Na recepty probírané zejména v Co dnes vaříte.
Srdíčka, prosím, nevpisujte komentáře, jde o čistokrevný sborník a svým příspěvkům přepisujte název dle názvu receptu. Děkujeme!
Obsah (formou abecedního seznamu, průběžně aktualizovaný):
Způsob zařazení volím citem podle toho, zda se mi zdá stěžejní typický název, surovina anebo produkt. Je pravděpodobné, že ne všude usoudím správně, vše se dá opravit, jsme ve výstavbě. Kdo první dodá recepturu od kvé, bude polit napěněným pivem.
A
B
Brambory na pivu/FrajerHubert/2
Brambory šťouchané podle Apetitu/Stano/3
C
Č
D
Dip/čatní - Omáčka ke gril. masu/drahus/3
Ď
E
F
Fazole podle Emila (bretaňské)/Majka/1
G
H
Hašé/daga/2
Hluchec/555/2
Hovězí pečeně na mrkvi a cibuli/skrblice/1
CH
I
J
Jablečné knedlíčky/gabca/1
Jogurtové řízky/mihule/1
K
Knedlíky bramborové dle receptur/suee/2
Knedlíky bramborové od oka/Hanule/2
Knedlíky bramborové ze syrových brambor a rohlíků/skrblice/2
Knedlíky kynuté houskové/Majka/3
Knedlík kynutý s citronovou kůrou /sony/3
Knedlíky kynuté s borůvkami /Majka/4
Knedlíky ovocné (tvarohové)/Anavi/1
Knedlíky ovocné z odpalovaného těsta/Hanule/1
Knedlíky špekové/SPIKE/1
Knedlíky špekové srazové/Maca/1
Koláče rychlé (z toustového chleba)/balanclady/3
Kotlety na smetaně/Anavi/3
Králík/kuře na šalvěji/FrajerHubert/2
Králík podle Johanky/Johanka/3
Krušnohorské bramble/Arturka/2
Kuřecí kapsa plněná/Stano/3
Kuřecí nebesa/Stano/2
Kuřecí stehna/Keria/1
Kyselo krkonošské z pravého kvásku/suee/3
L
Lasagne boloňské/daga/2
Lívance s jablky/Majka/1
Langoše z kefíru/Sony/4
M
Mrkev dušená s hráškem/Majka/1
N
O
P
Papriky plněné bezmasé/SPIKE/2
Pizza pravá italská/František/4
Polévka dýňová s červenou čočkou/peefko/3
Polévka hrášková/Majka/3
Polévka mrkvová s červenou čočkou/suee/1
Polévka pórková s kuřecím výpekem/Hanule/3
Q
R
Rizoto šafránové/terka/1
Ř
Řízek dvojitý v trojobalu/Anavi/3
S
Salát cuketový/SPIKE/2
Salát těstovinový jednoduchý/Anavi/1
Salát vrstvený/SPIKE/2
Š
Škubánky bramborové/SPIKE/2
Špagety červené/daga/3
Špalíčky bramborové/jaja99/2
T
U
V
Vepřové na pórku (á la čína)/daga/3
W
X
Y
Z
Zelňačka "weekovská" (červená)/Anavi/3
Ž
Upraveno 15 krát. Naposledy upravil Majka (26.07.2019 12:26)
www.majkaj.webg..
Re: Spojená kuchařka weekovská
Knedlíky kynuté s borůvkama
Dnes se mi obzvlášť povedly, tak sem hned dám aktuálně použitý recept.
kvásek
220 ml vlažného mléka
20g droždí
lžička cukru
400 g polohrubé mouky, já namíchala s hrubou
špetka soli
1 celé vejce (přidala jsem plonkový žloutek)
Dělám v Brauníkovi, nejdřív nasypu mouku a pak vliju za míchání kvásek s rozšlehaným vejcem. Nechám kynout, pak lžící vykrajuji kousky těsta, roztáhnu a zabalím do něj lžíci borůvek. otočím švem dolů a nechám ještě kynout. Vařím v osolené vodě 8 minut pod pokličkou, v průběhu otočím. Po vyjmutí propíchnu.
Těsto bylo tužší, než jsem zvyklá, bála jsem se, že budou knedlíky tvrdé, ale výsledek byl nad očekávání. Jako dech, pani, jako dech.
Re: Spojená kuchařka weekovská
Re: Spojená kuchařka weekovská
Obdržel jsem tento recept na pizzu,ale nezkoušel jsem jej ještgě. Kdo bude prga ??!!
Těsto na pizzu- recept z Itálie
-----------------------------------------------------------
Recept na pizzu se severni Italie,nakynulo za 20 minut
Do velké mísy si dáme 3 plné hrnky hladké mouky, do mouky bokem zahrabeme 3 lžičky soli, vprostřed uděláme důlek, kam dáme 1 lžíci cukru a na to rozdrobíme 42 g kvasnic, zalijeme 1 hrnkem teplé vody a jemně promíchneme, dáme na teplé místo, udělá se nám během pár minut kvásek (bude to nabublaný), přidáme 2 lžíce oleje a vše promícháme a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo kynout, např. do mísy... s vodou , postavíme mísu s těstem, nebo do teplé trouby. Po vykynutí rozdělíme na 2 plechy.
Těsto rozválíme na tenký plát asi na 2-4mm,podle chuti, potřeme lehce olejem a protlakem, posolíme -jemně, posypeme bazalkou-výborná je čerstvá nasekaná, rozdrobíme mozzarellu, posypeme třeba olivami, houbami nebo oloupanými rajčátky, pak šunkou, oregánem, ementálem na hrubo a na konec plátkami slaniny. Pečeme při 190-200°C asi 10-15 min. / nesmí být tmavá/.
Tento recept je originál z pizzerei v Udine v Severní Itálii. Hlavně nikdy nepoužívejte lístkové těsto a kečup!! Dobrou chuť!
Re: Spojená kuchařka weekovská
Velikonoční pleco -/ ale i mino velikonoce
1kg mouky- dávám výb. polohrubou s asi třetinou výb . hladké
1 Heru - , rozpuštěnou
2 celá vejce .
kvasnice / balenou kostku s trochou cukru v mléce na vzejití -
sůl , trochu anýz
zadělat s mlékem - všechno vlažné
mleté maso / většinou plecko / a uzené / tepelně zpracované/ , nakrájené na hrubší plátky , tak asi 2cm . nemí být studené , těsto by nevzešlo .
rozválíme na plechu - z tohoto množství těsta ještě odeberu na ty bochánky. těch bylo devět .
na těsto dáme asi v třetině plechu ochucené mleté maso // česnek, cibule , kmín ,trochu pepře a vajíčko // kousek vedle do řady naskládat uzené . překrýt těstem od stran , pomazat vajíčkem . ještě chvíli nechat znovu kynout
BOCHÁNKY jsou to samé - jenže bez uzeného . nachystáme placky těsta asi 12 cm v průměru a dáme maso . zabalíme , spojeným dospod. taky se potře vajíčkem . jinak stejně - dá se do trouby upéct .
Re: Spojená kuchařka weekovská
Letní salát s rajčaty a okurkami
------------------------------------------
Vajíčka
Hermelín
měkký salám (točený, Gothaj, Junior... co kdo upřednostňuje)
cibule (možno spařit horkou vodou)
majolka
hořčice
sůl
pepř
Ingredience nakrájíme na drobné nudličky, v libovolném množství a poměru smícháme.
Druhý den do toho přidáme nakrájená rajčata, papriky a okurky, necháme vychladit. Podáváme ozdobené bazalkou.
Re: Spojená kuchařka weekovská
Kdo nemá rád králíka, začne
Králík na tymiánu
1 naporcovaný králík
Marináda:
2 dcl vody
2 dcl oleje
lžička pepře
lžička mleté papriky
5 stroužků česneku
2 velké cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce kečupu
špetka chilli
lžička tymiánu
sůl dle chuti
Všechny přísady na marinádu smíchame, a králíka do ní naložíme přes noc.
Druhý den králíka pečeme i s marinádou. Popřípadě marinádou pak podléváme.
Pečeme tak 2 hodiny, aby byl králík krásně měkoučký. Podáváme s brambory, může být i rýže.
(Míša Macháčková )
Re: Dvojitý řízek v trojobalu
Prosím, není pak to hovězí moc tuhé? Kuřecí je měkké hned.
Re: Dvojitý řízek v trojobalu
Hovězí maso jsem nezkoušela, pouze krkovici a ta je bez problémů (což ostatně zmiňuji přímo v receptu).
(Míša Macháčková )
Re: Dvojitý řízek v trojobalu
To jsem četla, ptám se na hovězí.
(Míša Macháčková )
Re: Dvojitý řízek v trojobalu
Děkuji vám, Drahuško.
(Míša Macháčková )
Re: Dvojitý řízek v trojobalu
Promiňte.
Re: Spojená kuchařka weekovská
Indická polévka z červené čočky se zázvorem a kokosovým mlékem
červená čočka
cibule (červená i žlutá)
římský kmín
čerstvý zázvor
citronová šťáva
krájená rajčata (konzervovaná)
tamari (nebo sójová omáčka) - tamarindová pasta (já bych tam klidně dala jako náhradu sušené švestky
zeleninový vývar
himalájská sůl
cukr
kokosové mléko
kajenský pepř nebo chilli
kurkuma (nebo směs kari)
čerstvé bylinky na ozdobu
kardamom
česnek
olej
čerstvý zelený koriandr
Čočku propláchneme a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Poté přidáme římský kmín a najemno nastrouhaný zázvor. Přidáme čočku, krájená rajčata a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud není čočka měkká. Doladíme dle vlastních chutí tamari, pepřem, solí, šťávou z citrónu, případně přidáme ještě zázvor nebo kardamom. Úplně nakonec zjemníme kokosovým mlékem. Pokud chceme polévku krémovou – rozmixujeme ji. Podáváme s čerstvými bylinkami. Na ozdobu můžeme ještě posypat hoblinkami sušeného kokosu a černým sezamem.
www.majkaj.webg..
Re: Spojená kuchařka weekovská
Nejlepší langoše, co jsem kdy jedla (od Sony)
Potrebujeme:
Na cesto:
1 kg hladká múka
6 dl kefír
2 ks vajcia
1pl. Soľ
5 dg droždie
asi 1 dcl vlažné mlieko
2 čl. cukor
Na hotový langoš:
2 – 3 strúčky cesnaku
voda
kyslá smotana
na jemno strúhaný tvrdý syr
soľ
Na tepelnú prípravu:
olej
Postup:
Z droždia, vlažného mlieka a cukru vymiešame kvások a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté droždie pridáme do nádoby do ktorej sme predtým dali múku, kefír, vajcia, soľ. Cesto dobre vypracujeme a na noc dáme cesto vykysnúť do chladničky.
Langoše odberáme veľkou polievkovou lyžicou a na pomúčenej doske z neho vyvaľkáme plat, ktorý vložíme do rozohriateho oleja piecť. Je dobre langoš pri pečení točiť, lepšie sa upečie. Po upečení jednej strany langoš otočíme a dopečieme.
Upečený langoš natrieme cesnakovou vodou ( prelisovaný cesnak dáme do pohára s vodou a rozmiešame, pridáme trochu soli), natrieme kyslou smotanou a posypeme strúhaným syrom. Podľa chuti dosolíme.
Re: Spojená kuchařka weekovská
Tvarohové řezy Himaláje
edience:
Na první těsto: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje 1 sáček prášek do pečiva 2 lžíce kakaa 2 ks celá vejce citronová kůra Na druhé těsto: 500 g tvarohu 1 hrnek cukru 1/2 hrnku mléka 1 sáček vanilkového cukru 2 ks celá vejce 1 ks vanilkový pudinkPostup:
1. Připravíme první těsto; vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme olej, pak i ostatní ingredience
2. Připravíme druhé těsto; vajíčka vyšleháme s cukrem, přidáme ostatní ingredience, včetně pudinku, který se dává sypký, ne uvařený
3. Na tukem vymaštěný plech nalijeme nejprve 1/
2 prvního těsta, na něj nalijeme lžící, pomalu druhé, tvarohové těsto, nakonec na plech nalijeme zbytek prvního těsta
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 175-180 °C tak 35-40 minut.
Re: Spojená kuchařka weekovská
Grenadýr se zelím
Suroviny
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout, oloupeme, nakrájíme na kostičky.
Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Na trošce oleje osmažíme cibulku, slaninu, poté přidáme zelí, sladkou papriku, pepř, kmín, sůl (můžete i trochu cukru) a chviličku podusíme.
Pak všechny suroviny smícháme dohromady a vložíme do pekáče. Zapékáme v troubě přibližně 25 minut.
Poznámka
Je to (jak říkají moji synové) pravěké jídlo, které vařím skoro 20 let. Rychlé, "žravé", poněkud více kalorické :-)Někdo jej vaří bez zelí, jen na kamnech bez zapékání.
Zdroj: [www.toprecepty.cz]
Re: Spojená kuchařka weekovská
Ivi , vařím bez zelí a na Slovensku mě naučily z fleků.
Špekem vyškvařeným na kostičky sypeme až na talíři.
Urcitě vyzkouším tvou variantu se zelím, to musí být dobrota