Já dělám osvědčenou (Lada, Jaja, Hespa, Dáša a někteří srazovníci můžou podat hlášení, jaká byla)
Jenže je na ní pozdě. Musí se dělat minimálně měsíc předem. Njelépe dva měsíce, aby se řádně rozleželo koření ;)
Štola
1 kg polohr. mouka
10 dkg droždí
10 dkg cukr moučka
2 ks vanilkové cukry
2 vejce
40dkg máslo
3/8 l mléko
20 dkg sekaných, loupaných mandlí
30 dkg rozinky
10 dkg kandované dýně nebo proslazené sušené ovoce
10 dkg kandované pomerančové kůry
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamom
1/8 l rum
10 dkg másla na polití
10 dkg cukru na posypání + vanilkový
špetka soli
alobal
Večer před pečením naložíme rozinky do rumu
2. den - kvásek, smícháme mouku, cukr + vanilkový, sůl a koření. Přidáme vlahé mléko, do kterého jsme rozšelhali vejce, změklý tuk a kvásek. Dvojnásobně vykynuté těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na dva díly, vyválíme placky 3 cm vysoké, posypeme rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem. Srolujeme a znovu řádně zapracujem. Utvoříme dva bochníčky, znovu necháme asi 30 minut kynout. Rozválíme, 2/3 srolujeme a zbytek vrchem přehneme. Dáme na vymaštěný plech a necháme asi 3-4 hodiny kynout oddělené alobalem. Pečeme asi 70 minut při 190°C.
Hotové polijeme máslem a posypeme - hodně - cukrem. Zabalíme do alobalu a uschováme cca na 1-2 měsíce.
Nebo uděláme těsto v pekárně a pak dle předpislu