![]() |
neděle 23. března, 11:39 Svátek má Ivona
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční štola
Já dělám osvědčenou (Lada, Jaja, Hespa, Dáša a někteří srazovníci můžou podat hlášení, jaká byla)
Jenže je na ní pozdě. Musí se dělat minimálně měsíc předem. Njelépe dva měsíce, aby se řádně rozleželo koření
Štola
1 kg polohr. mouka
10 dkg droždí
10 dkg cukr moučka
2 ks vanilkové cukry
2 vejce
40dkg máslo
3/8 l mléko
20 dkg sekaných, loupaných mandlí
30 dkg rozinky
10 dkg kandované dýně nebo proslazené sušené ovoce
10 dkg kandované pomerančové kůry
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamom
1/8 l rum
10 dkg másla na polití
10 dkg cukru na posypání + vanilkový
špetka soli
alobal
Večer před pečením naložíme rozinky do rumu
2. den - kvásek, smícháme mouku, cukr + vanilkový, sůl a koření. Přidáme vlahé mléko, do kterého jsme rozšelhali vejce, změklý tuk a kvásek. Dvojnásobně vykynuté těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na dva díly, vyválíme placky 3 cm vysoké, posypeme rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem. Srolujeme a znovu řádně zapracujem. Utvoříme dva bochníčky, znovu necháme asi 30 minut kynout. Rozválíme, 2/3 srolujeme a zbytek vrchem přehneme. Dáme na vymaštěný plech a necháme asi 3-4 hodiny kynout oddělené alobalem. Pečeme asi 70 minut při 190°C.
Hotové polijeme máslem a posypeme - hodně - cukrem. Zabalíme do alobalu a uschováme cca na 1-2 měsíce.
Nebo uděláme těsto v pekárně a pak dle předpislu
aha, tak kolegyně o víkendu napekla, v pondělí přinesla a byla velmi, velmi jedlá!!! Tak má možná jiný recept?
Ivko, ten recept, cos dala, nemá se štolou pranic společného.
Snad jen rozinky a kandované ovoce 
Co dělá štolu štolou?

Už jen to, že musí být částečně rolovaná a mělo by v ní být koření. I ve vánočce máš koření. a Nejhlavnější u štoly je čas odležení. Já je mám hotové už od počátku řijna, kdy ještě zdaleka nebyl fofr kolem vánoc. V klídku, mám je pečlivě zabalené v alobalu a druhý den po upečení jsem je i s alobalem strčila ještě do mikrotenového sáčku. Když na ně teď sáhnu, jsou tvrdé, jak kámen, ale to je jen zdání. Fakticky se po rozbalení a nakrájení na plátky, rozplývají na jazyku. Je fakt, že po udělání těsta v pekárně se s ní tolik nepářu, ale snažím se jí trošku zamotat, aby jako štola vypadala. Dřív jsem jí v pekárně i pekla, ale nebylo to ono
navíc štola musí být kynutá, ne s práškem do pečiva
No jo, to jsem přehlídla
Dík 
A to ještě sestra jí upečenou pomaže máslem, napatlí vrstvu cukru, nechá zaschnout a opakuje máslo - cukr. To celé třikrát. Musí být obalená velkou vrstvou cukru
Moje milovaná babička ji každý rok pekla a byl to úplný obřad.... Mletí koření - ona tam dávala sedmero koření, dlouhé pomalé kynutí - nesměli jsme celou dobu ani otevřít okno nebo dveře, pak překládání, znovu kynutí, pečení, cukrování a balení. Moc ráda na to vzpomínám. Nikdy se mi tak dobrá štola nepovedla, nevím jaké bylo její tajemství, i když recept mám
aha, tak to kolegyně neměla určitě, takže to byla jen "variace na štolu", nějaké těsto s tvarohem, ale to vám bylo tak dobrý

Tak jsem si šla ošahat štoly a jsou už na omak poddajnější. Skoro bych měla chuť jednu prubnout.
Ale jak se znám, na vánoce by zbylo prd.
aha, vím, že z nějakého důvodu jsem ji nepekla. Už to vím, zdálo se mi to složité. Takže vyzkouším recept z práce, pak ho sem případně taky přihodím. Pro ty, co jsou pohodlnější na pečení jako já a nemají odvahu se pustit do té skutečné štoly.
Jani, sestra má taky spoustu koření. Dej sem reccept
jestli není tajný. Třeba vyzkouším napřesrok. Ona za tu práci fakt stojí
Drahuško, najdu a odpoledne napíšu, tajný to není