neděle 28. dubna, 22:26 Svátek má Vlastislav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Moučníky
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Mona
Status: expert
Výsledné hodnocení: 5
Klikni pro filtrování
Tagy: jahody

Pečení je radost

Datum: 08.08.2006 13:31
 

Samožerky

180g hr.mouky, 1 prdopeč, 120g mouč.cukru, 100g tuku, 180g solamylu, 1 vejce, 1 lžíce mléka, vejce na potření

Krém:

250g másla, 200g mouč.cukru, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 4-5 lžic horké vody nebo silné kávy

-vše ušleháme

 

Vypracujeme těsto a necháme je přes noc uležet. Druhý den těsto rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Urovnáme je na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Na polovinu koleček můžeme dát půlku vlašského ořechu. Pečeme opatrně a ještě horké sundáme. Spojíme krémem.

 

 

Tak mne to tedy nešlo vyválet (praskalo mi to), tak jsem udělala váleček a podélně krájela ta kolečka. Rukou jsem je trochu dotvarovala.



Starší odpovědi byly automaticky odmazány
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 16 z 21
  • Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 30.01.2024 17:22
     

    Aleno, to jsme na tom stejně. U nás se nesmí sypat cukrem nic.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Pečení je radost

     
     
  • Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 30.01.2024 18:12
     

    Já to nejím ani tak ani bez cukrováni. Jsou na prodej a nepocukrovanné nikdo nekoupí, jejich volba smoking smiley

     
  • Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 30.01.2024 19:27
     
    img_20240130_191409.jpg
    Další fotografie:

    Dnešní chleba, jen jsem dala víc vody tak bylo řidší těsto, uvidím jaká bude střídka. Voní až na dvorek už se těšíme až vychladne.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 30.01.2024 21:37
     



    jaja99 napsal(a):

    Já to nejím ani tak ani bez cukrováni. Jsou na prodej a nepocukrovanné nikdo nekoupí, jejich volba smoking smiley

    Mně přjde líto, že nevidím, jaké ty koláče jsou. Pod cukrem vypadají všechny stejně a přtom je za tím tolk práce.

    Stejně to mám s vánočním cukrovím. Líbí se mi, jak je každé jné, ale někdo to všechno prosype cukrem. To si pak říkám, že mohl péct jeden druh a vyšlo by yto nastejno.

     

     

    No a s těmi chutěmi - já bych si s chutí dala ty koláče i ten chléb (proto bohužel vypadám, jak vypadám). grinning smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 09:23
     

    no krásně se Ti povedly... kynuté buchty jsem pořád nějak nedoladila... Láďova sousedka dělá luxusní, ale když se ptám na recept, řekne Prosím Tě, úplně normální, těsto od oka... to "miluju"... takže ty nikdy neupeču grinning smiley. Ona je má nadýchané a dobré i druhý den. Já upeču, čerstvé výborné, ale druhý den je to takový brousek. eye rolling smiley

    gabca napsal(a):

    Buchty jsem taky nedávno dělala. Mám zásoby jablečných a švestkových povidel, tak jsem nešetřila.

    Chlap konstatoval, že už bych mohla být babka. Ale ani jeden z chlapců se na to nechystá. grinning smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 10:02
     

    Anavi, moje buchty taky nejsou a asi nikdy nebudou jako ty, co dělala moje babička. Ona dělala "psaníčka", tedy spojovala je nahoře protilehlými rohy, zůstávala trošku vidět náplň. Nikdy se jí ty spoje neotevíraly, buchty byly takové nižší čtverce, krásně měkké...

    Těsto určitě dělala jednodušší, ale mám podezření, že příčinou úspěchu bylo dlouhé hnětení (samozřejmě ručně) těsta.

    Ale ona pekla kynuté každý víkend, měla to tedy vychytané. Jiné pečení bylo spíš výjimečné (jako extra sváteční byla litá buchta navrch s čokoládou, ale tu pekla tak 1x za rok). To kynuté bylo spíš kvůli úspoře peněz - těsto levné, náplň z vlastních zdrojů a člověk se tím zasytil. Můj strejda (tedy babičky syn) si bral celý velký koláč, který rozpůlil a ty půlky položl mazáním na sebe a tak odcházel ven a cestou to ukusoval (a celý život byl vysloveně hubený).

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 11:17
     

    Já musím s kynutým opatrně, pálí mě po tom žáha winking smiley, takže to nemůžu péct stále.

     
  • Autor: babkaela
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 11:26
     



    Anavi napsal(a):

    no krásně se Ti povedly... kynuté buchty jsem pořád nějak nedoladila... Láďova sousedka dělá luxusní, ale když se ptám na recept, řekne Prosím Tě, úplně normální, těsto od oka... to "miluju"... takže ty nikdy neupeču grinning smiley. Ona je má nadýchané a dobré i druhý den. Já upeču, čerstvé výborné, ale druhý den je to takový brousek. eye rolling smiley

    Anavi, klídek, já se naučila péct kynuté těsto tak nějak po své 50. Do té doby jsem dělala podle zaručených rcp. výsledek byl tak nějak jako u tebe, občas se nedaly sníst ani črstvé. Dnes podle zaručeného rcp. přiměřeně, někdy taky nejsou úplně top. Tam je hodně proměných - kvalita mouky, kvalita tuku, teplota při kynutí (občas překyne - taky špatně), kvalita kvasnic ...

    Jája je jednička, stejně jako SPIKE, jooo, ještě Vlaďka pekla luxusní vánočky ... Ono to kynuté zas tak rozdíl není, zda na vánočku nebo koláče. Mám super rcp, dělávám hodové malé koláče opravdu podle rcp. těsto se nenechává kynout, po zadělání a uhnětení se s ním hned pracuje, jenže ... aby byly dobré i druhý den je potřeba po vychladnutí je strčit i s miskou, talířem (podle toho, kolik jich zbyde) do mikrotenu nebo igelit, pytlíku. Nejsou sice potom už křehké, ale takové vláčné ... mám je ráda druhý den.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 11:37
     

    Elenko, moje babička měla velkou kameninovou mísu a tam dávala třeba posvícenské koláčky. Zůstaly krásně měkké.

    Já to mívám taky druhý den tužší. Když je musím péct na nějakou akci dopředu, přikrývám je mokrou utěrkou, aby neokoraly. Ale stejně mám nejraději hned teplé z trouby.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 13:39
     

    Elenko, ta sousedka mi říkala, že kouzlo spočívá v přidání majolky do těsta. winking smiley

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 13:44
     

    Na netu jsou hojně velebeny buchty Michaely Rau.

    [www.michaelarau-dobrouchut.eu]

     
  • Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 14:33
     

    Anavi, majolce bych věřila. Jsem spíš sváteční pekařka ale pamatuju víc než před třiceti lety se objevil recept s majolkou. Dělala je jedna kolegyně. Skoro na všechny oslavy. Vydržely skutečně vláčné.

     
  • Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 15:21
     

    Holky já se naučila kynuté až po šedesátce, a to denním pečením pro kamarádku. Nebojte se nechat každou fázi pořádně kynout. Tuk je nejlepší sádlo:-), po něm jsou buchty a koláče nejvláčnejsí.

    To co popisuje Spile nejsou buchty ani šátečky, ale vázané koláče.

    Mám recept na majilkové koláčky, dělávala jsem je na pouť, ty nesmí kynout, těsto musí do ledničky a hned dělat :-)

     
  • Autor: babkaela
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 31.01.2024 21:02
     

    Dámy moje, kynuté těsto zas tak věda není, i když mi dlouho trvalo než jsem se naučila stydlin smiley . Opravdu dnes dělám "přiměřeně" , musí se vychytat nějak recept nerecept.

    Na hodové a svatební koláče - mini pidi - případně závin makový či ořechový - jak já velice málo podle rcp. peču - tenhle je super -

    50 dkg polohrubé mouky

    25 dkg tuku (dávám půl Hera, půl sádla) - dle vlastní preference

    1/4 l mléka

    2 - 3 žloutky ( já dávám jedno celé vejce + 1 žloutek)´vejce moc nemusím, proto i v těstu ubírám, bílek s trochou vody mi zůstane na potření třeba

    kostka droždí, sůl

    Nenechávám kynout, jen chvíli, než nachystám případnou náplň do závinů nebo koláčů.

    Majolkové jsem kdysi v pradávnu jedlas, byly mls smiley mls smiley , někde rcp. mám, ale nikdy jsem je nedělala stydlin smiley . Tak jako chleba ani rohlíky nebudu zkoušet - nikdy neříkej nikdy.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Pečení je radost

    Datum: 01.02.2024 09:26
     
    425326899_361522959977605_7759750594534487704_n.jpg

    Moje maminka dělala koláče z majolky a v receptu bylo i hodně žloutků. Měla je výborné, měkké. Já jsem je zkoušela pode jejího receptu, ale jak platí "když dva dělají totéž, není to totéž", tak i ty moje koláče byly na hony vzdálené těm mamčiným.

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Moučníky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.