neděle 28. dubna, 22:58 Svátek má Vlastislav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Domácí spotřebiče
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Chcete koupit novou pračku, nebo přestavět svůj byteček dle posledních trendů? Inspirujte se u ostatních a nebo naopak poraďte ostatním..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Domácí pekárna
Ahojda ve spolek,mám prosbu potřebovala bych radu .Dobrý recept na chleba z hladké tmavé mouky.A na ty dalamánky.Vypadají luxusně .
Mockrát děkuji za radu
Re: Domácí pekárna
Re: Domácí pekárna
Zabo, ty dalamánky jsou z kváskového těsta.
Kvásek: 1. den do sklenice (používám dvě litrové nebo velkou 4 litrovou) dám 3 lžíce žitné celozrnné jemně mleté mouky,
asi 1/8 kostičky droždí (opravdu jen kousínek), lžičku třtinového cukru a vlažnou vodu, aby vznikla kašička
2. a další dny vždy ráno a večer přidám 3 lžíce mouky a teplou vodu, vždy promíchat, kašička by neměla být úplně řídká
Kvásek se takhle dělá minimálně 3 dny, pak dám do mísy celozrnnou jemně mletou pšeničnou mouku, lžičku soli, 2 lžičky kmínu a kvásek. Voda se nepřidává, mouky se dá jen tolik, aby se zahustil ten kvásek na potřebnou hustotu těsta. Prodělat
a nechat kynout (klidně půl dne), pak udělat dalamánky nebo chléb a opět nechat kynout. Mám zkušenost, že když udělám těsto moc husté, tak se s ním sice líp pracuje, ale hůř kyne a výsledek je pak těžší a tuhý.
Trochu kvásku ve sklenici zbyde a tak do něj opět dáme žitnou mouku a teplou vodu a tvoříme nový kvásek. Tak se to dá dělat pořád dokola, jen když už se zdá, že skoro nekyne, tak ho oživíme kousínkem droždí a troškou cukru.
Re: Domácí pekárna
SPIKE,děkuji za recept,koukám,že je to pěkně pracné,ale oskusím.Ještě jednou dík.
Re: Domácí pekárna
Ono to není až tak pracné, jen si člověk musí vzpomenout včas, že za pár dní chce udělat dalamánky. Ten kvásek se tím droždím trochu urychlí a pokud ho máš dost v teple, tak můžeš přidávat mouku i několikrát za den a ne jen ráno a večer. Pak můžeš klidně péct hned druhý den.
Ale když si na to zvykneš, tak pak máš doma kvásek průběžně a stejně průběžně pečeš. Když zrovna nechci péct, udělám z kvásku kyselo. Nebo se může dát na pár dní do ledničky a pak ho v teple zas oživit a pokračovat dál.
Re: Domácí pekárna
Tak jsem dnes pekla rohlíky dle recetu z této diskuze. Na prvotinu jsou dobré i docela pěkné (přesněji řečeno - byly, už nejsou žádné, dělala jsem jen z půl kila)
Re: Domácí pekárna
Kváskový chléb kyne a čeká na upečení.
Na pečícím papíru jsou stopy po minulém pečení chleba a pak i rohlíků
Re: Domácí pekárna
[www.cuketka.cz]
Právě jsem objevila tohle pokud by měl někdo zájem o kvásek...
Re: Domácí pekárna
Chléb teď peču dost často, kupuju jen vyjímečně, když nestíhám nebo se nás sejde víc domácí nestačí.
Kvásek si dělám a není to tak složité, to by mě asi zdržovalo ho někde shánět. Teď jsem založila kvásek přes Štědrým dnem, od té doby jsem pekla už asi 6x a stále jen přidělávám další. Na začátku jsem dala maličký kousek droždí (asi jako půl lískového oříšku), pak už jen mouku a vodu.
Re: Domácí pekárna
Spike ono je to spíš asi o ten první darovaný a pak už si ho každý dělá sám...láká mě to taky, ale momentálně na to nemám ani čas ani sílu
Re: Domácí pekárna
Tak ti ho někdy pošlu nebo se třebas setkáme...
Z darovaného to asi lépe kyne.
(380m n.m.)
Re: Domácí pekárna
Věrko , ty musí být dobré a máš je nádherně udělané . Já zkoušela prvně - chleba 3ks a pár rohlíků. Pekárnu nemám , takže klasika - trouba. Vzhledově nic moc , ale chutná.
Re: Domácí pekárna
Jarko náhodou parádní chlebík, housky i rohlíky!!! já zrovna zadělala na chlebík s podmáslím....
Re: Domácí pekárna
Věrko, parádní chleby . Jarko, ty máš chleba i pečivo tak povedené . Mě se tedy chleba v troubě zatím moc nedaří, většinou tuhý, naposledy kyprý, ale rozpláclý na velkou tenkou placku.
Ale přiznávám, že pečení hodně zanedbávám a pekárnu využívat spíše jen jako přípravnu těst na knedlíky či jiné buchty . Chleba jsem pekla včera po strašně dlouhé době. Předtím jednou dalamánky podle nového receptu z kuchařky Romana Vaňka a ty byly výborné.
Re: Domácí pekárna
Jarko, máš to všechno parádní, sliny se mi sbíhají!
Re: Domácí pekárna
Peefko jsme na tom stejně jakou máš tu kuchařku? mě přinesl ježíšek ty poklady klasické české kuchyne