Re: Vánoční štola

Autor: drahus, Datum: 11.12.2010 12:10

Já dělám osvědčenou (Lada, Jaja, Hespa, Dáša a někteří srazovníci můžou podat hlášení, jaká byla)

Jenže je na ní pozdě. Musí se dělat minimálně měsíc předem. Njelépe dva měsíce, aby se řádně rozleželo koření ;)


Štola

1 kg polohr. mouka

10 dkg droždí

10 dkg cukr moučka

2 ks vanilkové cukry

2 vejce

40dkg máslo

3/8 l mléko

20 dkg sekaných, loupaných mandlí

30 dkg rozinky

10 dkg kandované dýně nebo proslazené sušené ovoce

10 dkg kandované pomerančové kůry

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky kardamom

1/8 l rum

10 dkg másla na polití

10 dkg cukru na posypání + vanilkový

špetka soli

alobal

 

Večer před pečením naložíme rozinky do rumu

2. den - kvásek, smícháme mouku, cukr + vanilkový, sůl a koření. Přidáme vlahé mléko, do kterého jsme rozšelhali vejce, změklý tuk a kvásek. Dvojnásobně vykynuté těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na dva díly, vyválíme placky 3 cm vysoké, posypeme rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem. Srolujeme a znovu řádně zapracujem. Utvoříme dva bochníčky, znovu necháme asi 30 minut kynout. Rozválíme, 2/3 srolujeme a zbytek vrchem přehneme. Dáme na vymaštěný plech a necháme asi 3-4 hodiny kynout oddělené alobalem. Pečeme asi 70 minut při 190°C.

Hotové polijeme máslem a posypeme - hodně - cukrem. Zabalíme do alobalu a uschováme cca na 1-2 měsíce.

Nebo uděláme těsto v pekárně a pak dle předpislu


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 20:05
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-vanocni-stola/read.php?1,506351,506366#msg-506366