úterý 28. listopadu, 16:30 Svátek má René
Není fotka
Vyhledávání

Co se kde šustne

Zajímavé foto

Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Zahrada a květena > Zahrada
Diskutujte! Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..

Podkategorie:

Autor: drahus
Status: expert
Výsledné hodnocení: 5

hortenzie

Datum: 15.06.2007 19:42

061507174318mm.jpg

Takhle nádherně a vícebarevně mi letos vykvetla má jediná hortenzie. Evidentně jí svědčí polostín a časté přetečení sudu na vodu.

Nejznámější druhy

hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens) vzpřímeně rostoucí keř původem ze Sev. Ameriky; výška 1–3 m; bílé květy v červenci až srpnu; plnokvětý kultivar ’Grandiflora
hortenzie drsná (Hydrangea aspera) vzpřímený keř až stromek původem z jihových. Asie, výška 1–4 m; v létě bílé květy
hortenzie velkokvětá (Hydrangea macrophylla) nejčastěji pěstovaný druh; vzpřímený keř, květy bílé, modré nebo růžové; často i jako přenosná rostlina
hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) vzpřímený keř původem z vých. Asie; výška 2 m; bílé až růžové květy v srpnu; plnokvětá odrůda ’Grandiflora
hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris) popínavý keř, původem z vých. Asie, výška až 15 (20) m; bílé květy od června do července
hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia) vzpřímený výběžkatý keř původem ze Sev. Ameriky; výška 2–2,5 m; bílé až načervenalé květy od července do srpna
hortenzie Sargentova (Hydrangea sargentiana) vzřímený keř původem z Číny; výška 2 m; bílé květy

Starší odpovědi byly automaticky odmazány

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil drahus (05.09.2015 18:31)

Komentáře a názory

Aktuální stránka: 1 z 21
  • Autor: Anavi

Re: hortenzie

Datum: 16.05.2023 08:10

to psala Jája.. ta modré nesnáší grinning smiley

kordula napsal(a):

jaja99 napsal(a):

Je tu Bouquet rose jsem měla, nádherná růžová barvičky, bohužel jen týden pak zmodrala do příšerně tyrkysového odstínu, pár let jsem ji se skřípěním zubů snášela a pak jsem ji vykopala a vyhodila. Modli se ať ji máš krásně růžovou

Tedy Regi. Já dělam všechno možné, aby zmodraly aTy ji vyhodíš eye rolling smiley

• Autor: Reklama

• Autor: Betas
    Status:

Datum: 16.05.2023 08:16

Kiko diky, vyzkousim letos jak uplny stin na bilou a slunce na ostatni a uvidim...

Tez nesnasim modre. Holt vsichni chceme to, co nemame.. spinning smiley sticking its tongue out grinning smiley

• Status: expert

Datum: 16.05.2023 19:22

Kordulo když tady divně zmodrá každá a mě se to nelíbí je to taková "chemická" modrá co do přírody nepatří.

• Autor: babkaela

Datum: 16.05.2023 22:51

Mé dámy, jdu sem na radu, prosím ... prostřední synátor dostal jako dodatečně dar k narozkám od kolegyně dvě hortenzie - jedna je bez popisku, netuším kterážeto, druhá macrophylla "Red Angel", krásné rostliny, velké, v květníkách o průměru 30 cm ... problém, neví kam s nimi, zatím v květnících nechá, jenže ... jaksi odsypaná, pravděpodobně při přepravě zemina, je potřeba doplnit, ze zahrady nelze - byl by tam plevel a to je nenene, kompost teď nemám (už je všechen rozvezen a spotřebován) - dosypat, doplnit klasika zahradnickým či substrátem pro borůvky (kyselým asi) ... já jsem už fakt mimoň, tohle nevím.

Mám snad 60ti letou asi Annabellu - trošku invazka i přes moji nepéči (zase jsem letos rodávala dost) ... ale tyhlety šlechtěnce fakt neumím, ani jsem neměla nikdy potřebu mít a umět.

Ale bylo by mi líto umořit něco, co podarováno bylo ... stačí mi verbena, kterou jsem od Jáji dostala, mrzí mne velice převelice, že odešla ...

Status:

Datum: 17.05.2023 07:51

Jestli uz doma nejaky substrat mate, dejte tam na to dosypani cokoliv, jen to jen troska, ne? Idealni by byl substrat na rhododendrony a azalky, ale i ja ho do kvetniku micham s klasickym zahr. substratem, abych predesla modrani 😅

Datum: 17.05.2023 08:06

Eli, už mají dokonce i jeden substrát přímo na hortenzie. Ale nehrotila bych to úplně. Kup nějaký na kyselomilné rostliny. Azalky a rhododendrony bývají nebo borůvky a nějaký normální zahradní a smíchat půl na půl.A ať ta krása roste.

• Autor: babkaela

Datum: 17.05.2023 08:13

Substrát na borůvky i klasiku zahradní doma mám, přímo na hortenzie bych musela někoho pověřit koupit a ... moji chlapi jsou zahradníci na baterky, dědek by mi řekl, že na kytky ... ani náhodou. Navíc synátor velký pytel koupí pravděpodobně až se rozhodne kam vlastně s nimi.

Díky za rady love smiley flower smiley . Smíchám, přidám asi trochu písku ?

• Autor: kordula

Datum: 17.05.2023 15:33

babkaela napsal(a):

Substrát na borůvky i klasiku zahradní doma mám, přímo na hortenzie bych musela někoho pověřit koupit a ... moji chlapi jsou zahradníci na baterky, dědek by mi řekl, že na kytky ... ani náhodou. Navíc synátor velký pytel koupí pravděpodobně až se rozhodne kam vlastně s nimi.

Díky za rady love smiley flower smiley . Smíchám, přidám asi trochu písku ?

Písek prodej v každem případě a můžes jít i na lup do lesa, hrabanku od borovice maji rády

Status:

Datum: 18.05.2023 07:48

Holky, chci si neco potvrdit - jsou ty hortenzie s listy do vinova vice tolerantni ke slunicku? Po vytazeni hrnkovych velkolistych z garaze jsou vsechny do vinova v prvotridni kvalite, dokonce jedna uz s poupaty a ty ostatni zelene maji ruzne fleky na listech, asi jak si zvykaji na svetlo/slunce.. (nesly hned z garaze na prime slunce).

A kazdopadne taky zacinam zjistovat, ze kdyz se podari narazit na dobry kultivar, ze to jsou mnohem vitalnejsi hortenzie, nez se daly sehnat drive (ty, co uz mam roky a jsou obri). Poupata jsou skoro vsude, nejenom na vrcholcich a jsou zkratka o dost napred a vitalni. Asi jimi postupne zacnu nahrazovat ty problematicke starsi..

• Autor: Zamina
    Status:

Datum: 18.05.2023 08:44

Ahoj, no já svoji první hortenzii koupila modrou i s modrými květy, ale ty odkvetly a další jsou růžové - a to jsem dle rad přidala do substrátu při sázení nastříhaný alobal a hnojila hnojivem na modré hortenzie- a nic byly růžové. Ale což byly hezké. Ale letos mi konce omrzly- měla jsem je na zimu ve skleníku a přikryté , ale pak jsem je odkryla a ikdyž ve skleníku byly omrzly. Už vidím že staré výhony neobrostou, tak je střihnu. Mladé lístky už rostou a nějaký kvítek se tam rýsuje.

Tu moji Bouquet Rose jsem dala na jiné místo a uvidím jak pokvete- vybral ji manžel dle obrázku, já chtěla bílou. Takže máme všechny hortenzie růžové a to mě mrzelo, tak aspoň jednunovou - latnatku bílé barvy jsem si musela koupit.

Tak ať nám to hezky roste. love smiley love smiley

Datum: 18.05.2023 08:45

Betas, ty nové FOREVER & EVER® jsou vyšlechtěné tak, aby kvetly i na nových výhonech, takže nevadí, když omrznou. Možná máš už tyto kultivary. thumbs down

Status:

Datum: 18.05.2023 10:27

Anavi to vim. Ale ty puvodni Forever and ever jsou takovi chcipaci a stejne mi moc spolehlive nekvetou. Naopak ty novejsi ani nejsou v kategorii FE a i tak vice kvetou a jsou zkratka vitalnejsi. Jedna ma vetve tluste jak muj palec a jeden jediny kvet z te koule ma skoro velikost me dlane grinning smiley A tahle zrovna byla asi pred 3 lety kupovana v obi jako no name a co se z ni nakonec vyklubalo thumbs down I za dobry penize tehdy byla.

Datum: 18.05.2023 10:29

winking smiley thumbs down

Datum: 18.05.2023 12:03

Mám jednu z prvních Endles summer original, mám ji už hodně dlouho, kvete spolehlivě každoročně, není nijak obří, ale to mi vyhovuje má květy od světle růžové, přes fialovou do světle modré (příjemný odstín). Jsem s ní spokojená makrophyly u nás nekvetou:-), nebo jen vyjímečně.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jaja99 (18.05.2023 19:19)

Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace

Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu

Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.

RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Zahrada (Diskuze)

Přidej na Seznam    

(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda

Tento server používá software Phorum.