BEZINKOVÉ ŽELÉ
(kuchařka ze Svatojánu)
2,5 kg zralých bezinek dáme do velkého hrnce a promícháme s 1, 25 kg třtinového cukru. Necháme do rána odstát a rozmixujeme tyčovým mixérem. Propasírujeme přes síto a měli bychom mít cca 2,5 l husté šťávy. Přidáme ...3 lžíce čerstvé zázvorové šťávy (nastrouháme zázvor a vymačkáme) a lžičku skořice. Do hrnce ke šťávě vložíme 4 tyčinky agaru (15 g) a necháme hodinu nabobtnat, občas promícháme.
Přivedeme k varu a vaříme pár minut, dokud se agar úplně nerozpustí. Nalijeme do horkých vyvařených skleniček, zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Toto želé si uchovává všechny léčivé vlastnosti bezinek.