sobota 21. září, 03:21 Svátek má Matouš
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Červené svinstvo ( RELISH)
Autor: drahus
50 dkg velkých cibulí nakrájíme na proužky
30 dkg paprik (na barvě nezáleží.) nakrájet na nudličky
Dohromady osmahneme na olivovém oleji.
Přidáme:
2 vrchovaté kávové lžičky sladké papriky
50dkg marmelády (rybízová, meruňková)
2 krabice konzervovaných loupaných rajčat (jedna krabice má 1/2 kg)
1/2 palice česneku prolisovat
sůl, pepř, oregano nebo tymián
1dcl vinného octa
rozdrcené sušené feferonky - dle chuti
2 lžíce medu nebo 2 vrchovaté lžíce cukru
hrst rozinek
Když je cibule zesklovatělá, přidáme vinný ocet a následně ostatní ingredience a za stálého míchání pomalu dusíme, až do požadované hustoty hmoty.
Když je třeba marmeláda málo sladká, dáme cukru víc...... Prostě dochutit podle sebe
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Ostré rajčatové čatní
Autor: Mona
2kg zralých rajských
2lžíce rozinek
2stroužky česneku
1 cibule
1lžička mletého zázvoru
1,5dl octa
300g cukru
1/2lžičky mletého kardamonu
sůl, chilli, 2 bobkové listy, 1hřebíček
Rajčata ponoříme na 10sekund do vařící vody, oloupáme a drobně nakrájíme. Přidáme rozetřený česnek, zázvor, drobně nakrájenou cibuli a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme ocet, cukr, rozinky, kardamon, sůl, chilli, bobkový list a utlučený hřebíček. Za stálého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme a plníme do skleniček.
Rajčatové čatní s vínem
1,5kg zralých rajčat
300g červených cibulí
3 zelené papriky
3 stroužky česneku
1dl červeného vína
cukr, sůl
Rajčata, cibule a papriky rozložíme na plech a v horké troubě pečeme, až se rajčata zkrabatí a cibule a papriky trochu změknou. Rozpečenou zeleninu oloupáme a společně s česnekem a vínem rozmixujeme. Mírně osladíme, osolíme, podle chuti přidáme několik kapek octa a za stálého míchání krátce podusíme, až čatní trochu zhoustne. Horké naplníme do skleniček, přiklopíme kovovými víčky a sterilizujeme 25-30min při 90stupních.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Recept na kečup od Vladky:
Kečup
2 kg rajčat
1/4 kg cibule
1/2 kg jablek
hlavička česneku
2 feferonky
3-4 kapie
15 dkg cukru 1 lžíce soli
1/8 l octa
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků
3 bobkové listy
1/2 lžičky mleté skořice (ne víc)
1 lžíce sladké papriky
Všechno pokrájet, 1 - 2 hodiny povařit (míchat)
Vybrat koření a listy,směs rozmixovat, přepasírovat přes cedník, znovu přivést k varu. Horké plnit do skleníc. Já to ještě steriluji. Z téhle dávky je asi 6 menších sklenic.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Recept na kečup od korduly:
2 1/2 kg rajčat
80 dkg čer. paprik
1 / 2 kg jablek
1 / 2 kg cidule
12 dkg česneku
1 / 2 l octa
1 / 2 kg cukru
3 pol. lžíce soli
1 pol. ml. zázvoru
5 hřebíčků
Vše nakrájet a asi 1 1/2 hod. vaříme. Potom rozmixujeme a přez husté síto přecedit.Dáme do slkenic a ster. 15. min - 80 C
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Pasta z paprik a rajčat
Autor: kordula
1 kg rajčat
1 kg paprik
6 cibulí
6 feferonek
umlet a 20 min. povařit // ster. 15 min. - 80 C
Hořčice
1 1/2 kg paprik
3 vět. cibule
1 1/2 kg rajčat
..2 dcl oleje
..5 feferonek
..1 " DEKO "
..15 kostek cukru
..20 mim. vše povařit - rozmixovat - sterilovat
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Chutney
1 kg švestek (mohou být i "špendlíky", blumy ap.)
6 jablek (nakrájet, neloupat)
3 cibule (nakrájet na kusy)
15 dkg cukru
1 lžička soli
1 lžička mletého zázvoru (já bych asi dala čerstvý, strouhaný)
1,5 lžičky skořice
1,5 lžičky pepře
15 hřebíčků
trochu octa (dle chuti)
Švestky, jablka a cibuli malinko podlít a chvílu podusit, rozmixovat, přidat koření a opět dusit. (hřebíček dát buď mletý nebo pak vyndat), nakonec přidat ocet a 15 minut ve skleničkách sterilovat.
Není to můj recept, ale vypadá zajímavě, tak ho sem dávám.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
.. a co něco z "červené řepy"
Autor: kordula
1 kg červ. řepy
1 kg hlávkového zelí
20 dkg cibule
- nálev :
1 / 4 octa, 10 dkg cukru, 2 lžíce soli
Řepu uvaříme a oloupeme, ..... nálev a zeleninu 10 min. povaříme
smícháme s řepou a 15 min. sterilujeme,....... dobrou chuť
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
KEČUP
autor Kuchařka ze Svatojánu
Do velkého hrnce na pečení nakrájíme
rajčata
mrkev
cibule
česnek
dýni hokkaidó
jablka
rajčata (samozřejmě musí převažovat)
Osolíme, přidáme svazek bazalky, cukr a bylinný vinný ocet. Od každého trošku, budeme definitivně dochucovat až nakonec. Hrnec přiklopíme a pečeme na 180 stupňů čtyři hodiny, první dvě s poklicí a druhé dvě bez ní. Rozmixujeme a dochutíme cukrem, solí nebo octem, podle toho, jak nám to chutná. Zavařovací sklenice vypláchneme vroucí vodou, naplníme kečupem a sterilujeme při 80 stupních 20 minut.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
KEČUP podle babi
Autor: Anavi
2 kg rajčat
¼ kg cibule
¼ kg jablek
20 dkg cukru
¼ lžičky skořice
1 lžička sladké papriky
1 dcl octa
dle chuti sůl (cca 1 plná kávová lžička)
10 celých pepřů
2 nové koření
(koření dát do kousku gázy a zavázat)
Vše dát do jednoho hrnce, vařit, dokud směs nebude hustá, vyndat koření v gáze, rozmixovat, propasírovat.
Dát do skleniček, otočit dnem vzhůru. Nezavářet.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem
Suroviny:
2 kg rajčat
utřený česnek
tymián
sůl
olivový olej
Postup:
Můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budete chtít ve slupce, či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout. Rajčata nakrájíme na půlky, vyskládáme na pekáč středy rajčat nahoru a pečeme v troubě 40 minut na 180 stupňů. Pak na ně poklademe utřený česnek, posolíme a zasypeme nasekaným tymiánem. Pak vždy k sobě přiložíme 2 půlky, čímž rajče uzavřeme a vyskládáme poměrně natěsno do sklenice. Zalijeme olivovým olejem až po vrch a dáme do lednice.
Více na: [[www.tchiboblog.cz]]
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
JABLKA - rosol, povidla, džem
Autor: HanaK
Rosol: povařit čtvrtky kyselých padančat, přecedit a vařit se skořicí a hřebíčkem až se zmenší objem o třetinu, přidám cukr (poměr opíšu večer z kuchařky, cca 1l:1kg) a prudce svařuju až kapka na talíři ztuhne. Výsledkem je průhledný rosol, efektně vypadá kousek skořice a hřebíček ve sklenici, pozor, stačí malý kousek.
Zbylá jablka prolisuju a užiju v jiném receptu.
Povidla: 5 kg jablek nahrubo nastrouhat (stačí kyselé padanky), přidat 2,5 kg cukru a 1/8 l octa, a den nechám v lednici, pak se vaří až "zesklovatí" (tak se tomu říká v kuchařce, ať už to znamená, co chce, tak to vařím, až je vychladlý kousek na talířku tuhý) poměry surovin ještě zkontroluju!
Džem: 2/3 jablek rozvařím a prolisuju, svařím z cukrem (poměr dopíšu, cca 1:2), kontroluju kápnutím na talířek, jak je to husté, když je skoro hotovo, přidám 1/3 jablek na kostičky.
Možno ochutit skořicí, vanilkou.... Možno přidat rozinky, oříšky, kandované ovoce....
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
BEZINKOVÉ ŽELÉ
(kuchařka ze Svatojánu)
2,5 kg zralých bezinek dáme do velkého hrnce a promícháme s 1, 25 kg třtinového cukru. Necháme do rána odstát a rozmixujeme tyčovým mixérem. Propasírujeme přes síto a měli bychom mít cca 2,5 l husté šťávy. Přidáme ...3 lžíce čerstvé zázvorové šťávy (nastrouháme zázvor a vymačkáme) a lžičku skořice. Do hrnce ke šťávě vložíme 4 tyčinky agaru (15 g) a necháme hodinu nabobtnat, občas promícháme.
Přivedeme k varu a vaříme pár minut, dokud se agar úplně nerozpustí. Nalijeme do horkých vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Toto želé si uchovává všechny léčivé vlastnosti bezinek.
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Autor: Vladka
2,5 kg vyloupaných švestek
1/2 kg kryst.cukru
2 dcl octa
2 - 3 hvězdičky badyánu
Večer se naloží do pekáče švestky, cukr, trochu octa, badyán a ráno se strčí na 4 - 5 hod. do trouby na 180 stupňů. Nemíchat, vůbec na ně nesahat. Vyzkoušeno. Jinak je nedělám
Re: Spojená kuchařka weekovská - džemy, čatný, kečupy ap.
ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Autor: babkaela
3 kg švestek vyloupaných
65 dkg cukru krupice
1 dcl octa
Švestky pomelu na masovém mlýnku, přidám cukr, ocet, promíchám, nechám do příštího dne. Rozdělím na 3 plechy, peču 2-2,5 hod. (podle toho jak hustá povidla chci mít nebo kolik mají šťávy) na 200 - mám teplovzdušnou troubu, peču všechny 3 plechy současně. Promíchávám tak 3x - po krajích se pečou rychleji, tak proto. Horké plním do sklenic, zavíčkuju, neotáčím.
Podle tohoto rcp. jsem dělala i hrušková povidla, taky broskve s jablky, byly .