REBARBOROVÝ KOLÁČ s ovesnými vločkami
(na fotce je kromě rebarbory ještě josta)
4-6 řapíků rebarbory (podle velikosti)
250 ml polohrubé pšeničné mouky
250 ml celozrnné pšeničné mouky
hrst jemných ovesných vloček (nemusí být)
250 ml cukru krupice
250 ml mléka
2 vejce
2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného másla)
1 prášek do pečiva
špetka soli mletá skořice a vanilkový cukr tuk a hrubá mouka nebo strouhanka na plech
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
V míse smícháme obě mouky, vločky, prášek do pečiva a cukr.
Pak přidáme mléko, vejce a olej a vše dobře promícháme.
Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe nakrájenou rebarborou, posypeme trochou skořice a vanilkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě do růžova - upečení můžeme také vyzkoušet s pomocí špejle (zapíchneme ji do koláče a pokud je po vytažení čistá, tak je koláč upečen).
Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme k odpolední kávě nebo kakau.