úterý 14. května, 06:14 Svátek má Bonifác
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečení je radost
Holky já se naučila kynuté až po šedesátce, a to denním pečením pro kamarádku. Nebojte se nechat každou fázi pořádně kynout. Tuk je nejlepší sádlo:-), po něm jsou buchty a koláče nejvláčnejsí.
To co popisuje Spile nejsou buchty ani šátečky, ale vázané koláče.
Mám recept na majilkové koláčky, dělávala jsem je na pouť, ty nesmí kynout, těsto musí do ledničky a hned dělat :-)
Re: Pečení je radost
Re: Pečení je radost
Dámy moje, kynuté těsto zas tak věda není, i když mi dlouho trvalo než jsem se naučila . Opravdu dnes dělám "přiměřeně" , musí se vychytat nějak recept nerecept.
Na hodové a svatební koláče - mini pidi - případně závin makový či ořechový - jak já velice málo podle rcp. peču - tenhle je super -
50 dkg polohrubé mouky
25 dkg tuku (dávám půl Hera, půl sádla) - dle vlastní preference
1/4 l mléka
2 - 3 žloutky ( já dávám jedno celé vejce + 1 žloutek)´vejce moc nemusím, proto i v těstu ubírám, bílek s trochou vody mi zůstane na potření třeba
kostka droždí, sůl
Nenechávám kynout, jen chvíli, než nachystám případnou náplň do závinů nebo koláčů.
Majolkové jsem kdysi v pradávnu jedlas, byly , někde rcp. mám, ale nikdy jsem je nedělala . Tak jako chleba ani rohlíky nebudu zkoušet - nikdy neříkej nikdy.
Re: Pečení je radost
Moje maminka dělala koláče z majolky a v receptu bylo i hodně žloutků. Měla je výborné, měkké. Já jsem je zkoušela pode jejího receptu, ale jak platí "když dva dělají totéž, není to totéž", tak i ty moje koláče byly na hony vzdálené těm mamčiným.
Re: Pečení je radost
Jájo, to opravdu byly buchty, i když tomu v rozích koukala trošičku náplň. Jen normálně by to člověk položil tím spojem dospod, ale takhle to vypadalo efektně (a pro mě určitě líp, protože jsem si mohla vybrat náplň, jakou preferuji, jnak dělám do buchet díru, abych viděla, co je uvnitř). Byly to ty pěkné "Honzovy buchty". Jó ty babičky, ty věnovaly pečení i vaření čas, který je nutný. Žádné rychlovky a šizení postupu, aby to bylo co nejrychleji hotové. Na výsledku je to bohužel dnes znát.
Re: Pečení je radost
Já mám zase osvědčený od tety olejové-500g hl.m.,5dg droždí,1/4 l mléka,5dg cukru,1sklenice oleje,3 žloutky sůl.Náplň 1/2 kg tvarohu.Dělám dost často,všem chutnají.
Na ty naše babičky asi nemáme,ony je pekly taky ve sporákové troubě a to je taky jiné pečení.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečení je radost
Mám kamna na tuhá paliva, nikdy se v nich nic nepovedlo upéct, absolutně nejde regulovat teplota, chvíli to úplně hoří chvíli se to tam jen fláká. Maso a zapečená jídla super , ale upéct něco z těsta je děs. Babičky byl umělkyně a to vařím na kachlakach přes 20 let.
Re: Pečení je radost
Jájo,ony to asi líp uměly,neznaly nic jinýho.Já mám na chatě malý chatový sporák a když tam dám "dojít"řízky ,nebo ohřát pečínku je to bezvadný.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečení je radost
Jojo na maso je to bezkonkurenční od samého začátku, ale 2x jsem upekla vánoční cukroví, piškot nejde vůbec je suchý a musejí být hodně roztopený kamna a pak to hned začne hořet. Koláče jsem spálila na uhel, ta regulace je hrozná. Navíc na vaření i pečení to musí být roztopené na mnohem vyšší teplotu než při topení. Neumím si představit jak vařili a pekli v létě, museli trpět horkem, nahřejí se nejen kamna, ale i celá stěna a nejde to vyvětrat ven.
Re: Pečení je radost
Včera rychlovka z listového těsta - tavroh a meruňka
Bublanina s višněmi
Re: Pečení je radost
Meruňkové kapsy, tak tomu říkám. Dělám je často, ale musí se sníst ještě den, jsou výborný.
Ale kazí se mi jablka, musím udělat závin.
Višně máš Věrko svoje?
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečení je radost
Já dnes štrůdly:-)
Re: Pečení je radost
no to vypadá nádherně, z jakého těsta? Mňam.
Re: Pečení je radost
Jen čásstečně svoje - byli jsme si je natrhat v sadu (jako spoustu dalšího ovoce - třešně, meruňky, broskve...) a udělala jsem z nich kompoty a džemy.
Já mám mladý višňový stromek, loni už byla menší úroda, ale to jsme stíhali zkonzumovat hned.
Re: Pečení je radost
Ivčo, z kupovanýho listovýho.
Re: Pečení je radost
Já se právě rozhodovala, zda si pořídit třešeň nebo višeň a nakonec jsem zvolila třešni. Přeci jenom, čerstvé mám radši. Ale zase na zavařeninu jsou klepší višně.