pondělí 6. května, 03:48 Svátek má Radoslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Vaření
hodnocení: 4.90
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Já vím, pro dospělé je to jednodušší, ale děti vidí i u kamarádů co všechno si nosej a chtěly by taky. Já si připadám, že projdu obchoďákem a pomalu není co kupovat :-(. Tedy nakupovala bych miluju uzeniny, ryby, sýry, ale rozum velí jinak
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Dietní potraviny nikdo nepotřebuje
1. 2. 2014
Mgr. Margit Slimáková
Módní diety většinou nemají se zdravím nic společného a dietní potraviny redukují ze všeho nejlépe vaši peněženku.
Potravinářský průmysl vítá speciální diety a nové módní mikroživiny, díky kterým může trh zaplavovat neustále novými zázračnými potravinami se speciální cenou. Pro průmysl je totiž nejziskovější polotovar z těch nejlevnějších surovin, což jsou dnes zpravidla kukuřice a sója ve stovkách variant – od koncentrovaného fruktózového sirupu až po rostlinný proteinový izolát. Levný základ se obohatí nějakou módní živinou anebo sníží o živinu, kterou se zrovna doporučuje omezovat, jako například lepek, cholesterol anebo nasycené tuky. Reklamy i výživoví poradci placení průmyslem nám pak budou desítky let radit, jak jsou například margaríny plné trans tuků zdraví prospěšné. To vše až do okamžiku, kdy zákazník přestane produkt nakupovat. Pak náhle např. Unilever zjistí, že máslo není tak špatné, a začne jej přidávat do Ramy.
Ve skutečnosti jsou dietní potraviny obvykle vysoce průmyslově upravované polotovary s nižším obsahem toho, co je zrovna považováno za nezdravé. O to více obsahují aditiv, aby se vzniklý polotovar dal vůbec jíst. V posledních letech přibývá na pultech obchodů dietních zázraků. Uvedu příklady největších dietních nesmyslů let minulých:
Nízkotučné jogurty plné škrobů
Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku byly reakcí na tvrzení, že je potřeba jíst méně živočišných tuků a cholesterolu. V procesu jejich přípravy se po homogenizaci a pasterizaci ještě odstraňoval mléčný tuk a s ním i v tucích rozpustné vitamíny A a D. Naopak se běžně přidávalo sušené mléko, které obsahuje zoxidovaný cholesterol (ten, který cévám skutečně škodí). Dalším obvyklým přídavkem byly cukry a škroby – živiny, kterými se přejídáme a které se v našem těle při jejich nadbytku perfektně přeměňují na zásobní tuky. Odtučňováním mléka se snižuje obsah zdraví prospěšných mastných kyselin krátkého řetězce a např. kyseliny palmitové, která omezuje riziko vzniku inzulinové rezistence (základ diabetu) a konjugované kyseliny linolové, která významně snižuje riziko vzniku rakoviny.
Výsledkem jsou polotovary s nadbytečnými cukry a zoxidovaných cholesterolem ochuzené o zdraví prospěšné tuky a vitamíny, kterými se nikdo nenasytí a které bez dochucovadel nijak nechutnají. Tuky, které se přirozeně vyskytují v potravinách, totiž zajišťují delší sytivost a chuť! Bez nich jsme rychleji hladoví a jídlo nám ani nijak nechutná. Proto dietující neustále pojídají drobnosti a nejsou zasycení ani spokojení.
Dia čokoláda narvaná fruktózou
Ke správnému využití glukózy je potřeba inzulin, kterého je při diabetu nedostatek, a proto se diabetikům roky sladily polotovary fruktózou. Jenže dnes víme, že koncentrovaná fruktóza se v játrech přeměňuje na tuky a její nadbytek v dnešní průmyslové stravě stojí za zvyšujícími se počty obézních lidí a jedinců se steatózou jater. Namísto alkoholu si ji vybudovali pitím soft drinks a mléčných koktejlů s koncentrovaným kukuřičným sirupem, jehož základem je fruktóza.
Dietní cola, po které se tloustne lépe než po obyčejné
S cílem snižovat množství kalorií se mnohé z nezdravých nápojů namísto cukru vylepšují umělými sladidly. Ve skutečnosti neexistují studie, které by potvrzovaly, že konzumace dietních soft drink napomáhá redukci hmotnosti. Naopak se hromadí ty, jež zjišťují vyšší hmotnost při příjmu soft drinks se sladidly. Umělá sladidla podle zmíněných studií narušují kontrolu chuti k jídlu a jejich konzumenti celkově přijímají více kalorií než konzumenti stejných nápojů slazených cukrem. Jiná studie našla spojitost mezi pravidelným příjmem dietních nápojů a vyšším rizikem srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Další studie potvrdily, že aspartam snižuje inzulinovou senzitivitu více než cukr. Některé práce jeho příjem spojují s vyšším výskytem nádorových onemocnění, jako jsou leukémie a lymfomy.
Zajímavosti k dietování
Dietování je podle mne dodržování nesmyslných redukčních režimů (např. kapustové nebo vajíčkové diety), extrémní omezování množství jídla a jezení dietních nesmyslů namísto skutečných potravin.
Některé studie ukazují, že dietování je konzistentním prediktorem budoucího nárůstu hmotnosti. Na dietě je obtížné zůstat dlouhodobě, protože dietování není příjemné a vede k pocitům deprivace. Přitom však žádná dočasná dieta nemůže zajistit dlouhodobý efekt. Dietování může omezovat příjem důležitých mikroživin a výsledkem může být výživový deficit i podrážděnost. Rychlá ztráta hmotnosti narušuje hormonální rovnováhu a vede k poplachové reakci organismu, který se bude snažit dosáhnout původního stavu. Biochemicky následuje prudký pokles hladiny leptinu, hormonu, který reguluje příjem a výdej energie a chuť k jídlu. Sníží se funkce štítné žlázy a metabolismus. Organismus zareaguje zvýšeným ukládáním zásob a hladem.Moje doporučení
Zapomeňte na diety a dietní potraviny. Základem zdravého těla i hmotnosti jsou přirozené kvalitní potraviny a jídla z nich. To může být i pohanka, čokoláda anebo chleba s máslem. Pro zajištění zdraví nepotřebuje nikdo žádné polotovary s nápisy jako nízký obsah tuku, málo kalorií nebo cholesterolu. Jediné, co do jídla nepatří, je chemie, aditiva, zbytky léků a zbytky pesticidů. Nejzdravější potraviny jsou ty, které vyrůstají v kvalitní půdě, nejsou polévány pesticidy, jsou ze zdravě krmených a chovaných zvířat. Nikoli ze zvířat, která jsou vykrmována geneticky modifikovanou a Roundupem polévanou sójou a kukuřicí.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Zase objevili Ameriku
[www.novinky.cz]
Ve skutečnosti tak rafinované sacharidy (bílý chléb, rohlíky, suchary, sušenky či soda), které zvyšují ty menší částice LDL, jsou nebezpečnější.
Bohužel právě v 70. letech minulého století jsme na základě špatného vyhodnocení výzkumu začali nahrazovat méně škodlivé tuky mnohem nebezpečnějšími trans tuky a rafinovanými sacharidy," upozorňuje Bauerová.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Věrko a teď si trochu zabájím, a co když to bylo úmyslně? Víš kolik léků navíc se prodalo a kolik lidí navíc se muselo léčit? Co když to farmaceutické loby vypustily naschvál? Co miliard se vydalo navíc na léčení následků?
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
ono nějaká konspirační teorie zpochybnila i vztah cholesterolu na nemocech srdce a cév...
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
mě bylo řečeno, kdybych se pořádně najedla, tak budu zdravá,.. to jako že mám jíst knedlo, zelo, vepřo,... tedy ten knedlík , jím zeleninu, ovoce, med , ořechy , celozrné peč. a maso , tak tedy nevím co je lepší
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Myslím, že ani tak moc nebájíš. Síla zisku je mocná a hýbe (bohužel) světem ve všech obastech, Tady je to holt ještě hnusnější a bolestnější.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Včera tu někdo dával video a to mi vyrazilo dech a sebralo poslední iluze, pohledám ho.
[www.zvedavec.org]
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Kordulko, myslím, že najíst se pořádně, neznamená jíst nezdravě a špatně, ale jíst všechno přirozeně jako naši předkové, vyhýbat se umělotinám, konzervám, uzeninám ap. Tedy tomu, co přinesla naše moderní doba. Ony i ty knedlíky dřív nebyly tak nezdravé, protiže mouka se nemlela tak jemně a čistě, takže to dobré ze zrna se nevyhodilo, ale zůstalo v mouce. Pestrost ve stravě je důležitá, pak i to špatné, co sníme, tam nepřevažuje, když nejíme jednostranně.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
[www.zvedavec.org]
Tohle mě fakt na.ralo. Nedá se to slušně říct.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Já jednou viděla film, kde příbuzný (už si ani nepamatuju, jestli nemocná byla ona a on o její život vedl boj, nebo naopak) zjistil, že na rakovinu lék už dávno existuje, ale protože zájmem farmaceutických firem není zdravý člověk, ale člověk stále se léčící, udržovaný při životě, ale tak, aby léky stále potřeboval, bránila proniknutí léku na trh. Asi to bylo trochu přehnané, ale bohužel asi úplně odtržené od skutečnosti taky ne. Bylo mi z toho docela na nic. Hnus a beznaděj z toho filmu trčely dost silně.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
...to jsem dala špatný příklad, jen mě naštval jeden příbuzný, který mě skoro nezná,je to vůl ... jo a nemocná to jako že mám ten pás. opar a ruplo mě v zádech
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Aha, já myslela, že ti to doporučil lékař. Tohle jsou jen takový ty hospodský kecy - kašli na dietu i zdravou výživu, pořádně se nacpi, pokud možno úplně nezdravě Na podobné rady můžeš kašlat a jíst, co ti chutná a s rozumem.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
Holky kdybych na to měla :-) jím jen maso a zeleninu, to by si bylo a fakt bych kašlala na všechny předpisy. Když jím dost masa cítím se skvěle, ale jak si dám dietu a jím s rozumem tak se klepu a nemám elán, jsem úplně down. Já bych nemohla být vegetarián i když mi to opravdu chutná, zhebla bych někde v příkopě slabostí.
Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá
.......ne, ne Spi, doktor má ze mě radost, máme v rodině cukrovku, ...máš pravdu