pátek 4. července, 04:36 Svátek má Prokop
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Konzervace
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Konzervace
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Libi

Zavařování

Datum: 01.10.2007 09:33
 
zavařujete klasicky v hrnci (a jak dlouho) nebo v troubě (to jsem zatím nezkoušela), ale je to prý rychlejší než v hrnci, poté co jsem zavařila už nespočet skleniček s houbama, bych třeba zkusila i tu troubu, jen nevím jak confused smiley

PRUNED
 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 7 z 21
  • Autor: gabca

    Re: Zavařování

    Datum: 10.07.2022 22:31
     

    Alenko, díky. winking smiley

    Holky, co dělat, aby meruňky po zavaření nezhnědly? Jako ty vrchní bych pochopila, ale teď jsem vyhazovala loňskou sklenici, byly skoro všechny nahnědlý a hnusný....

     
  • Autor: Reklama

    Re: Zavařování

     
     
  • Autor: alenak

    Re: Zavařování

    Datum: 11.07.2022 00:12
     

    nejsem si jista, tipla bych kombinace málo cukru a málo sterilované, na nižší teplotu....taky se mi to už stalo, většinou malá doba sterilizace...

     
  • Re: Zavařování

    Datum: 11.07.2022 00:21
     

    Já, když jsem zavářívala, tak jsem kvůli barvě použila citronovou kyselinu a trochu víc cukru i když sladký moc nemusím.Ona kyselina srazí tu sladkost. Ale úplná jistota to taky není.

     
  • Autor: gabca

    Re: Zavařování

    Datum: 11.07.2022 06:36
     

    Holky, asi to bude tím. Zavařují 10 minut na 80 stupňů. Mám zavařovací hrnec. No ono chvíli trvá, než to na těch 80 naběhne. A zase to nechci mít bláto, mám radši tvrdší.

    A vloni jsem možná udělala blbost, že jsem je jen zasypala lžíci cukru a zalila převařenou vlažnou vodou. Pak jsem to jen promichala zatřepáním. Letos jsem dala i víc cukru( smíchala jsem zvlášť), byly vloni i málo sladký. No uvidíme, člověk se furt učí....Díky.

     
  • Autor: Anavi

    Re: Zavařování

    Datum: 11.07.2022 10:07
     

    Dostala jsem kompoty od kamarádky, jejíž maminka likvidovala sklep a oni to nejedí. Byly taky hnědé, ale chuťově výborné. Tak jsem to rozvařila s cukrem a polila tím knedlíky, bylo to moc dobré a ta barva až tolik nevadila. Nesmí to být samo rozbředlé. Tady byl problém jen v barvě. winking smiley

    gabca napsal(a):

    Alenko, díky. winking smiley

    Holky, co dělat, aby meruňky po zavaření nezhnědly? Jako ty vrchní bych pochopila, ale teď jsem vyhazovala loňskou sklenici, byly skoro všechny nahnědlý a hnusný....

     
  • Autor: babkaela

    Re: Zavařování

    Datum: 11.07.2022 10:12
     

    Gabčo, když zavařuju meruňky, což moc často není, nemají je zrovna v oblibě ... vykrájené dávám do trochu octové vody (radí i sůl, prý zachovává barvy), potom přecedím (sliju vodu přes síto - radím blbě, kosa tahat žížalu nemá smysl učit) - nikdy nedávám cukr do sklenic a zalívat vodou (dělávala máma mého chlapa, zavařeniny nic moc - navíc používala jakousi sterilovačku či co, nevařila) ... dělám cukrový nálev, cukr podle sladkosti, přejít varem. Podle zralosti - tuhosti - 15 min na 80, případně ubírám. Kamarádka ze zásady zavařovala vše - do bodu varu vody a vypnout.

    Mne už to letos moc neba - mám zavařeno mraky angreštu, marmelád taky (už nemám malé slenice a kupovat nebudu) a ještě je tam josta, červený rybíz a dnes bych měla znovu obrat maliny ... ach jo.

    Naloženy 2 čl sklenice kvašáků a začnou okurky ...

     
  • Autor: Anavi

    Re: Zavařování

    Datum: 11.07.2022 10:15
     

    Naše mamka je zavařovací génius, toto bohužel nepodědím. confused smiley Dělaly jsme revizi sklepa (je tam tma a zima) po té, co byla mamka rok "mimo provoz". V rámci toho, jak letí potraviny nahoru, jsme teď po letech vděční, že má mamka narvaný sklep kompoty a okurkami, všemi možnými sirupy, marmeládami a džemy. X let jsme to moc neodebírali. Ovoce se dalo koupit za dostupné ceny čerstvé. Teď jsem se tam s radostí vrhla. Takže jsme objevily třeba džem z ostružin z roku 2010. Barva nádherná, víčko drželo tzv. jak "helvétská víra", vůně úžasná, konzistence ideální, chuť nepopsatelná. thumbs down thumbs down thumbs down Skoro se mi tomu nechce věřit.

    Mamce se za celý její "zavařovací" život zkazil počet sklenic, který by se dal doslova spočítat na prstech rukou. Ona je teda velmi poctivá v té sterilizaci před, ovoce má taky čisté, nikdy ani kousek nahnilého (to znám "umělkyně", které meruňky zavařují skoro ve stavu, jak je posbíraly pod stromem eye popping smiley , asi mají dojem, že var to nějak zhygienizuje a to nahnilé nevadí... to vždycky čumím). Pak se diví, že jim po 14 dnech vše zkvasí a doslova vystřílí víčka... confused smiley eye rolling smiley

     
  • Autor: kordula

    Re: Zavařování

    Datum: 19.07.2022 14:29
     
    received_1077229866224586.jpeg

    Dnes 17 sklenic, thumbs down

     
  • Autor: Anavi

    Re: Zavařování

    Datum: 20.07.2022 08:02
     

    Miluju tu mrkev v tom. mls smiley thumbs down

     
  • Re: Zavařování

    Datum: 20.07.2022 08:09
     

    Taky si myslím, že teplota u sterilizace hraje docela důležitou roli. Vodu jsem vždycky svařovala s cukrem. A jak píše Ela, jsem ten případ, do bodu varu a hotovo. Nejvíc jsem toho nazavařovala v pračce, Mini Romo. Vešlo se na sebe 2x9 lahví. Po dosažení varu, to člověk viděl okem, jsem podle druhu zavařovaného nechala buď vystydnout ve vodě anebo jsem hned vypustila, láhve vyndala a na víčka položila ručník namočený do studené vody. Víčka se líp zatáhla.

    Teď o produkty nikdo moc nestojí ale třeba přijde doba, že zase oživím.Ale to chce mít vlastní zdroj ovoce nebo zeleniny, kupovat a zavářet se zatím moc nevyplácelo ale zase...Co není může být. confused smiley O zítřku nikdo nic neví.

     
  • Autor: Anavi

    Re: Zavařování

    Datum: 20.07.2022 08:30
     

    Regi, kupované jsme měli vždy jen nakladačky. Ty jsme nikdy nedokázali vyprodukovat v množství, aby bylo dost na zavařování. Mamka zavařovala třeba 80 sklenic.

    Už jsem to tady někde psala-mamka měla plný sklep všeho, oni to s taťkou dost spotřebovávali. Když taťka nebyl, tak najednou o to nikdo moc nestál, moje děti byly malé, moc toho nepojedly. A teď? U večeře zlikvidují láhev okurek na jeden zátah. To samé zavařeniny a kompoty. Takže teď bychom potřebovaly rozjet velkovýrobu. A mamka jede ve velkém, co se týká přesnídávek nebo dření do mrazáku. To je první, kam se kluci hrnou... Babi, máš dřeň? winking smiley grinning smiley Jablek je naštěstí dostatek a sem tam do toho přihodí jahodu, malinu, ostružinu.

     
  • Autor: Manca

    Re: Zavařování

    Datum: 20.07.2022 12:05
     

    Já se do toho chci pustit. Jabloně jsou letos obalené, nemusí skončit jen v jabkovici. Chci přesnídávky, jablka na štrůdl a mošt. Snad se něco podaří. Mrazák nám začal být malý. Blumy a švestky letos taky slibné, kdoule ani nemluvím, ty jsou vždycky.

     
  • Autor: SPIKE

    Re: Zavařování

    Datum: 21.07.2022 12:50
     
    294838950_10218793255976691_193291769922047460_n.jpg
    Další fotografie:

    Byla jsem na samosběru okurek (22 kilo), do večera byla zavařené.

    Další den samosběr meruněk )15kg) a třešní (těch jen 2 kila na mlsání), ale meruňky jsou většinou ještě tvrdé.

    Jednu dávku jsem zavařila, ostatní nechám dozrát a potom dám do mrazáku a něco zpracuji na pečení i mlsání.

     
  • Autor: tak63

    Re: Zavařování

    Datum: 21.07.2022 15:17
     
    20220715_170714.jpg

    Jo zavařování, tak to mě taky baví.

    winking smiley drinking smiley

     
  • Autor: Manca

    Re: Zavařování

    Datum: 21.07.2022 17:40
     

    Ty meruňky jsou nádherné už od pohledu. Já včera udělala další dva litry malinovky, čili mám ve spíži asi litr. Mizí to samo. Jednu lahvinku jsem poslala švagrové, když se tam jely děti vykoupat, abychom nebyli za socky, půl litru se od včera vypilo...

    Rybízový sirup zbývá poslední lahvinka, chci ještě otrhat. Teď zrají pozdnější keříky, ale je to paběrkování. Ten raný červený mám nejlepší. Rybízák by byl lepší, ale to musím nejdřív něco vypěstovat.

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Konzervace (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.