Zabo, ty dalamánky jsou z kváskového těsta.
Kvásek: 1. den do sklenice (používám dvě litrové nebo velkou 4 litrovou) dám 3 lžíce žitné celozrnné jemně mleté mouky,
asi 1/8 kostičky droždí (opravdu jen kousínek), lžičku třtinového cukru a vlažnou vodu, aby vznikla kašička
2. a další dny vždy ráno a večer přidám 3 lžíce mouky a teplou vodu, vždy promíchat, kašička by neměla být úplně řídká
Kvásek se takhle dělá minimálně 3 dny, pak dám do mísy celozrnnou jemně mletou pšeničnou mouku, lžičku soli, 2 lžičky kmínu a kvásek. Voda se nepřidává, mouky se dá jen tolik, aby se zahustil ten kvásek na potřebnou hustotu těsta. Prodělat
a nechat kynout (klidně půl dne), pak udělat dalamánky nebo chléb a opět nechat kynout. Mám zkušenost, že když udělám těsto moc husté, tak se s ním sice líp pracuje, ale hůř kyne a výsledek je pak těžší a tuhý.
Trochu kvásku ve sklenici zbyde a tak do něj opět dáme žitnou mouku a teplou vodu a tvoříme nový kvásek. Tak se to dá dělat pořád dokola, jen když už se zdá, že skoro nekyne, tak ho oživíme kousínkem droždí a troškou cukru.