![]() |
neděle 23. března, 11:39 Svátek má Ivona
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční štola
Já dělám osvědčenou (Lada, Jaja, Hespa, Dáša a někteří srazovníci můžou podat hlášení, jaká byla)
Jenže je na ní pozdě. Musí se dělat minimálně měsíc předem. Njelépe dva měsíce, aby se řádně rozleželo koření
Štola
1 kg polohr. mouka
10 dkg droždí
10 dkg cukr moučka
2 ks vanilkové cukry
2 vejce
40dkg máslo
3/8 l mléko
20 dkg sekaných, loupaných mandlí
30 dkg rozinky
10 dkg kandované dýně nebo proslazené sušené ovoce
10 dkg kandované pomerančové kůry
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamom
1/8 l rum
10 dkg másla na polití
10 dkg cukru na posypání + vanilkový
špetka soli
alobal
Večer před pečením naložíme rozinky do rumu
2. den - kvásek, smícháme mouku, cukr + vanilkový, sůl a koření. Přidáme vlahé mléko, do kterého jsme rozšelhali vejce, změklý tuk a kvásek. Dvojnásobně vykynuté těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na dva díly, vyválíme placky 3 cm vysoké, posypeme rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem. Srolujeme a znovu řádně zapracujem. Utvoříme dva bochníčky, znovu necháme asi 30 minut kynout. Rozválíme, 2/3 srolujeme a zbytek vrchem přehneme. Dáme na vymaštěný plech a necháme asi 3-4 hodiny kynout oddělené alobalem. Pečeme asi 70 minut při 190°C.
Hotové polijeme máslem a posypeme - hodně - cukrem. Zabalíme do alobalu a uschováme cca na 1-2 měsíce.
Nebo uděláme těsto v pekárně a pak dle předpislu
Re: Vánoční štola
Re: Vánoční štola
aha, tak kolegyně o víkendu napekla, v pondělí přinesla a byla velmi, velmi jedlá!!! Tak má možná jiný recept?
Re: Vánoční štola
Ivko, ten recept, cos dala, nemá se štolou pranic společného.
Snad jen rozinky a kandované ovoce 
Re: Vánoční štola
Co dělá štolu štolou?

Re: Vánoční štola
Už jen to, že musí být částečně rolovaná a mělo by v ní být koření. I ve vánočce máš koření. a Nejhlavnější u štoly je čas odležení. Já je mám hotové už od počátku řijna, kdy ještě zdaleka nebyl fofr kolem vánoc. V klídku, mám je pečlivě zabalené v alobalu a druhý den po upečení jsem je i s alobalem strčila ještě do mikrotenového sáčku. Když na ně teď sáhnu, jsou tvrdé, jak kámen, ale to je jen zdání. Fakticky se po rozbalení a nakrájení na plátky, rozplývají na jazyku. Je fakt, že po udělání těsta v pekárně se s ní tolik nepářu, ale snažím se jí trošku zamotat, aby jako štola vypadala. Dřív jsem jí v pekárně i pekla, ale nebylo to ono
Re: Vánoční štola
navíc štola musí být kynutá, ne s práškem do pečiva
Re: Vánoční štola
No jo, to jsem přehlídla
Dík 
Re: Vánoční štola
A to ještě sestra jí upečenou pomaže máslem, napatlí vrstvu cukru, nechá zaschnout a opakuje máslo - cukr. To celé třikrát. Musí být obalená velkou vrstvou cukru
Re: Vánoční štola
Moje milovaná babička ji každý rok pekla a byl to úplný obřad.... Mletí koření - ona tam dávala sedmero koření, dlouhé pomalé kynutí - nesměli jsme celou dobu ani otevřít okno nebo dveře, pak překládání, znovu kynutí, pečení, cukrování a balení. Moc ráda na to vzpomínám. Nikdy se mi tak dobrá štola nepovedla, nevím jaké bylo její tajemství, i když recept mám
Re: Vánoční štola
aha, tak to kolegyně neměla určitě, takže to byla jen "variace na štolu", nějaké těsto s tvarohem, ale to vám bylo tak dobrý

Re: Vánoční štola
Tak jsem si šla ošahat štoly a jsou už na omak poddajnější. Skoro bych měla chuť jednu prubnout.
Ale jak se znám, na vánoce by zbylo prd.
Re: Vánoční štola
aha, vím, že z nějakého důvodu jsem ji nepekla. Už to vím, zdálo se mi to složité. Takže vyzkouším recept z práce, pak ho sem případně taky přihodím. Pro ty, co jsou pohodlnější na pečení jako já a nemají odvahu se pustit do té skutečné štoly.
Re: Vánoční štola
Jani, sestra má taky spoustu koření. Dej sem reccept
jestli není tajný. Třeba vyzkouším napřesrok. Ona za tu práci fakt stojí
Re: Vánoční štola
Drahuško, najdu a odpoledne napíšu, tajný to není