KYNUTÝ KOLÁČ s tvarohem a rebarborou
těsto:
250 g polohrubé pšeničné mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
půl sáčku instantních kvasnic
1 žloutek
250 ml mléka
sůl, citronová kůra
náplň a drobenka:
4-6 řapíků rebarbory
500 g měkkého tvarohu
100 g cukru krupice
1 vejce
1 šálek hrubé mouky
půl šálku jemných ovesných vloček
1 šálek cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g másla
1 lžička skořice
Do poloviny vlažného mléka zamícháme kvasnice, dvě lžíce mouky a lžíci cukru a necháme vzejít.
V míse smícháme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli a citronové kůry se zbytkem mléka a vzešlým kváskem.
Vypracujeme hladké těsto. Mísu překryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až se objem těsta zdvojnásobí.
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem nebo plech vyložíme papírem na pečení.
Zapneme troubu na 180 stupňů.
Ve druhé míse smícháme tvaroh, cukr a vejce.
Drobenku připravíme z hrubé mouky, vloček, cukru, másla a skořice.
Vykynuté těsto rozprostřeme na připravený plech, potřeme je tvarohovou směsí, poklademe kousky rebarbory, které můžeme ještě trochu posypat cukrem, a posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě do růžova
Upečený koláč necháme na plechu zchladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.