Recept na štolu od mé babičky
1 a 1/2 kg polohrubé mouky
20 dkg droždí
5 vajec
250 g moučkového cukru
sůl
vlažné mléko podle potřeby
60 dkg másla
rozinky, mandle, citronát, oranžát - přes noc namočené v rumu
šťáva z 1/2 citrónu a pomeranče
nastrouhaná citrónová a pomerančová kůra
skořice, badyán, zázvor, muškátový oříšek, anýz, vanilka, hřebíček
Mouku s kořením promnout s máslem, přidat kvásek (vlažné mléko, droždí a trochu cukru a mouky), šťávu a vejce ušlehané s cukrem. Vypracovat těsto - dost dlouho, až je lesklé a "šeptá". Nechat 2 hodiny kynout a přidat rozinky, mandle a ostatní ingredience a zase nechat aspoň hodinu kynout. Pak vytvarovat štoly(asi 3 nebo 4 kousky) a nechat asi 20 minut kynout. Péct v předehřáté troubě nejdřív přikryté alobalem a na posledních několik minut odkrýt. Po upečení namazat rozpuštěným máslem, pocukrovat a několikrát opakovat.