Na žádané recepty probírané zejména v Co dnes vaříte, Pečení je radost, Domácí pakárně a tak podobně.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Pokud to dokážete, můžete připojit fotodokumentaci a odkaz na původní umístění příspěvku, má-li na weeku své podhoubí, kde je vhodné recepis náležitě proprat. My archiváři i žrádlomilci všem děkujeme!
Dělala jsem s ostružinama a byl to koncert chuti. Čerstvá úžasná, po uležení odlišná chuť, ale taky výborná.
Těsto
3 hrnky polohr. mouky
1 hrnek cukru
1 ks Hersy (dávala jsem máslo)
1 balíček prdopeče
Náplň
2 balíčky tvarohu
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
Ze surovin na těsto smícháme jakousi drobenku a polovinu jí nasypeme na vymazaný vysypaný plech. Nalejeme tvarohovou náplň, posypeme ovocem (výborný je ananas, jahody, ostružiny...) a nasypeme druhou polovinu těsta. Upečeme.
Já si upravila množství drobenky, páč jsem měla jen jeden tvaroh a pekla jsem v kulaté formě na 165 °C do zlatova.
Lilky podélně rozpůlit, vydlabat (nechat asi 1 cm okraj, nasolit a nechat 1 celou hodinu "vypotit"
Cibulku nakrájíme na drobno, do růžova osmahneme, přidáme lisovaný česnek, konzervu rajčat nebo protlak, tymián a oregano. Přisypeme hrnek rýže a dva hrnky vody a vaříme do uvaření rýže. Do hotového nastrouháme nivu a naplníme lilky, které pak vyskládáme do vymaštěného pekáčku. Pekáček zakryjeme a pečeme při 200°C 30 minut. Pak odklopíme a dalších 25 minut pečeme odkryté. Potom na upečené lilky dáme plátky eidamu a lehýnce posypeme grilovacím kořením (nemusí být) a pečeme ještě 5 minut. Příloha - tmavý chléb - výborné!!!
Cuketu a sýr nastrouháme. Uzeninu, cibulku porájíme na drobno, česnek prolisujeme. Všechny ingredience smícháme v míse dohromady. Vymažeme pekáček, nalijeme směs. pečeme ½ hodiny přikryté na 180°C, pak odkryjeme a dopečeme. Příloha: brambory a zeleninová obloha. Též výborné
Vše smíchat dohromady. Já teda utřu celý vejce s cukrem a přidám zbytek, ségra vše smíchá a taky to jde. Navrch tvaroh, vyšlehaný s 1 vejcetem + cukr + rum dle chuti, potom švestky ( nebo jakýkoliv ovoce ) + drobenka ( hrubá mouka + cukr krupice + máslo ).
500g hladké mouky (je možno 250g hladké,250g celozrnné)
50g sádla
půl kostky droždí
375ml vody (ideálně perlivé)
12g soli
půl lžičky cukru
Klasika - nechat vzejít kvásek,uhňácat těsto,nechat vykynout. Při prvním pečení jsem udělala housek osm, ale byly dost velké, proto je lepší těsto rozdělit na cca 12 dílů,to je pak houska tak akorát
Potřít buď bílkem, žloutkem,nebo slanou vodou - já potřela bílkem. Posypat čím máte rádi - hrubou solí,mákem,sezamem...
špetka soli mletá skořice a vanilkový cukr tuk a hrubá mouka nebo strouhanka na plech
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
V míse smícháme obě mouky, vločky, prášek do pečiva a cukr.
Pak přidáme mléko, vejce a olej a vše dobře promícháme.
Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe nakrájenou rebarborou, posypeme trochou skořice a vanilkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě do růžova - upečení můžeme také vyzkoušet s pomocí špejle (zapíchneme ji do koláče a pokud je po vytažení čistá, tak je koláč upečen).
Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme k odpolední kávě nebo kakau.
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
Do mísy dáme mouku, vločky, prášek do pečiva, cukr, máslo, žloutek a mléko a vypracujeme drobenku. Ve druhé míse promícháme tvaroh, cukr a vejce. Polovinu drobenky rozložíme na připravený plech, potřeme ji tvarohovou náplní a posypeme nakrájenou rebarborou, kterou posypeme jedním vanilkovým cukrem. Překryjeme druhou polovinou drobenky a dáme do předehřáté trouby upéct do růžova.
Po upečení necháme koláč na plechu úplně vychladnout, jinak se špatně krájí a podává. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.
Do poloviny vlažného mléka zamícháme kvasnice, dvě lžíce mouky a lžíci cukru a necháme vzejít.
V míse smícháme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli a citronové kůry se zbytkem mléka a vzešlým kváskem.
Vypracujeme hladké těsto. Mísu překryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až se objem těsta zdvojnásobí.
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
Ve druhé míse smícháme tvaroh, cukr a vejce.
Drobenku připravíme z hrubé mouky, vloček, cukru, másla a skořice.
Vykynuté těsto rozprostřeme na připravený plech, potřeme je tvarohovou směsí, poklademe kousky rebarbory, které můžeme ještě trochu posypat cukrem, a posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě do růžova
Upečený koláč necháme na plechu zchladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.
Reveň oloupeme, nakrájíme na kousky a promícháme s cukrem.
Necháme odstát, aby reveň pustila šťávu, a zatím uhněteme drobenku. Do mísy s revení vmícháme jogurt, vejce, olej, hrozinky, prdopeč, jedlou sodu, špaldovou a bílou mouku. Hlubší koláčovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a rozprostřeme do ní těsto. Posypeme drobenkou a pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Špejle zapíchnutá do těsta se nesmí lepit. Necháme zchladnout a krájíme.
Očištěnou reb. zasypat cukrem až pustí št´ávu. Do mouky změklý tuk a ost. přísady, zpracovat , zabalit do folie a dát do chladu. Šťávu z reb. slít a naředit vodou, aby jí bylo 375 ml, v ní rozmíchat pudink a zakys. sm. Pivést k varu za stálého míchání a vařít 2min. odstavit a vmíchat tuk a rozšlehaná vejce. Těsto rozválet a potřít pudinkem a kousky rebarbory. Středně teplá trouba 45 min.
Re: Spojená pekařka weekovská
KYNUTÉ TĚSTO NA VÁNOČKU, KOLÁČE, BUCHTY...
0,5 kg hladké
0,5 kg polohrubé
0,5 litru mléka
1 kostička droždí
lžíce cukru na kvásek
2 dcl tuku (dát rozehřát heru nebo máslo a dolít do 2 dcl olejem)
1 lžička soli
4 lžíce cukru
3 žloutky
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
rozinky (máčené v rumu), mandle, citronová kůra
Re: Spojená pekařka weekovská
Re: Spojená pekařka weekovská
Svatební a jiné koláčky
1 kg polohrubé mouky
50dkg másla
10dkg droždí
8 žloutků
300-350ml šlehačky (nebo šlehačky s mlékem)
špetka soli
Máslo, žloutky ušlehat
Mléko, droždí, trošku cukru..udělat kvásek
Vše zapracovat do mouky
Hned zpracovat
Tenký plát, čtverečky, naplnit zavázat, hotové obalit v cukru
Ořechová náplň
25dkg mletých ořechů
sáček piškotů
1 šlehačka (neušlehaná)
1 vanilkový cukr
2 žloutky
rum dle chuti (hodně ☺
Z jednoho kila je 8 plechů po 80-85 koláčích
Re: Spojená pekařka weekovská
Od Kordulky
........................
....... řezy tety Zdeny
.......6 vajec - z bílků sníh
.......5 lžíc cukru krupice
.......1 1/2 lžíce oleje
........5 lžíc pol mouky, lžíci jsem přidala
........2 lžíce kakaa
........pr do peč
krém
........1x tvaroh, 2x zakysanku, 1 x ušlehat šlehačku, smíchat a rozetřít na vychladlou buchtu a posypat kakaem, nebo čokoládou
www.majkaj.webg..
Re: Spojená pekařka weekovská
Skvělá sypaná tvarohová buchta s ovocem
Re: Spojená pekařka weekovská
PERNÍK
45 dkg polohrubé mouky
30 dkg cukru
2 vejce
1 1/2 prášku do peč.
9 lžic oleje
2 lžíce kakaa,
1/2 lžíce skořice
1/2 litru mléka
ořechy, kousky hořké čokolády, sušené brusinky... dle chuti
Vychytávka - je lepší nejdrív smíchat kakao s vejci a olejem, pak se krásně spojí
Re: Spojená pekařka weekovská
Zapečené plněné lilky
2 lilky
1 hrnek rýže
1 cibule
3 stroužky česneku
1 konzervu sekaných rajčat nebo rajský protlak
Kousek nivy, plátkový eidam
oregano, tymián a trošičku grilovacího koření (g.k. nemusí být)
Olivový olej pod cibuli a na vymazání pekáčku
--------------------------------------------------------------------------------
Lilky podélně rozpůlit, vydlabat (nechat asi 1 cm okraj, nasolit a nechat 1 celou hodinu "vypotit"
Cibulku nakrájíme na drobno, do růžova osmahneme, přidáme lisovaný česnek, konzervu rajčat nebo protlak, tymián a oregano. Přisypeme hrnek rýže a dva hrnky vody a vaříme do uvaření rýže. Do hotového nastrouháme nivu a naplníme lilky, které pak vyskládáme do vymaštěného pekáčku. Pekáček zakryjeme a pečeme při 200°C 30 minut. Pak odklopíme a dalších 25 minut pečeme odkryté. Potom na upečené lilky dáme plátky eidamu a lehýnce posypeme grilovacím kořením (nemusí být) a pečeme ještě 5 minut. Příloha - tmavý chléb - výborné!!!
Re: Spojená pekařka weekovská
Cuketová nádivka
500 g cukety
1 cibule
3 špekáčiky - buřty, měkký salám, anglická slanina
5 vajec
1 hrnček hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
100 g tvrdého sýra
6 stroužků česneku
grilovací koření
pažítka petržleová nať
1/4 hrníčku oleje /máslo/
mletý pepř sůl
Cuketu a sýr nastrouháme. Uzeninu, cibulku porájíme na drobno, česnek prolisujeme. Všechny ingredience smícháme v míse dohromady. Vymažeme pekáček, nalijeme směs. pečeme ½ hodiny přikryté na 180°C, pak odkryjeme a dopečeme. Příloha: brambory a zeleninová obloha. Též výborné
Re: Spojená pekařka weekovská
Švestkový koláč
- 1/4 l mléka
- 2 vejce
- 15 dkg cukru krupice
- 15 dkg Hery rozpustit
- 4 lžice oleje
- 1 vanilkový pudink
- 40 dkg polohrubé mouky
- 3/4 prášku do pečiva
Vše smíchat dohromady. Já teda utřu celý vejce s cukrem a přidám zbytek, ségra vše smíchá a taky to jde. Navrch tvaroh, vyšlehaný s 1 vejcetem + cukr + rum dle chuti, potom švestky ( nebo jakýkoliv ovoce ) + drobenka ( hrubá mouka + cukr krupice + máslo ).
Čerstvý chutná jako kynutý.
Re: Spojená pekařka weekovská
Štrůdl z tvarohového těsta
1 vanička tvarohu (250g)
1 máslo změklé
560g hladké mouky
2 prášky do pečiva
2 vejce
trošku soli
(z tohoto množství se udělají 4 štrůdly)
Re: Spojená pekařka weekovská
Domácí housky
500g hladké mouky (je možno 250g hladké,250g celozrnné)
50g sádla
půl kostky droždí
375ml vody (ideálně perlivé)
12g soli
půl lžičky cukru
Klasika - nechat vzejít kvásek,uhňácat těsto,nechat vykynout. Při prvním pečení jsem udělala housek osm, ale byly dost velké, proto je lepší těsto rozdělit na cca 12 dílů,to je pak houska tak akorát
Potřít buď bílkem, žloutkem,nebo slanou vodou - já potřela bílkem. Posypat čím máte rádi - hrubou solí,mákem,sezamem...
Re: Spojená pekařka weekovská
REBARBOROVÝ KOLÁČ s ovesnými vločkami
(na fotce je kromě rebarbory ještě josta)
4-6 řapíků rebarbory (podle velikosti)
250 ml polohrubé pšeničné mouky
250 ml celozrnné pšeničné mouky
hrst jemných ovesných vloček (nemusí být)
250 ml cukru krupice
250 ml mléka
2 vejce
2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného másla)
1 prášek do pečiva
špetka soli mletá skořice a vanilkový cukr tuk a hrubá mouka nebo strouhanka na plech
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
V míse smícháme obě mouky, vločky, prášek do pečiva a cukr.
Pak přidáme mléko, vejce a olej a vše dobře promícháme.
Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe nakrájenou rebarborou, posypeme trochou skořice a vanilkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě do růžova - upečení můžeme také vyzkoušet s pomocí špejle (zapíchneme ji do koláče a pokud je po vytažení čistá, tak je koláč upečen).
Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme k odpolední kávě nebo kakau.
Re: Spojená pekařka weekovská
DROBENKOVÝ KOLÁČ s tvarohem a rebarborou
drobenkové těsto:
150 g polohrubé mouky
100 g jemných ovesných vloček
100 g cukru krupice
100 g másla půl prášku do pečiva
1 žloutek
2 lžíce mléka
náplň:
4-6 řapíků rebarbory
500 g měkkého tvarohu
100 g cukru krupice
1 vejce
1 vanilkový cukr
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
Do mísy dáme mouku, vločky, prášek do pečiva, cukr, máslo, žloutek a mléko a vypracujeme drobenku. Ve druhé míse promícháme tvaroh, cukr a vejce. Polovinu drobenky rozložíme na připravený plech, potřeme ji tvarohovou náplní a posypeme nakrájenou rebarborou, kterou posypeme jedním vanilkovým cukrem. Překryjeme druhou polovinou drobenky a dáme do předehřáté trouby upéct do růžova.
Po upečení necháme koláč na plechu úplně vychladnout, jinak se špatně krájí a podává. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.
Re: Spojená pekařka weekovská
KYNUTÝ KOLÁČ s tvarohem a rebarborou
těsto:
250 g polohrubé pšeničné mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
půl sáčku instantních kvasnic
1 žloutek
250 ml mléka
sůl, citronová kůra
náplň a drobenka:
4-6 řapíků rebarbory
500 g měkkého tvarohu
100 g cukru krupice
1 vejce
1 šálek hrubé mouky
půl šálku jemných ovesných vloček
1 šálek cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g másla
1 lžička skořice
Do poloviny vlažného mléka zamícháme kvasnice, dvě lžíce mouky a lžíci cukru a necháme vzejít.
V míse smícháme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli a citronové kůry se zbytkem mléka a vzešlým kváskem.
Vypracujeme hladké těsto. Mísu překryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až se objem těsta zdvojnásobí.
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
Ve druhé míse smícháme tvaroh, cukr a vejce.
Drobenku připravíme z hrubé mouky, vloček, cukru, másla a skořice.
Vykynuté těsto rozprostřeme na připravený plech, potřeme je tvarohovou směsí, poklademe kousky rebarbory, které můžeme ještě trochu posypat cukrem, a posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě do růžova
Upečený koláč necháme na plechu zchladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.
Re: Spojená pekařka weekovská
REVEŇOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU A HROZINKAMI
těsto
250g reveně
200g cukru
125g bílého jogurtu
1 vejce
3 lžíce oleje
100g hrozinek
1 lžičku prdopeče
1 lžičku jedlé sody
100g celozrnné špaldové mouky
100g bílé hladké mouky
drobenka
50g polohrubé mouky
25g ovesných vloček
50g cukru
lžička skořice
50g másla
Reveň oloupeme, nakrájíme na kousky a promícháme s cukrem.
Necháme odstát, aby reveň pustila šťávu, a zatím uhněteme drobenku.
Do mísy s revení vmícháme jogurt, vejce, olej, hrozinky, prdopeč, jedlou sodu, špaldovou a bílou mouku.
Hlubší koláčovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a rozprostřeme do ní těsto. Posypeme drobenkou a pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Špejle zapíchnutá do těsta se nesmí lepit. Necháme zchladnout a krájíme.
Re: Spojená pekařka weekovská
REBARBOROVÝ KOLÁČ
(od Pinky)
500g hl.m.,
1pr.do peč.
160g másla-Hery
120g cukru
šp.soli
1 vanil.cukr
2 vejce
3lžíce mléka
-----------------------------
1kg rebarbory
250g cukru
1vanil.pudink
3 lžíce zakys.smetany
50g tuku
3vejce
-----------------------------------
Očištěnou reb. zasypat cukrem až pustí št´ávu. Do mouky změklý tuk a ost. přísady, zpracovat , zabalit do folie a dát do chladu. Šťávu z reb. slít a naředit vodou, aby jí bylo 375 ml, v ní rozmíchat pudink a zakys. sm. Pivést k varu za stálého míchání a vařít 2min. odstavit a vmíchat tuk a rozšlehaná vejce. Těsto rozválet a potřít pudinkem a kousky rebarbory. Středně teplá trouba 45 min.
P.S. je to na velký plech