středa 8. května, 06:32 Svátek má Statní svátek
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Co dnes vaříte? (2)
Já to měla dneska odfláknutý a jednoduchý. Byla jsem včera pro chleba, jediné, co tu nebylo a narazila jsem na brambory- ve slevě - stará česká klasika - pozůstatky z Vánoc - keřkovské rohlíčky. Jsou to chutné brambory.Stará česká sorta, výborné na saláty. Moc se nepěstují, mají nízkou výtěžnost a dost trpí na choroby. Doma už maso nikdo moc nechtěl, tak se usneslo, že budou brambory s tvarohem s pažitkou a máslem. Byla to změna.
Ke knedlíkům. Ve špitále se vařily hodně. Byly i konvektomaty, je pravda, že v nich knedlíky nepraskají a je to celkově jednodušší ale výsledný produkt je dost rozdílný od vaření klasicky ve vodě. Knedlíky jsou sušší, drobivé. A u ovocných blbounů, jak se tu říká, je to podle mě chuťový rozdíl třídy. Doma se moc nejedí ale když na to dojde, tak všichni ocení domácí vařené ve vodě. U kupovaných všem vadí právě ta suchost. Na prodej to žádná firma nevaří klasicky. Dost se i šetří houskou.
Spike, já už váhu vytáhla. Má to něco do sebe ale hlavní důvod je množství. Jsem rozjetá na vaření pro víc lidí.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Re: Co dnes vaříte? (2)
Regino, do knedlíku vařených v páře v konvektomatu jsem dávala trošku víc droždí a hotové jsem balila do mokrých utěrek. Potom byly dobré a měkké jako z vody.
Já jsem si na ten kovektomat rychle zvykla a dělala jsem v něm snad všechno, bylo to pohodlné vaření. Jen tedy např. řízky, které nám tam doporučovali dělat (že stačí je jen lehce stříknout olejem a upéct vlastně nasucho), jsem dělala klasicky v oleji ve friťáku nebo na pánvičce. Jinak jsem tam dávala péct maso, omáčky, které jsem nejdřív nachystala na sporáku a potom je tam dala dodělat, ovocné knedlíky, karbanátky či holandské řízky - ty jsem nejdřív opekla na oleji na pánvi a potom jsem je tam dala dopéct, aby byly propečené celé a už se nepálily na oleji, pekla jsem tam vánočky, lité buchty ap.... super vynález a pomocník.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Spike, ty utěrky nás nenapadly. A asi by to ve velkém množství najednou bylo neproveditelné.Stará škola kuchařek prostě knedlík bez vody odmítala. Já nejsem milovník ale abych pravdu řekla, třeba mně a dceři chybí na těch konvektomatových ten jakoby trošku sliz na povrchu. Ve špitále jsme i knedlíky prodávali a jsou asi lidé, kteří to nějak rozlišují, protože se ptali proč je máme trochu jiný než ty kupovaný. Ale myslím, že vzhledem k jednoduchosti nová generace přejde na konvektomaty zcela. Je to skutečně velká úspora a šikovná věc. Co se týče řízků, souhlas. Vyrobit v tom nejdou. Ani v těch nejdražších modelech se spoustou vychytávek. Ale na dodělání karbanátku atd je to k nezaplacení. Šikovný je i na diety, které nemůžou smažené. Dají se v tom udělat docela dobré neobalené mleté produkty. Je to pro strávníky zpestření.
Re: Co dnes vaříte? (2)
tak to by Ti ty naše chutnaly, ty rozhodně nic nerozmáčelo
Re: Co dnes vaříte? (2)
Proti prasknutí prý pomůže je otřít ze všech stran mokrýma rukama.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Věrko, já jsem teda "váhový" typ... bez váhy neuvařím ani věci, které dělám roky. Stačí, že do toho občas "hodí vidle" rozdílná kvalita mouky nebo kvasnic či másla v receptech, natož ještě nějaký odhad. Musím to mít na gramy.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Anavi, taky se traduje, že se má hodit trocha mouky do vroucí vody, prý potom taky neprasknou. Ale ono je to hlavně tím, že nejsou správně vykynuté (spíš tedy překynuté). Pomáhá, když je pořádně prohnětu před vložením do vody. Ale ne pokaždé. Kvalita mouky na tom á určitě taky svůj podíl.
Prostě i po těch letech praxe, mám někdy knedlíky jako malované, jindy s hnusnou vyšklebenou prasklinou.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Co dnes vaříte? (2)
Já knedlíky nejím, snad jen s vajíčkem. Vařit jsem je celý život neuměla, vždycky se mi srazily, v hotelu kluci knedle dělali levou zadní nikdy se nesrazily v konvektomatu. Pořídili jsme domů mini konvektomat a knedle se vedou, ovšem bramborové jsou jako z modelíny tuhé a skoro nepoživatelné včetně mých vyhlášených špalíčků. Knedlíky jsou záhadná komodita
Re: Co dnes vaříte? (2)
Já většinou knedlík kupuju,ale pokud někdy dělám doma tak v páře,ve vodě neumím.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Jajo, to u bramborových dělá konvektomat. I když umí dobře páru, tak je z toho guma. Několikrát vyzkoušeno v práci. Dělají to i špalíčky, tady se říká šulánky. K jídlu to je se zavřenýma očima okamžitě. Na delší uchování to moc není. Trochu to vylepší přimíchání trochy zbylé bramborové kaše, pokud nějaká je.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Co dnes vaříte? (2)
Regi, už nikdy víc, ty knedlíky jsou hrůza a to moje špalíčky každý miluje, ty z konvekťáčku jsou útočná zbraň.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Pórková krémová polévka s ovesnými vločkami
Brambory s tvarohem
Selská omeleta (brambory, zelenina, vejce, sýr)
Re: Co dnes vaříte? (2)
Z hrubé mouky ,podle oka, většinou mám 4 šišky , měli jsme králíka a zelí, chlebíčky a " Maminčiny řezy" , Michal měl narozeniny
Re: Co dnes vaříte? (2)
V pátek langoše a dnes hroudu vepřového s kořenovou zeleninou a brambory, tu jsem vyfotit nestihla.
Re: Co dnes vaříte? (2)
včera losos na másle. dědek to nejí - tak měl z předešlého dne krkovičku . fazolová polévka.