sice už se tu chvilku nediskutuje, ale nedá mi to, abych se nepřipojila... jedlých druhů šneků je spousta a nejznámějšími je "obyčejný" hlemýžď zahradní (Helix pomatia), který se v mnoha zemích ještě stále hromadně sbírá (gurmáni je prý mají raději, než farmové kusy), ale na mnoha místech je jeho sběr zakázán, kvůli riziku vyhubení a farmově se dost dobře chovat nedá. Na šnekofarmách se nejčastěji chová šnek africký jedlý (Helix aspersa maxima) - pár odkazů na firmu manželů Součkových z Brna jste tu již měli . Pokud jde o přípravu, tak ta je opravdu docela zdlouhavá, takže my jsme na první pokus se šneky zvolili konzervované (pár receptů můžete najít na http://www.bmprofit.cz/recepty_hlemyzd.html). Pokud jde o chuť, tak někteří (když nevěděli co že to baští) hádali játra a žampiony kdo má rád mořské plody bude mít nejspíš rád i šneky.