sobota 4. května, 12:34 Svátek má Květoslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční štola
ono je těch variant od všeho povícero....Mně taky říkala kamarádka, že neumí péct z kynutého těsta, tak peče vánočku tvarohovou a dává ji do keram. formy...taky se mi to moc nezdálo, jak není kynutá a zapletená.... ....každej si holt najde to svoje.
edit dýně už se suší u krbu
Re: Vánoční štola
Re: Vánoční štola
Ano variant je různých. Co kraj to i název štoly . Když originál , pak bychom museli mluvit zřejmě pouze o Dráždanské štole , resp. pletenci. A když koukám na ty přísady, tak v té pravé je navíc -droždí,amareta, kardamon a trocha mléka. Bez tvarohu. A že udělá se placka , ano vyválí se přehne. To zde jde taky .
Mňamka , ted jí zrovna konzumuji-falešnou. Nemá to chybu. A nedá to tolik práce a baští se to hned.
Re: Vánoční štola
tak holky, díky za upozornění, omluva převeliká, zapomněla tam napsat 120-150 g cukru (jak je dost zvyklý, prý se to dost osladí pak tím obalováním v cukru).
Opravím to zpětně v tom receptu, aby si to někdo později neokopíroval chybně. Ještě jednou se teda omlouvám. Příště dřív ověřím recept osobně, než ho sem prsknu
Re: Vánoční štola
já zase musím upřesnit, jak jsem psala o rozinkách v rumu, že škodí kynutému těstu - já měla ty rozinky namočené v rumu dlouho , v lednici ve sklenici, pořádně nacucané.. . když jsem včera projížděla recepty na štolu, tak do ní se máčejí většinou hodinu před pečením. Tím se asi nic neděje. ještě vkládám informace o štole, co jsem našla
Drážďanská štola
Proslulost německé vánoční štoly vznikla v Drážďanech už v 15. století. Uběhlo půl tisíciletí a označení Dresdner Stollen se stalo ochrannou známkou, kterou mohou používat jen pekaři a cukráři v Drážďanech a okolí.
V saském městě se v čase adventu koná Slavnost Drážďanské štoly (Dresdner Stollenfest). Peče se od listopadu, neboť tradiční kynutá vánoční štola nabízí vyzrálou směs chutí po dvou- až třítýdenním rozležení v chladu (zabalená v mikrotenu či alobalu).
Tvar štoly má připomínat Ježíška − novorozeně zavinuté v pleně. Nakrojena by štola neměla být dříve než po štědrovečerní bohoslužbě, aby ochránila dům od nemocí a neštěstí.
Re: Vánoční štola
Taky jsem si to tu mohla přečíst dřív, že se má štola krájet až po stědrovečerní bohoslužbě . Já ji dneska nakrojila, abych dala ochutnat mamce. Ale zase mi přijde taková uvnitř vyschlá, fakt už nevím proč se mi nedaří, jestli to je všechno vina těch opilých rozinek nebo jestli takhle sušší má být, ale to asi ne .
Re: Vánoční štola
my jsme ji už snědli, byla dobrá, ale rozpláclá
Re: Vánoční štola
No co, však příští rok ji nakrojíš správně, nějak se začít musí Já to taky nevěděla. Dneska jsem je upekla. Byly to obříci, ale do výšky v troubě nešly, taky spíš do šířky - do placata. Jsem čekala, že se budou chovat jako vánočka ale nee. Jak vykynuly, tak už zůstaly a taky jsou mnohem tužší než vánočka. To jsem na ně fakt zvědavá. Já asi jednu nakrojím hned po té bohoslužbě
Re: Vánoční štola
.... upeču ještě jednu
Re: Vánoční štola
teď jsem ještě koukala po netu a většinou jsou štoly rozpláclé. Takže to máme dobře. A existuje na ně dokonce speciální nůž na krájení - jako kolébka. Ještě dotaz - nezdály se Vám málo sladké? mi to těsto přišlo míň, ale na začátku, to kand. ovoce má cukr a ta cukrová krusta na povrchu to asi taky doladí....?
Re: Vánoční štola
...krusta - ta má být, já jsem myslela , že to byla výrobní chyba
Re: Vánoční štola
Já když budu mluvit za sebe, tak je pro mě akorát ohledně sladkosti /mluvím o té falešné/ , rum jsem nedával, rozpláclé byly všechny 4 ks taky ,no jednu jsem již žežřal., je dobrá, tužší ,nedrolí se.Na vánoce by na mě možná nezbyla. Neslíbil někdo ještě nějaký recept na ní zde ??Nebo jsem ho přehlédl ??
Re: Vánoční štola
Tak vás tady v tom štólování sleduji, pročítám, obdivuji, fandím. Přidám moji zkušenost - dělala jsem štolu několikrát - někdy se povedla, někdy (upekla jsem moc) ne. Aby měla tu správnou chuť je opravdu potřeba rozležet déle, dokonce jsem byla jednou pochválena dámou, která na pravé německé štole vyrostla (napůl němkou), ta poradila, necukrovat řepným cukrem, ale glukopurem (hroznovým cukrem). Štola je opravdu tužží než vánočka a proto ji část mého mužského osazenstva odmítá, vyhovuje mi to, nechce se mi dělat dlouho dopředu. Proto do vánoční vánočky dám spoustu sušeného ovoce a kandovanou dýni, rozinky (bez rumu), potírám hned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem nebo herou, necukruji - chutná štolomilovné i vánočkožravé části rodiny, spokojení jsou všichni. Samo nejvíc já - nemusím dělat dvojí.
Re: Vánoční štola
no potěš, ještě hroznový cukr. Takhle to je docela drahá záležitost, co se týká surovin a ještě toto. Ale já jsem na ni tááák zvědavá, to je zkouškta trpělivosti neochutnat ani kousíček.... . U nás taky všichni milují domácí vánočku. Dokonce mi letos řekli, že ať nepeču žádné cukroví...no ještě nejsem s tím úplně smířená, ale zatím fakt nic upečeného nemám, tak aspoň ten pokus o štolu
Re: Vánoční štola
tak musím pochválit recept - dnes jsme ochutnali a je moooc dobrá. opravdu úplně jiná než vánočka - jiná konzistence, chuť i zážitek děkuji
Re: Vánoční štola
Jéje - nikde nikdo za celý rok?????? je to možné? Drahuško, tak jsem letos pro velký úspěch znovu pekla. a je opravu výborná. Štola u nás získala stejnou vážnost, jako tolik milované vánočka. Mockrát děkuji za vynikající recept - já jsem vždy štolu míjela v obchodech, neznala jsem ji vůbec. a při tom je to taková dobrota. Takže ještě jednou musím moc poděkovat!!!! přeji tu Vám všem Krásné Vánoce