný vynikající na ní byl ten váleček marcipánu uvnitř
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Vánoční štola
Zajeď k Drahušce ochutnat, je to koncentrovaná dobrota. Je v ní všechno mňam.
Re: Vánoční štola
Mně marcipánová nechutná.
Děkuju Jajo
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Vánoční štola
Neděkuj, pozdravuj štolu :-)
Re: Vánoční štola
Recept na štolu od mé babičky
1 a 1/2 kg polohrubé mouky
20 dkg droždí
5 vajec
250 g moučkového cukru
sůl
vlažné mléko podle potřeby
60 dkg másla
rozinky, mandle, citronát, oranžát - přes noc namočené v rumu
šťáva z 1/2 citrónu a pomeranče
nastrouhaná citrónová a pomerančová kůra
skořice, badyán, zázvor, muškátový oříšek, anýz, vanilka, hřebíček
Mouku s kořením promnout s máslem, přidat kvásek (vlažné mléko, droždí a trochu cukru a mouky), šťávu a vejce ušlehané s cukrem. Vypracovat těsto - dost dlouho, až je lesklé a "šeptá". Nechat 2 hodiny kynout a přidat rozinky, mandle a ostatní ingredience a zase nechat aspoň hodinu kynout. Pak vytvarovat štoly(asi 3 nebo 4 kousky) a nechat asi 20 minut kynout. Péct v předehřáté troubě nejdřív přikryté alobalem a na posledních několik minut odkrýt. Po upečení namazat rozpuštěným máslem, pocukrovat a několikrát opakovat.
Re: Vánoční štola
citronát, oranžát - co to je ?
Re: Vánoční štola
citronát je kandovaná citronová kůra a oranžát je z pomerančové kůry už se to dá koupit i u nás
Re: Vánoční štola
Jani, je tam úplně jiné koření než v té "mojí", co? Vyzkouším po vánocích, ale z poloviční dávky. Těsto svěřím pekárně. Zvládne to i s několikanásobným kynutím bezchybně. Pak teprve nastoupím já.
Re: Vánoční štola
Drahuš je fakt výborná, jen velmi opatrně s tím kořením! Od všeho jen trošku, hodně se to za těch pár týdnů rozleží. Nejdůležitější je anýz, ostatní jen malinko.
Re: Vánoční štola
Jasně, dík
Re: Vánoční štola
Tak já dělám tu z tvarohového těsta co dala recept Anavi já to našla v jednom časopisu pod názvem Pražská štola. Já vím, že to se štolou nemá nic společného, ale mně vyhovuje tím, že je to taková rychlovka.
Re: Vánoční štola
taky dělám tu tvarohovou,hlavně proto že je vláčná a když se zabalí do alobalu,tak dlouho vydrží a muž si jen ukrajuje,má ji dost rád
Re: Vánoční štola
já ji ještě nikdy nepekla ale co se týká té od Drahušky tak mám jen jednu poznámku : EXCELENTNÍ
jestli se nemýlím tak jsem měla možnost ochutnat i od Hespy a musím taky pochválit