já zase musím upřesnit, jak jsem psala o rozinkách v rumu, že škodí kynutému těstu - já měla ty rozinky namočené v rumu dlouho , v lednici ve sklenici, pořádně nacucané.. . když jsem včera projížděla recepty na štolu, tak do ní se máčejí většinou hodinu před pečením. Tím se asi nic neděje. ještě vkládám informace o štole, co jsem našla
Proslulost německé vánoční štoly vznikla v Drážďanech už v 15. století. Uběhlo půl tisíciletí a označení Dresdner Stollen se stalo ochrannou známkou, kterou mohou používat jen pekaři a cukráři v Drážďanech a okolí.
V saském městě se v čase adventu koná Slavnost Drážďanské štoly (Dresdner Stollenfest). Peče se od listopadu, neboť tradiční kynutá vánoční štola nabízí vyzrálou směs chutí po dvou- až třítýdenním rozležení v chladu (zabalená v mikrotenu či alobalu).
Tvar štoly má připomínat Ježíška − novorozeně zavinuté v pleně. Nakrojena by štola neměla být dříve než po štědrovečerní bohoslužbě, aby ochránila dům od nemocí a neštěstí.