Ostré rajčatové čatní
Autor: Mona
2kg zralých rajských
2lžíce rozinek
2stroužky česneku
1 cibule
1lžička mletého zázvoru
1,5dl octa
300g cukru
1/2lžičky mletého kardamonu
sůl, chilli, 2 bobkové listy, 1hřebíček
Rajčata ponoříme na 10sekund do vařící vody, oloupáme a drobně nakrájíme. Přidáme rozetřený česnek, zázvor, drobně nakrájenou cibuli a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme ocet, cukr, rozinky, kardamon, sůl, chilli, bobkový list a utlučený hřebíček. Za stálého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme a plníme do skleniček.
Rajčatové čatní s vínem
1,5kg zralých rajčat
300g červených cibulí
3 zelené papriky
3 stroužky česneku
1dl červeného vína
cukr, sůl
Rajčata, cibule a papriky rozložíme na plech a v horké troubě pečeme, až se rajčata zkrabatí a cibule a papriky trochu změknou. Rozpečenou zeleninu oloupáme a společně s česnekem a vínem rozmixujeme. Mírně osladíme, osolíme, podle chuti přidáme několik kapek octa a za stálého míchání krátce podusíme, až čatní trochu zhoustne. Horké naplníme do skleniček, přiklopíme kovovými víčky a sterilizujeme 25-30min při 90stupních.