středa 15. května, 04:21 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Co šneci
Kdybys viděla naši zahradu dnes po ránu (včera pršelo), to by ses divila! Xindl baráčnickej, odhaduju jich 10 kousků na metr čtv.! Kde jsou ty doby, když jsem omylem na nějakýho šlápla a div nad ním neplakala. A těch příšer španělskejch je taky rok od roku víc, ale pořád míň než bouďáků.
Re: Co šneci
Re: Co šneci
Otázko, ale v některých lokalitách ČR je jejich počet opravdu dost zdecimován - právě neuváženým sběrem. A tam je jejich počet opravdu nízký. Dokonce jsou v některých místech i sběry zakázany.
Re: Co šneci
Víš, že ti ani nevim??? Měla jsem dojem, že to v nich servírují, aby to vypadalo exoticky . Ale teď přemýšlím, jestli se fakt neházej do vody i s těma ulitama
Re: Co šneci
Tak asi takhle:
Je několik metod, jak šneky usmrtit a dostat z domečku. Některé jsou komplikované, jiné méně. Některé postupy šneky trápí, jiné jsou celkem rychlé.
Malé šneky dáme do studené vody a tu přivedeme k varu. Oni totiž povylezou z ulity, ztuhnou a pak se dají lehce vytahovat párátkem. Když je vhodíme rovnou na pánev nebo do vařící vody, rychle se stáhnou do hlubin ulity a dají se vylovit jen s obtížemi.
Velké francouzské šneky doporučují vhodit do vařící vody, přivést ji opět k varu po třech až pěti minutách, kdy se sbírá pěna, šneky prolít studenou vodou a malou vidličkou vyjmut u ulit. Někdo odstraní “hepatopancreas,” což jsou játra v takové spirále, ale někdo je tam schválně nechává – jsou to dva tábory, oba to dělají nejlíp. Záleží na preferencích. Nato se propláchnou studenou vodou a jsou připraveni k vaření.
Ulity čtvrt hodiny vaříme ve vodě, aby se dobře umyly a “vysterilizovaly.” Někdo káže použít peroxid, ale to snad jen pokud bychom ulity chtěli používat později nebo opakovaně. Po uvaření je propláchneme vodou a můžeme je použít ke stolování nebo aranžování.
Zdroj: [berkintosh.com]
Re: Co šneci
Ať si přijedou k nám pro zakladatele nových generací, fakt jich máme na rozdávání.
Re: Co šneci
Já jen vím (od oficiálního srazového šéfkuchaře), že je s přípravou šneků velká piplačka, protože se jí jen ten sval,
Před "porážkou" se musí nechat vyhladovět, aby měl čistá střeva (nevím proč, když se přece jí jen sval ) a jak říká Anavi, v konečné fázi se opět vloží zpět do boudičky.
Ven z ulity se dostanou horkou vodou. Chtějí chudáci zdrhnout, tak vylezou
Re: Co šneci
O přípravě šneků jsem už slyšela dost a hlavně to, že je s tím dost práce. Proto bych chtěla někde jen tak zobnout trochu, abych věděla, jestli je to dobré. Ale už jsem taky slyšela, že šnečí maso dost připomíná nijakou chutí i konzistencí drůbeží žaludky (tomu bych i věřila, protože to bude asi stejně tuhé). Tak mám dojem, že vynaložená námaha neodpovídá výsledku, který neomráčí. Mám radší opačný poměr - malá námaha s vařením a super výsledek. Věra
Re: Co šneci
Otázko, chtěla jsem navrhnout, že pro nadbytek šneků bychom u tebe mohly připravit šnečí hody. Ale když jsem si přečetla ty drastické přípravy... Mně je z toho úplně špatně.
I když zase maso jinak jím a je mi jasné, že na jatkách se k těm chudákům taky nechovají zrovna dvakrát pěkně. Radši o tom nebudu moc přemýšlet, nebo to maso přestanu jíst.
Re: Co šneci
Zrovna nedavno pripravovala Jirina Bohdalove sneky v tom svem poradu-zapecene s bylinkovym maslem. Vypadalo to dobre ale nevim nevim jestli bych ochutnala
Re: Co šneci
Fakt není čeho se bát...
Re: Co šneci
Mne už chuť na ně přešla.
(anina)
Re: Co šneci
tak neviem,asi ani ja by som nenebrala odvahu to zjesť,ale zas keby som na to našu rodinku naučila,ušetrila by som dosť na nákupe mäsa,pretože tych slimákov tu mám naozaj požehnane
Re: Co šneci
sice už se tu chvilku nediskutuje, ale nedá mi to, abych se nepřipojila... jedlých druhů šneků je spousta a nejznámějšími je "obyčejný" hlemýžď zahradní (Helix pomatia), který se v mnoha zemích ještě stále hromadně sbírá (gurmáni je prý mají raději, než farmové kusy), ale na mnoha místech je jeho sběr zakázán, kvůli riziku vyhubení a farmově se dost dobře chovat nedá. Na šnekofarmách se nejčastěji chová šnek africký jedlý (Helix aspersa maxima) - pár odkazů na firmu manželů Součkových z Brna jste tu již měli . Pokud jde o přípravu, tak ta je opravdu docela zdlouhavá, takže my jsme na první pokus se šneky zvolili konzervované (pár receptů můžete najít na [www.bmprofit.cz]). Pokud jde o chuť, tak někteří (když nevěděli co že to baští) hádali játra a žampiony kdo má rád mořské plody bude mít nejspíš rád i šneky.
Re: Co šneci
já myslím že bych to do pusy nestrčila.....mě stačí i flaxa od masa a obrací se mi žaludek....jsem hroznej hajzlík na jídlo
Re: Co šneci
irisko, jsem taky hajzlík a jen tak něco mi nechutná. Základ je: nesmíš vědět, co jíš . A pak si pochutnáš!