neděle 8. března, 08:10 Svátek má Gabriela
Není fotka
Vyhledávání

Co se kde šustne

Zajímavé foto

Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahrada
Diskutujte! Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..

Podkategorie:

Autor: Libi

Cibuloviny

Datum: 16.01.2007 18:21

Koupila jsem si ve výprodeji v baumaxu cibuloviny - jarní i podzimní. Co mám dělat s těmi, které měly být na podzim už v zemi? Některé z nich jsou už napučené. Mám je zasadit třeba do nějakého truhlíku nebo mísy a dát do chodby? Bude jim stačit kratší doba na to, aby se uhnízdily a na jaře vykvetly?  Minulý rok jsem tak už měla ve velké míse sesazené hyacinty, fotka tu také někde je.

PRUNED

Komentáře a názory

Aktuální stránka: 10 z 21
  • Autor: alenak

Re: Cibuloviny

Datum: 15.04.2024 13:09

Kaaj, je to nádhera. thumbs down

• Autor: Reklama

• Autor: gabca

Datum: 15.04.2024 22:19

Kájo, budu se opakovat, tahle fotka nemá chybu. Ty meruňkový tulipány jsou top. love smiley thumbs down

• Autor: kaaj

Datum: 16.04.2024 06:33

díky- a je zajímavé , jak dlouho kvetou -

• Autor: Betas

Datum: 11.11.2024 13:51

08bb4a61-fa71-46c0-8b36-3b83edc54be7.jpeg
    Další fotografie:

Sazela jsem dalsi tulipany (stale nejsem jeste u konce 🙈winking smiley a zase jsem objevila to, o cem jsem tu psala uz minule - neco roste zespodu cibulky a rozhodne to neni dcerinna cibulka. Je to tenke, porad mi to pripada proste jako cely ten budouci stvol s listama. Ale je to vubec mozne?? confused smiley Je to pro me proste zahada. Male dcerinne cibulky odlamuji a vyhazuji, ale kdyz odlomim tohle, nepripravim se o kvet a celou rostlinu?? Fakt to nechapu, nikdy driv jsem na tohle nenarazila a ted je to docela casty ukaz... slo mi to spatne zaostrit, ale snad tam neco uvidite...

A jinak poznamka pod carou - kdyz clovek kouka na zahranicni zahradnicke porady, jenom by se nestval... ted jsem sledovala nekolik videi o sazeni cibulovin a takhle velke tulipany jsem nikdy nikde u nas nevidela! Velikosti cibuli skoro jak okrasne cesneky. To se pak nedivim tem jejich vysledkum. Kde to zase udelali soudruzi chybu, ze k nam se do Cech posilaji nejake podmerecne kusy, to uz je jak rozdilna a podradna kvalita potravin... ach jooo

Jinak jsem vcera pri sazeni narazila na rasici ladoniky, ty z lonskeho vyprodeje z Brozan. Na jare sotva vyrasily, bez kvetu, tak jsem zvedava na jaro, tesim se.. Jinak zatim nic dalsiho snad ruzky nevystrkuje. Jen kdyz je omylem vyrusim pri kopani, tak uz maji pekne spicky a korinky. To me hrozne bavi, jak se to tam vsechno pod poklickou uz chysta flower smiley

• Re: Cibuloviny

Datum: 11.11.2024 15:35

Betas, jsou to jakoby stvoly od zárodků dceřinných cibulek. Měla jsem to taky. Ne tolik.Podle mě toho máš tak hodně, protože zpracováváš svoje vyrýpané cibule, které se dělí nahusto. Rozhodně to není stvol z té cibule, kterou sázíš. To se nemusíš obávat.

Jinak velikost cibulí je jen a jen otázka ceny.Jenže tady bývá problém, že můžeš objednat i drahé a nepřijdou velké. Když se podíváš na některé zahraniční specializované firmy na cibuloviny, uvádějí objem cibulí a taky cena je dost někde jinde než tady. Ale třeba vloni objednala dcera cibule tulipány u firmy Loukykvět. Byly to nějaké plnokvěté. Přišly opravdu velké ale byly drahé.Jsem zvědavá, co z nich bude příští jaro. Na nějaké jsem narazila a rozdělují se a budou menší.Je to prostě tak, jak to na hodně stránkách hlavně u tulipánů píší. Do kvetináčů sází každý rok nové a pak je přesunou někam do louky. Proto mají v nádobách takovou parádu. Totéž třeba Keukenhof. Tam dělají výsadbu každý rok znovu a používají špičkové cibule. U mnoha je i cedulka od které firmy jsou a ty si pak můžeš u některých, které mají stánek v parku, objednat.

Datum: 11.11.2024 16:20

Regi dobre, tak ja tomu budu verit, ze je to zarodek dcerinne cibulky stydlin smiley

Loni jsem sazela tuto velikost cibulek (viz foto s cancourkem) - bile Purissimy - velke jsem si nechala nahore jako zaruku kveteni a sem domu ze si dam tyhle prcky, aby tu vic vyrostly a jake pak bylo prekvapeni, kdyz na jare vsechny kvetly! To jsem necekala, takova nadhera a pritom plan byl jenom dopestovat si je do kvetuschopne velikosti.. Takze odted uz prave takovouto velikost nevyhazuji.

Ale jeste k te velikosti tulipanovych cibuli.... jak to teda dokazi, vypestovat tak obri cibule, kdyz nam se hned rozpadnou na tisic malych? A to je jako dost hnojim i pudu mam myslim dobrou. To by me zajimalo, v cem je ten figl, nebo cim je krmi. Letos jsem koupila v Mountfieldu granulovane hnojivo pro cesnek a cibuli, tak pridavam pri vysadbe a jsem zvedava. Pisou tam na ne dobre recenze, tak uvidim.

Regi, ty jsi byla v Keukenhofu?

• Autor: gabca

Datum: 11.11.2024 17:34

Betas, upřímně, takovou malou cibuli od tulipánu jsem dlouho neviděla. Je pravda, že teď víc kupuju narcisy a ty mají taky velké cibule. Na takové, co máš na fotce na ruce narazím čas od času, když někde něco překopnu ze starých letitých cibulí.

Jak je dokáží takhle nadopovat, nechápu.

Letos jsem sázela jen plnokvětý Yelow a ty byly taky velký.

Datum: 11.11.2024 17:34

Betas, v Keukenhofu a v Holandsku asi sedmkrát. Možná i víckrát. Krásná je tam cibulová sezona a pak sezona hortenzií. Tak kolem Cyrila a Metoděje. Někde jsou ulice lemované obrovskými hortenziemi. Macrophylami.Keukenhof je nezapomenutelná nádhera. Hodně se mění dobou, kdy jsi tam. Hodně jsem jezdila v době květnových svátků. Velký rozdíl je mezi prvním májem a devátým květnem.Ale mají výsadbu promyšlenou tak, že se nikdy nenajde úplně hluché místo. A už jsem to tu jednou možná víckrát psala, že snad největší závist jsem cítila hned krátce po listopadu. Finance tehdy byly na výměnu omezené, ono by byly omezené na nákupy asi i teď grinning smiley Přímo v Keukenhofu mají nejspíš ty nejlepší firmy něco jako stánky. Tam tě usadí u katalogů a sepíšeš si objednávku už na podzim. Případně tě odvedou na kus výsadby, kterou dělala jejich firma a tam ti ukazují, jak krásné květy mají.Já v jednom stánku zastihle asi tři postarší Angličanky, které si objednávaly narcisky. To je jejich květina. Neskutečně jsem jim tuhle možnost záviděla. Odsud tohle člověk vůbec neznal.Ještě mě tak upoutala jedna věc. Jak silně se starají, aby park mohli vidět i třeba lidé špatně chodící. K zapůjčení spoustu vozíků.

Co se týče toho pěstování. Já si myslím, že sází malé. Jednu. Pokud by už kvetla, tak stejně jako velké okamžitě likvidují květy. Pak to, co naroste vyberou, ty větší dají zvlášt a jedou to celé znovu.Předpokládám, že už mají nějaké hnojení a preparáty, aby jim narůstaly cibule a případně nevytvářely mladé. Pro mě byl třeba úplný šok, když jsem viděla pole kvetoucích tulipánú a projížděl stroj, který sekal všechny květy. Žádné stříhání na prodej.Ještě je docela zajímavé, to se taky úplně obecně neví, v Lidlu to na stříhaných tulipánech není ale ve většině velkoobchodů jsou tulipány ustřižený hrozně nízko. Až skoro s kouskem cibule.To je proto, jak jsem se dozvěděla na Loucekvět, že tulipány k řezu vytáhnou celé i s cibulí, pověsí je do chladna, musí být zavřené a tak vydrží skoro měsíc.Pak už je cibule samozřejmě k nepoužití.

Datum: 11.11.2024 18:03

Gabi, ta cibule na ruce neni kupovana, ale moje po odkvetu vyryta a ted sazena. A krome cancourku jsem jen sdilela radost, ze i takovy prcek kvetl, coz bych vubec necekala..

Ale myslim si, ze kdyz zasadim tohoto prcka, tak pristi rok z nej nebude o moc vetsi cibule, ale spis se mi zas rozdeli na tyto dve a dalsi miniaturky grinning smiley

gabca napsal(a):

Betas, upřímně, takovou malou cibuli od tulipánu jsem dlouho neviděla. Je pravda, že teď víc kupuju narcisy a ty mají taky velké cibule. Na takové, co máš na fotce na ruce narazím čas od času, když někde něco překopnu ze starých letitých cibulí.

Jak je dokáží takhle nadopovat, nechápu.

Letos jsem sázela jen plnokvětý Yelow a ty byly taky velký.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Betas (11.11.2024 18:11)

Datum: 11.11.2024 18:09

Regi, pekne poctenicko thumbs down To asi nikdy nezaziju, ale par videi jsem videla, tak si to umim predstavit. Stejne tak Chelsea flower show love smiley

Ano, taky jsem videla video s kombajnem, ktery prejizdel lany sotva vykvetlych tulipanu, jenom vrsky kvetu, rozsmelcoval je a zamulcoval tim cesticky grinning smiley

A stejne je to zajimave - preci v genetice ma kazda rostlina rozmnozovani, zachovani rodu. Takze pokud ufiknu kvet jeste pomalu pred rozkvetem, aby tam nedavala rostlina energii, tak o to vice energie by mela davat do dalsiho zpusobu rozmnozovani, a to je tvorba dcerinnych cibulek... A neee, jim z toho zustane mega cibule spinning smiley sticking its tongue out

Datum: 11.11.2024 18:20

A jeste vlastne dalsi poznamka - nekde jsem driv slysela, ze pri vyndavani tulipanu ze zeme se s tim po zezloutnuti nema otalet, ze se to ma udelat driv, nez se prave zacnou vytvaret dcerinne cibulky. Ale to se mi nikdy nepovedlo. Jednou jsem to zkusila fakt brzy po sezloutnuti, mozna jeste zbytky zeleneho, ale stejne zastupy miminek vsude. Podle me se ty moje zacnou delit a rozmnozovat od okamziku, kdy je dam do zeme grinning smiley grinning smiley grinning smiley

Pri preryvani hortenzaria vloni jsem si davala stranou vykopane cibule a narazila jsem na jednu mega obri!! Protoze to byla smeska vsech ruznych druhu a nechtela jsem si pokazit barevny kontext v zahonu, dala jsem je vsechny do kvetinacu a mela jsem je na balkone, ze si je po odkvetu protridim... no a pak pri vysypavani kvetinacu po zatazeni jsem se klepala na tu obri cibuli a ona nikde! Zase se multiplikovala na tisic kousku grinning smiley A proto si prave rikam, proc nekdy, ale vetsinou NEdorostou do takovych velikosti, na cem to zalezi, kdyz mely stejne podminky, stejny zahon..

Datum: 11.11.2024 18:58

Betas, proč bys to nezažila? Přeji splnění přání, máme stále co dohánět, rozdíly jsou furt. smiling smiley Jaro mi přijde lepší, už to, že tam je vše dříve narašené zelené. Co vím u nás, co se pěstuje na množení třeba na osivo apod., kontroluje se stav, berou vzorky a doplńují postřiky co chybí, tj. po celý průběh pěstování, přesné dávkování. S cibulovinami v NL to bude stejné, možná ještě vymakanější technologie, mají lepší finanční zázemí. smiling smiley

Datum: 11.11.2024 18:59

Betas, jsi badatel. Co zkusit vysadit pár těch menších, zvlášť a nenechat je vykvést. Hned jak nasadí na květ, tak ufiknout.A nezapomenout hned na začátku hnojit. Co to udělá.

Ještě k těm výstavám. Monumentální je Floriada. Pořádají ji jednou za deset let. Tam jsem byla v roce 2012.Byla jsem tam i v české expozici. Neměla jsem z ní vůbec dobrý dojem. To jsem ovšem netušila, co jsem zjistila teď. Po skoro patnácti letech. Chtěla jsem si upřesnit rok, kdy jsem tam byla a narazila jsem na tohle 2012 Florada.pdf Tam jsem se dočetla, že nebyla žádná státní podpora. Prakticky jim to museli zaplatit holandští kolegové.

Datum: 11.11.2024 19:21

Regino, grinning smiley donutila jsi mě pátrat v paměti, kdy jsem tam vlastně byla, ale asi 2002, byla tam naše bída taky. U nás se dává na repre jinde. winking smiley thumbs up

Datum: 11.11.2024 20:51

Betas napsal(a):

A jeste vlastne dalsi poznamka - nekde jsem driv slysela, ze pri vyndavani tulipanu ze zeme se s tim po zezloutnuti nema otalet, ze se to ma udelat driv, nez se prave zacnou vytvaret dcerinne cibulky. Ale to se mi nikdy nepovedlo. Jednou jsem to zkusila fakt brzy po sezloutnuti, mozna jeste zbytky zeleneho, ale stejne zastupy miminek vsude. Podle me se ty moje zacnou delit a rozmnozovat od okamziku, kdy je dam do zeme grinning smiley grinning smiley grinning smiley

Betas, já bych si myslela a i podle pěstování na polích, tulipány určitě nevyorávají. Jestli nebude kus fíglu v tom, že je nechají do květu, pak seseknou a dost brzy, možná ještě zelená tahají. Podle toho, že když jsou na řez, vydrží s cibulí měsíc, tak se vlastně může listí zatahovat a posilovat cibuli ale nemá zase tolik síly, aby se cibulka množila. To chce vyzkoušet.A ještě jak píše Alena. Určitě to mají vymakaný včetně hnojení a chemie.

A ještě k návštěvě Keukenhofu. Myslím, že už květnový termín bude pozdě. Začíná všechno mnohem dřív.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil ''.phorum_html_encode('regina.mocova@gmail.com').'' (11.11.2024 20:54)

Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace

Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu

Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.

RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahrada (Diskuze)

Přidej na Seznam    

(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda

Tento server používá software Phorum.