sobota 27. dubna, 10:46 Svátek má Jaroslav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: SPIKE
Status: expert
Výsledné hodnocení: 5
Klikni pro filtrování

Co dnes vaříte? (2)

Datum: 28.10.2012 20:33
 

První diskuze je přeplněná, je na čase otevřít další. winking smiley



Starší odpovědi byly automaticky odmazány
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 10 z 21
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 03.01.2024 14:23
     

    Manco, mně prasknou docela často. Je to nepříjemné, ale na jednotlivých plátcích to moc vidět není, tak to neřeším.

     

    V hospodě jsme knedlíky vychytaly (opravdu s -y-, chlap tam žádný nebyl). Dělali jsme vždy ze 7kg mouky, měly jsme změřeno, kolik vody (a trošku mléka), koik droždí, vajíček, housky... Potom byly ukázkové. Nejdřív jsme je vařily ve vodě, později jsme měly konvektomat a tam se dělaly v páře. Byly potom pěkné, nepraskaly, stačilo je jen propíchat, aby se nesrazily. Balily jsme je do potravinářské fólie a měly je na několik dní.

    Doma je dělaám od oka, možná by nebylo od věci si taky vše vážit či měřit.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Co dnes vaříte? (2)

     
     
  • Autor: alenak
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 03.01.2024 14:33
     

    Spike a nedělaly jste pravé hospodské ze sodovky? Moje tchyně ani jiné nedělala, pouze ze sodovky. Naučila jsem se je taky a jiné nedělám. I když z kvasnic můžu, máma jiné nedělala. Když mám chuť, tak si malý kynutý koupím. Muž, než by jedl kynuté z kvasnic si oloupe raději sám brambory. grinning smiley Jj. to jsou chutě a zvyky. smiling smiley grinning smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 03.01.2024 16:10
     

    Alenko, my jsme byly obě, co jsme vařily, znalé jen domácí kuchyně. Zpočátku jsme kupovaly knedlíky v lahůdkárně, kde jsem brala i jiiné věci. Často jsem tam seděla a čekala, až knedlíky dovaří. Postupně jsme si na knedlíky ve velkém troufly.

    Moje babička myslím zadělávala knedlíky sodovkou.

     
  • Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 03.01.2024 16:19
     

    Já to měla dneska odfláknutý a jednoduchý. Byla jsem včera pro chleba, jediné, co tu nebylo a narazila jsem na brambory- ve slevě - stará česká klasika - pozůstatky z Vánoc - keřkovské rohlíčky. Jsou to chutné brambory.Stará česká sorta, výborné na saláty. Moc se nepěstují, mají nízkou výtěžnost a dost trpí na choroby. Doma už maso nikdo moc nechtěl, tak se usneslo, že budou brambory s tvarohem s pažitkou a máslem. Byla to změna.

    Ke knedlíkům. Ve špitále se vařily hodně. Byly i konvektomaty, je pravda, že v nich knedlíky nepraskají a je to celkově jednodušší ale výsledný produkt je dost rozdílný od vaření klasicky ve vodě. Knedlíky jsou sušší, drobivé. A u ovocných blbounů, jak se tu říká, je to podle mě chuťový rozdíl třídy. Doma se moc nejedí ale když na to dojde, tak všichni ocení domácí vařené ve vodě. U kupovaných všem vadí právě ta suchost. Na prodej to žádná firma nevaří klasicky. Dost se i šetří houskou.

    Spike, já už váhu vytáhla. eye rolling smiley Má to něco do sebe ale hlavní důvod je množství. Jsem rozjetá na vaření pro víc lidí.

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 03.01.2024 16:32
     

    Regino, do knedlíku vařených v páře v konvektomatu jsem dávala trošku víc droždí a hotové jsem balila do mokrých utěrek. Potom byly dobré a měkké jako z vody.

    Já jsem si na ten kovektomat rychle zvykla a dělala jsem v něm snad všechno, bylo to pohodlné vaření. Jen tedy např. řízky, které nám tam doporučovali dělat (že stačí je jen lehce stříknout olejem a upéct vlastně nasucho), jsem dělala klasicky v oleji ve friťáku nebo na pánvičce. Jinak jsem tam dávala péct maso, omáčky, které jsem nejdřív nachystala na sporáku a potom je tam dala dodělat, ovocné knedlíky, karbanátky či holandské řízky - ty jsem nejdřív opekla na oleji na pánvi a potom jsem je tam dala dopéct, aby byly propečené celé a už se nepálily na oleji, pekla jsem tam vánočky, lité buchty ap.... super vynález a pomocník.

     
  • Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 03.01.2024 16:47
     

    Spike, ty utěrky nás nenapadly. A asi by to ve velkém množství najednou bylo neproveditelné.Stará škola kuchařek prostě knedlík bez vody odmítala. Já nejsem milovník ale abych pravdu řekla, třeba mně a dceři chybí na těch konvektomatových ten jakoby trošku sliz na povrchu. Ve špitále jsme i knedlíky prodávali a jsou asi lidé, kteří to nějak rozlišují, protože se ptali proč je máme trochu jiný než ty kupovaný. Ale myslím, že vzhledem k jednoduchosti nová generace přejde na konvektomaty zcela. Je to skutečně velká úspora a šikovná věc. Co se týče řízků, souhlas. Vyrobit v tom nejdou. Ani v těch nejdražších modelech se spoustou vychytávek. Ale na dodělání karbanátku atd je to k nezaplacení. Šikovný je i na diety, které nemůžou smažené. Dají se v tom udělat docela dobré neobalené mleté produkty. Je to pro strávníky zpestření.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 13:37
     

    tak to by Ti ty naše chutnaly, ty rozhodně nic nerozmáčelo grinning smiley

    SPIKE napsal(a):

    Anavi, kupované knedlíky jsou "obláčky", proto je nekupuji. Ty hned vsáknou omáčku a je z toho hnusná kaše.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 13:38
     

    Proti prasknutí prý pomůže je otřít ze všech stran mokrýma rukama.

    SPIKE napsal(a):

    Manco, mně prasknou docela často. Je to nepříjemné, ale na jednotlivých plátcích to moc vidět není, tak to neřeším.

     

    V hospodě jsme knedlíky vychytaly (opravdu s -y-, chlap tam žádný nebyl). Dělali jsme vždy ze 7kg mouky, měly jsme změřeno, kolik vody (a trošku mléka), koik droždí, vajíček, housky... Potom byly ukázkové. Nejdřív jsme je vařily ve vodě, později jsme měly konvektomat a tam se dělaly v páře. Byly potom pěkné, nepraskaly, stačilo je jen propíchat, aby se nesrazily. Balily jsme je do potravinářské fólie a měly je na několik dní.

    Doma je dělaám od oka, možná by nebylo od věci si taky vše vážit či měřit.

     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 13:41
     

    Věrko, já jsem teda "váhový" typ... bez váhy neuvařím ani věci, které dělám roky. Stačí, že do toho občas "hodí vidle" rozdílná kvalita mouky nebo kvasnic či másla v receptech, natož ještě nějaký odhad. Musím to mít na gramy. winking smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 13:42
     

    Anavi, taky se traduje, že se má hodit trocha mouky do vroucí vody, prý potom taky neprasknou. Ale ono je to hlavně tím, že nejsou správně vykynuté (spíš tedy překynuté). Pomáhá, když je pořádně prohnětu před vložením do vody. Ale ne pokaždé. Kvalita mouky na tom á určitě taky svůj podíl.

    Prostě i po těch letech praxe, mám někdy knedlíky jako malované, jindy s hnusnou vyšklebenou prasklinou. grinning smiley

     
  • Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 15:23
     
    img_20240103_171852.jpg

    Já knedlíky nejím, snad jen s vajíčkem. Vařit jsem je celý život neuměla, vždycky se mi srazily, v hotelu kluci knedle dělali levou zadní nikdy se nesrazily v konvektomatu. Pořídili jsme domů mini konvektomat a knedle se vedou, ovšem bramborové jsou jako z modelíny tuhé a skoro nepoživatelné včetně mých vyhlášených špalíčků. Knedlíky jsou záhadná komodita smoking smiley

     
  • Autor: bosk
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 15:43
     

    Já většinou knedlík kupuju,ale pokud někdy dělám doma tak v páře,ve vodě neumím.

     
  • Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 19:02
     



    jaja99 napsal(a):

    Já knedlíky nejím, snad jen s vajíčkem. Vařit jsem je celý život neuměla, vždycky se mi srazily, v hotelu kluci knedle dělali levou zadní nikdy se nesrazily v konvektomatu. Pořídili jsme domů mini konvektomat a knedle se vedou, ovšem bramborové jsou jako z modelíny tuhé a skoro nepoživatelné včetně mých vyhlášených špalíčků. Knedlíky jsou záhadná komodita smoking smiley

    Jajo, to u bramborových dělá konvektomat. I když umí dobře páru, tak je z toho guma. Několikrát vyzkoušeno v práci. Dělají to i špalíčky, tady se říká šulánky. K jídlu to je se zavřenýma očima okamžitě. Na delší uchování to moc není. Trochu to vylepší přimíchání trochy zbylé bramborové kaše, pokud nějaká je.

     
  • Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 04.01.2024 19:18
     

    Regi, už nikdy víc, ty knedlíky jsou hrůza a to moje špalíčky každý miluje, ty z konvekťáčku jsou útočná zbraň. smoking smiley

     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Co dnes vaříte? (2)

    Datum: 05.01.2024 16:32
     
    417413837_345301851599716_6606283261223028812_n.jpg
    Další fotografie:

    Pórková krémová polévka s ovesnými vločkami

    Brambory s tvarohem

    Selská omeleta (brambory, zelenina, vejce, sýr)

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Povídání o vaření (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.