JABLKA - rosol, povidla, džem
Autor: HanaK
Rosol: povařit čtvrtky kyselých padančat, přecedit a vařit se skořicí a hřebíčkem až se zmenší objem o třetinu, přidám cukr (poměr opíšu večer z kuchařky, cca 1l:1kg) a prudce svařuju až kapka na talíři ztuhne. Výsledkem je průhledný rosol, efektně vypadá kousek skořice a hřebíček ve sklenici, pozor, stačí malý kousek.
Zbylá jablka prolisuju a užiju v jiném receptu.
Povidla: 5 kg jablek nahrubo nastrouhat (stačí kyselé padanky), přidat 2,5 kg cukru a 1/8 l octa, a den nechám v lednici, pak se vaří až "zesklovatí" (tak se tomu říká v kuchařce, ať už to znamená, co chce, tak to vařím, až je vychladlý kousek na talířku tuhý) poměry surovin ještě zkontroluju!
Džem: 2/3 jablek rozvařím a prolisuju, svařím z cukrem (poměr dopíšu, cca 1:2), kontroluju kápnutím na talířek, jak je to husté, když je skoro hotovo, přidám 1/3 jablek na kostičky.
Možno ochutit skořicí, vanilkou.... Možno přidat rozinky, oříšky, kandované ovoce....